Advertentie
Een van onze favoriete groenten is absoluut aubergine. Alleen al van de dieppaarse kleur worden we vrolijk. Als bijgerecht vinden we krokant gebakken aubergine en gekruide aubergineblokjes erg lekker, maar dan moeten ze wel écht krokant zijn…
Van slappe hap naar krokante aubergine
Omdat aubergine erg veel vocht bevat kookt de groente tijdens het bakken in zijn eigen vocht. Daar krijg je dus van die slappe aubergineblokjes van. Maar wat als je de aubergine krokant wil bakken?
Gelukkig hebben we een trucje waardoor je altijd lekker stevige aubergineblokjes krijgt. Je hebt nodig: 1 aubergine (gesneden in blokjes, repen of plakjes), keukenpapier, (bak)rooster, 1 theelepel zout en 1 eetlepel bloem.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Dé hack om aubergine krokant te bakken
Leg de aubergineblokjes, -repen of -plakjes in een kom en strooi er het zout overheen. Schud de kom zodat het zout zich goed verdeelt. Bekleed vervolgens het rooster met een laagje keukenpapier. Verdeel de auberginestukjes over het keukenpapier.
Leg een tweede laag keukenpapier op de auberginestukjes en druk licht aan. Laat dit circa twintig minuten zo staan. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergine. Dit vocht wordt opgenomen door het keukenpapier. Uiteindelijk zorgt dit er weer voor dat je aubergine krokant wordt.
Aubergine krokant bakken
Leg de auberginestukjes terug in een kom en bestuif ze met de bloem. Schud de aubergineblokjes om, zodat de bloem goed verdeeld wordt. Bak de auberginestukjes op hoog vuur in een grill- of koekenpan met antiaanbaklaag. Olie heb je niet per se nodig, maar houd de pan wel constant in beweging om te voorkomen dat de aubergine aanbrandt.
Na het bakken kun je de auberginestukjes kruiden met peper, kurkuma, paprikapoeder, gedroogde Italiaanse kruiden of verse basilicum. Zout is niet meer nodig. We vinden de aubergineblokjes heerlijk naast een simpele pasta, naast een salade met een stukje brood of als groente bij een visgerecht. Zoals bijvoorbeeld deze gerechten:
Auberginekebab met uiensalsa
Ga voor deze kebab van aubergine langs de Turkse supermarkt en laat je inspireren door heerlijke smaakmakers zoals bijvoorbeeld sumak. Je maakt de auberginekebabs gemakkelijk op de barbecue, al kun je natuurlijk ook een grillpan gebruiken.
Aubergineparmigiana
Een Italiaanse klassieker die het altijd goed doet. Zeker met dit fantastische recept!
Frisse aubergines met munt en yoghurt
Zeker met warme temperaturen vinden we het heerlijk om te dineren met een frisse salade. Zie je jezelf al lekker in de tuin zitten met een bordje eten? Al kun je dit recept ook prima gebruiken als bijgerecht natuurlijk.
Ratatouillespies met basilicumolie
Basilicumolie? Jazeker, deze smaakmaker gaat erg goed samen met krokante aubergine. Probeer maar eens uit met dit recept. Als je een beetje extra maakt heb je meteen een heerlijke lunch voor de volgende dag die gegarandeerd voor jaloerse blikken bij je collega’s zorgt.
Lees ook:
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.