Advertentie
Heb jij al weleens de pizzarette geprobeerd? Met deze pizza-oven kan je thuis op tafel de lekkerste mini pizza’s maken. Een leuke activiteit voor speciale gelegenheden! Maar hoe gebruik je een pizzarette nou eigenlijk en wat moet je er allemaal voor in huis halen? Wij leggen het je uit!
Mini pizza’s aan tafel maken
Goodbye gourmetstel, hallo pizzarette! De kans zit er dik in dat jij al weleens thuis mini pizza’s hebt gebakken. De pizzarette is de trend van dit moment en de uitnodigingen voor pizza party’s vliegen ons om de oren. Ben je nog onbekend met het fenomeen en weet je niet goed wat het is en wat je ervoor in huis moet halen? Lees dan snel verder!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is een pizzarette?
Een pizzarette is een kleine steenoven die je door zijn relatief lichte gewicht en compacte formaat op de eettafel kunt zetten. Zo kan je met vrienden en familie aan tafel mini pizza’s bakken. Het apparaat bestaat uit een grilloppervlak van aluminium en een terracotta koepel die je op het verwarmingselement zet. De koepel zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Dat bespaart niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat de pizza’s supersnel krokant worden. Een mini pizza uit de pizzarette is al binnen een paar minuten klaar om gegeten te worden. Erg handig, want zo kun je meerdere pizza’s op een avond maken en eten.
Pizza maken in de pizzarette
Net als bij gourmetten is de voorbereiding het halve werk. Breng dus van tevoren in kaart waar iedereen graag zijn pizza mee belegd en haal deze toppings alvast in huis. Daarbij is het handig om de ingrediënten alvast in kleine stukken te snijden zodat ze op de pizza passen en snel garen. Vergeet vooral ook niet het deeg en de tomatensaus in huis te halen. We hoeven je niet uit te leggen dat deze ingrediënten essentieel zijn!
De kleine pizzabodems kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Je vindt ze bij de grotere supermarkten in het koel- en/of vriesvak. Vaak zijn deze bodems ook al belegd met tomatensaus. Maar het is natuurlijk nog leuker (en lekkerder) om zelf pizzadeeg te maken:
Pizzarette deeg maken
Zelf pizzadeeg maken is een stuk eenvoudiger dan je misschien wel denkt en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Je maakt het deeg voor 1 pizza als volgt:
- Verdeel 200 g type 00-bloem over je werkblad en maak een kuiltje.
- Meng 2 el olijfolie, 10 g zout en een snufje suiker samen met de bloem.
- Los 6 g droge gist gist op in het lauwwarme water. Giet het water bij de bloem. Kneed met de hand tot een glad deeg ontstaat. Dit heeft even tijd nodig, en zeker wat liefde. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast. Laat het deeg minimaal één nacht rijpen.
- Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Geef dit zo’n acht uur de tijd.
- Rol het deeg uit (op een met bloem bestrooid werkblad) en haal met de bij de pizzarette geleverde uitsteekvorm mini pizzabodems uit het deeg.
Tip: wees vooral niet bang dat je teveel deeg maakt. Het is super makkelijk om je pizzadeeg te bewaren en zelfs om je pizza opnieuw op te warmen en de korst tóch knapperig te houden. Zo kun je altijd snel smullen van je zelfgemaakte pizza!
Inspiratie voor pizzarette recepten
Pizzabodems klaar? Dan kan het feest beginnen! De pizzarette heeft ongeveer een kwartier nodig om goed op temperatuur te komen. In de tussentijd kan je het (gesneden) beleg al in bakjes op tafel zetten. Waar je de mini pizza’s mee belegd, is natuurlijk geheel aan jou. Maar als we je een handje mogen helpen dan raden we je volgende toppings zeker aan:
- Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Burrata
- Jong belegen kaas (geraspt)
- Ham
- Parmaham of serranoham
- Salami
- Kip
- Garnalen
- Tonijn
- Ansjovis
- (Cherry)tomaten
- Zongedroogde tomaat
- Uien
- Courgette
- Aubergine
- Champignons (of andere paddenstoelen)
- Paprika
- Olijven
- Kappertjes
- Artisjok (uit blik)
- Rucola
- Ananas
Pizzarette recepten
Weet je niet zo goed hoe je alle verschillende toppings het beste met elkaar kan combineren? Laat je dan gewoon inspireren door onze heerlijke pizza recepten. Let er dan natuurlijk wel op dat je de hoeveelheden wat aanpast omdat je mini pizza’s maakt. Eet smakelijk!
Pizza Pepperoni
Liever vlees dan vis? Dan is de pizza pepperoni wat voor jou. De worst is de smaakmaker van deze pizza. Probeer maar!
Pizza quattro formaggi
Pizza quattro formaggi is een klassieke Italiaanse pizza, belegd met een heerlijke mix van vier soorten kaas die samen zorgen voor een rijke en smaakvolle ervaring.
Pizza Margherita uit Eat, Pray, Love
De meest klassieke pizza is de margherita. Deze is gruwelijk lekker door zijn simpelheid. Je belegt de pizza alleen met wat tomatensaus en kaas. Met verse ingrediënten smaakt ‘ie het best.
Pizza Napoletana
De lekkerste pizza’s maak je met verse, lokale producten. Als topping kozen we mooie ingrediënten uit eigen streek.
Ingrediënten
Bereiding
Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui en de knoflook ca. 4 minuten in 1 el olijfolie. Voeg de gepelde tomaten toe en kook
10-15 minuten op laag vuur. Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C).Rol het deeg uit op een bakplaat. Bestrijk het deeg met de tomatensaus. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de saus. Snijd de cervelaat in dunne plakjes en verdeel over de mozzarella. Bak de pizza in 10-15 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Verdeel de basilicumblaadjes en 2 el olijfolie over de pizza en snijd hem in stukken.
*Eventueel vervangen door Tante Fanny speltpizzadeeg.
**Bijv. Hollandse buffelmozzarella
Onze tips
3x snelle superpizza’s van Tante Fanny
5 heerlijke pizza’s om te delen
7x heerlijke recepten voor flammkuchen
Bezoekje aan Mutti: tomaten van veld naar tafel
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.