Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Hasselback aardappels

15x heerlijke recepten met aardappel

Advertentie

Weinig ingrediënten zijn zo ontzettend veelzijdig als de aardappel. Je kunt ze omtoveren tot Franse frietjes, verwerken in een stamppot of goudbruin bakken in de oven. Deze heerlijke aardappel recepten laten zien hoeveel variatie er mogelijk is.

Recepten met aardappel

Frituren, bakken, koken, stomen, poffen en nog zo veel meer; met aardappels kan alles. Om dat te bewijzen, hebben wij onze favoriete recepten met aardappel verzameld. Je zult zien hoe veelzijdig ‘ie is. Maar pas op: zo komen we nooit van onze geuzennaam aardappeleters af.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Aardappel recepten:

aardappelpuree met slagroom

Aardappelpuree met slagroom

Er gaat weinig boven een smeuïge puree. Deze maak je bij voorkeur van kruimige aardappelen want die vallen eenvoudig uit elkaar wanneer je ze kookt. Klontje boter erbij en stampen maar. Dit is wat ons betreft het perfecte bijgerecht.

Naar het recept
Duitse aardappelsalade

Duitse aardappelsalade

Het is een echte klassieker: de aardappelsalade. De Duitse variant met augurken, peterselie en bieslook is misschien wel het meest bekend. Wanneer je deze eens geprobeerd hebt, begrijp je gelijk waarom.

Naar het recept
Geroosterde ovenaardappels

Geroosterde ovenaardappels

Gun ze wat tijd in de oven, dan trekken de smaken er goed in. In combinatie met de kruidenyoghurt is het een bijgerecht dat je elke dag wel op tafel wil zetten.

Naar het recept
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Ook in een soep, doen ze het goed. Gebruik je truffelolie? Blijf goed proeven tijdens het bereiden van deze soep, truffelolie overheerst namelijk vrij snel.

Naar het recept
Hasselback aardappels

Hasselbackaardappels met taleggio en tijm

Aardappelen lijken misschien wat alledaags maar door ze op de juiste manier te serveren worden ze zelfs chique. Wat denk je bijvoorbeeld van deze hasselbackaardappels met taleggio en tijm? Een gerecht om indruk mee te maken als je het ons vraagt.

Naar het recept
Bijgerechten: aardappels met harissa

Aardappels met groene harissa en yoghurt

Door piepers in de pan te bakken, worden ze superknapperig. Dat maakt ze heel geschikt om mee in sauzen te dopen, deze groene harissa en yoghurtsaus bijvoorbeeld.

Naar het recept
Aardappeltortilla met zeekraal

Aardappeltortilla met zeekraal

Als je weleens in Valencia of Barcelona bent geweest ken je vast de klassieke Spaanse aardappeltortilla. Geef de klassieker eens een twist door het te maken met zeekraal.

Naar het recept
zelfgemaakte friet

Zelf friet maken

Laten we eerlijk zijn: ze goudbruin bakken is stiekem toch wel de lekkerste bereidingswijze. Zeker wanneer je ze zelf maakt!

Naar het recept
Rozemarijn-aardappelpizza

Rozemarijn-aardappelpizza

Weleens van een aardappelpizza gehoord? Waarschijnlijk niet; het is in Nederland relatief onbekend. Een gerecht dat in Nederland nog vrij onbekend is. Zonde, want deze verrassende combinatie is ontzettend lekker. Probeer maar!

Naar het recept
Gevulde aardappel met gerookte forel en cheddar

Gevulde aardappel met gerookte forel en cheddar

Aardappels vullen is altijd een goed idee. Het is een bereidingswijze die vaak wordt gegeten en dat is eeuwig zonde. Want lekker dat het is! De combinatie van gerookte forel en cheddar is in ieder geval goud.

Naar het recept
Janssons frestelse (Janssons verleiding)

Janssons frestelse (Janssons verleiding)

Niemand in Zweden weet precies wie die Jansson nu eigenlijk was, maar zijn aardappelgratin met ansjovis is zeker verleidelijk. Typisch zo’n gerecht waar je het hele gezin blij mee maakt!

Naar het recept
Miso-aardappels met kikkererwten en bosui

Miso-aardappels met kikkererwten en bosui

In dit recept met kikkererwten en bosui krijgen de aardappelen de volle smaak van umami. Dat komt door het lepeltje miso. Heerlijk hartig!

Naar het recept
weekmenu Gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes

Gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes

Je verwacht het misschien niet; maar je favoriete Italiaanse pasta is ook van aardappelen gemaakt. We zeiden toch dat we zouden laten zien hoe veelzijdig ze zijn?

Naar het recept
Pommes Anna-taartjes

Pommes Anna-taartjes

Pommes Anna is een klassiek Frans gerecht bestaande uit gesneden en gelaagde aardappelen gekookt in boter. En ja, dat klinkt net zo lekker als het is! Deze chique taartjes lusten wij elke dag wel.

Naar het recept
In Guinness-beslag gefrituurde aardappeltjes en groenten met tartaarsaus

In Guinness-beslag gefrituurde aardappeltjes en groenten met tartaarsaus

De laatste in dit lijstje met aardappel recepten is wat ons betreft een echte winnaar. Want wie wil dit nou niet bij de borrel eten?

Naar het recept
uitgelicht recept
aardappelpuree met slagroom

Aardappelpuree met slagroom

Wat iedere foodie zou moeten weten: hoe maak je de perfecte aardappelpuree. Dit recept is altijd een succes. Het geheim? Boter. Veel boter. Dat maakt deze aardappelpuree met slagroom éxtra romig en smeuïg. De aardappelpuree met kookroom maken kan ook, dat is net zo lekker!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • melk (een klein scheutje; of slagroom; optioneel)
  • boter
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken van ca. 3×3 cm zodat ze mooi gelijktijdig garen. Als je de aardappels kookt, kook ze dan tot ze zacht zijn maar niet zo lang dat ze rondom scheurtjes gaan vertonen, dan nemen ze te veel water op. Laat de aardappels uitlekken en laat ze even droogstomen in de pan.

  2. Voeg zodra de gekookte aardappels droog zijn optioneel een klein scheutje melk of slagroom toe. Zet de pan op het vuur om het vocht ook warm te maken. Voeg een flink klontje boter toe (sommige chefs gebruiken tot wel 300 g boter voor 1 kg aardappels, maar vanaf 25 g boter werkt ook prima. Hoe meer hoe romiger de smaak van de puree). Pureer de aardappels kort met een stamper of een handmixer glad. Breng de aardappelpuree met slagroom op smaak met zout en peper en optioneel nootmuskaat.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Lulu Grimes Foto: David Munns Foodstyling: Janine Ratcliffe

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!