Advertentie
Bijna iedereen is met de oer-Hollandse pieper grootgebracht. Toch geven veel mensen in de afgelopen jaren steeds vaker de voorkeur aan de zoete aardappel. Naast het feit dat we de smaak en kleur spannender vinden, heeft deze oranje variant ook een iets gezonder imago dan zijn broertje. Maar is zoete aardappel écht gezonder dan gewone aardappel? Foodies zocht het voor je uit!
Verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel
Laten we maar meteen beginnen met het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel. De gewone aardappel behoort, net als bijvoorbeeld tomaat en paprika, tot de nachtschadefamilie. Hoewel de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa is gebracht vanuit Zuid-Amerika, behoort hij nu samen met tarwe en rijst tot onze belangrijkste koolhydraatbronnen en is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Door het hoge gehalte aan zetmeel en het gebruik in Nederland, worden aardappels, in tegenstelling tot sommige andere landen, niet tot de groenten gerekend. In de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum staan daarom aardappels in het vak met brood en graanproducten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Maar wat is dan het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel? Zoete aardappel komt uit de windefamilie en is botanisch gezien dus helemaal geen familie van de aardappel. Toch hij heeft met zijn niet-biologische broertje heel wat gemeen. Zo komt zoete aardappel ook uit het Amerikaanse continent, is het een eetbare, zetmeelrijke knol en is hij op dezelfde manier te gebruiken als aardappel.
Is zoete aardappel groente?
Er is onenigheid over de vraag of zoete aardappel wel of niet gerekend moet worden bij groente. Technisch gezien is de zoete aardappel wel degelijk een groentesoort, aangezien het een knolgewas is. Maar volgens het Voedingscentrum valt zoete aardappel, net als gewone aardappel, door de afwijkende voedingswaarde buiten het groentevak en moet het gezien worden als koolhydraatbron.
Voedingswaarde
Om te bepalen of zoete aardappel gezonder is dan gewone aardappel, kijken we naar de voedingswaarde. Om te beginnen de energetische waarde, ofwel de calorieën. Als je denkt dat gewone aardappel een dikmaker is met veel meer calorieën, vertellen we je bij deze dat dat niet het geval is. Zo zitten er in een gekookte aardappel zo’n 74 kcal per 100 gram, terwijl een gekookte zoete aardappel 20 kcal meer bevat. Bij een portie van 250 gram scheelt dat dus rond de 50 kcal, wat gelijkstaat aan een schaaltje magere kwark (100 g) of een handje chips (10 g).
Koolhydraten
Voor wie dacht dat gewone aardappels meer koolhydraten bevatten, hebben we nog een verrassend nieuwtje. Het verschil is namelijk niet heel groot. Wel bevat zoete aardappel meer koolhydraten dan de gewone aardappel; 21 gram ten opzichte van 19 gram. Er zit wel een degelijk verschil in de samenstelling van de koolhydraten. Er zit namelijk veel meer zetmeel in de aardappel, waar de zoete aardappel meer suiker bevat. Dat verklaart natuurlijk de zoete smaak. Waar de pieper slechts 1 gram suiker per 100 gram bevat, is het bij zijn zoete tegenhanger wel 4 keer zoveel.
Vezels
Zoete aardappel wint wel in de categorie voedingsvezels. Met zo’n 2,4 gram per 100 gram bevat hij meer vezels dan gewone aardappel met 1,8 gram. Beide aardappelsoorten vallen met dit vezelgehalte onder levensmiddelen die een bron van vezels zijn. Zeker gezond dus!
Vitaminen & mineralen
Beide knollen bevatten een heel scala aan vitaminen en mineralen. Als we goed naar de hoeveelheden kijken, zien we geen duidelijke winnaar op dit gebied. Zo heeft elke knol zijn eigen voordelen. Waar zoete aardappel meer vitamine C bevat en in tegenstelling tot de gewone aardappel rijk is aan vitamine A, bevat de gewone aardappel veel meer vitamine B1, B6 en foliumzuur.
Conclusie: verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel
Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten. Volgens het Voedingscentrum zijn zowel zoete als gewone aardappels een gezonde keuze, mits je ze op een gezonde manier bereidt en let op de hoeveelheid.
Als we de voedingswaarde onder de loep nemen, zien we dat iedere knol zijn eigen voordelen heeft en valt er niet één knol als de ultieme winnaar aan te wijzen. Het is in ieder geval niet zo dat gewone aardappel in vergelijking met de zoete knol verbleekt. Omdat zoete en gewone aardappel verschillende vitaminen & mineralen bevatten, kun je het beste beide soorten op het menu zetten en vooral afwisselen met genoeg andere groenten!
Recepten met aardappel en zoete aardappel
Ga je voor de klassieke aardappel of vind je de zoete aardappel toch nét iets lekkerder? Hoe dan ook, met deze recepten met aardappel in de hoofdrol zet je wel iets lekkers op tafel!
Aardappel-basilicumgnocchi met tomaatjes en knoflookchips
Move over, pasta, het is tijd voor gnocchi! Deze aardappelbolletjes maak je met dit recept én de pannen en de messen van WMF supermakkelijk zelf.
Hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Het kost even wat tijd om alle aardappels perfect in te snijden, maar wat is dit gerecht een feestje op je bord! Niet alleen om naar te kijken; ook voor je smaakpapillen is elke hap een feestje. Probeer maar eens uit!
Vegaballetjes met zoete aardappels en mierikswortelroom
Mierikswortel heeft een uitgesproken smaak, toch past ‘ie goed bij dit recept. Door de zoete aardappel en vegaballetjes zijn alle smaken perfect in balans.
Aardappels met groene harissa en yoghurt
Nog zo’n heerlijk gerecht met harissa, alleen dan met gewone aardappels. Ook hier komt weer yoghurt aan te pas voor een extra romig effect bij elke hap die je neemt.
Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt
De combinatie van zoete aardappel en harissa is geweldig! Zeker als je daar ook nog eens wat yoghurt aan toevoegt en bedenkt dat de consistentie van de zoete aardappelen verandert door het roosteren. Eet smakelijk!
Onze tips
11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven
15+ zoete aardappel recepten
15x heerlijke recepten met aardappel
3x zoete aardappel stamppot: de lekkerste recepten
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.