Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
aubergine krokant bakken

Keukenhack: zo bak je aubergine altijd lekker krokant

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Een van onze favoriete groenten is absoluut aubergine. Alleen al van de dieppaarse kleur worden we vrolijk. Als bijgerecht vinden we krokant gebakken aubergine en gekruide aubergineblokjes erg lekker, maar dan moeten ze wel écht krokant zijn...

Van slappe hap naar krokante aubergine

Omdat aubergine erg veel vocht bevat kookt de groente tijdens het bakken in zijn eigen vocht. Daar krijg je dus van die slappe aubergineblokjes van. Maar wat als je de aubergine krokant wil bakken? Gelukkig hebben we een trucje waardoor je altijd lekker stevige aubergineblokjes krijgt. Je hebt nodig: 1 aubergine (gesneden in blokjes, repen of plakjes), keukenpapier, (bak)rooster, 1 theelepel zout en 1 eetlepel bloem.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dé hack om aubergine krokant te bakken

Leg de aubergineblokjes, -repen of -plakjes in een kom en strooi er het zout overheen. Schud de kom zodat het zout zich goed verdeelt. Bekleed vervolgens het rooster met een laagje keukenpapier. Verdeel de auberginestukjes over het keukenpapier. Leg een tweede laag keukenpapier op de auberginestukjes en druk licht aan. Laat dit circa twintig minuten zo staan. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergine. Dit vocht wordt opgenomen door het keukenpapier. Uiteindelijk zorgt dit er weer voor dat je aubergine krokant wordt.

Aubergine krokant bakken

Leg de auberginestukjes terug in een kom en bestuif ze met de bloem. Schud de aubergineblokjes om, zodat de bloem goed verdeeld wordt. Bak de auberginestukjes op hoog vuur in een grill- of koekenpan met antiaanbaklaag. Olie heb je niet per se nodig, maar houd de pan wel constant in beweging om te voorkomen dat de aubergine aanbrandt.

Na het bakken kun je de auberginestukjes kruiden met peper, kurkuma, paprikapoeder, gedroogde Italiaanse kruiden of verse basilicum. Zout is niet meer nodig. We vinden de aubergineblokjes heerlijk naast een simpele pasta, naast een salade met een stukje brood of als groente bij een visgerecht. Zoals bijvoorbeeld deze gerechten:

Auberginekebab met uiensalsa

Auberginekebab met uiensalsa

Ga voor deze kebab van aubergine langs de Turkse supermarkt en laat je inspireren door heerlijke smaakmakers zoals bijvoorbeeld sumak. Je maakt de auberginekebabs gemakkelijk op de barbecue, al kun je natuurlijk ook een grillpan gebruiken.

Naar het recept
aubergine krokant

Aubergineparmigiana

Een Italiaanse klassieker die het altijd goed doet. Zeker met dit fantastische recept!

Naar het recept
aubergine krokant

Frisse aubergines met munt en yoghurt

Zeker met warme temperaturen vinden we het heerlijk om te dineren met een frisse salade. Zie je jezelf al lekker in de tuin zitten met een bordje eten? Al kun je dit recept ook prima gebruiken als bijgerecht natuurlijk.

Naar het recept
aubergine ratatouillespies met basilicumolie

Ratatouillespies met basilicumolie

Basilicumolie? Jazeker, deze smaakmaker gaat erg goed samen met krokante aubergine. Probeer maar eens uit met dit recept. Als je een beetje extra maakt heb je meteen een heerlijke lunch voor de volgende dag die gegarandeerd voor jaloerse blikken bij je collega’s zorgt.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!