Mini pizza’s aan tafel maken

Goodbye gourmetstel, hallo pizzarette! De kans zit er dik in dat jij al weleens thuis mini pizza’s hebt gebakken. De pizzarette is de trend van dit moment en de uitnodigingen voor pizza party’s vliegen ons om de oren. Ben je nog onbekend met het fenomeen en weet je niet goed wat het is en wat je ervoor in huis moet halen? Lees dan snel verder!

Wil je de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is een pizzarette?

Een pizzarette is een kleine steenoven die je door zijn relatief lichte gewicht en compacte formaat op de eettafel kunt zetten. Zo kan je met vrienden en familie aan tafel mini pizza’s bakken. Het apparaat bestaat uit een grilloppervlak van aluminium en terracotta koepel die je op het verwarmingselement zet. De koepel zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Dat bespaart niet alleen energie maar zorgt er ook voor dat de pizza’s supersnel krokant worden. Een mini pizza uit de pizzarette is al binnen een paar minuten klaar om gegeten te worden. Dat is handig want zo kan je meerdere pizza’s op een avond maken en eten.

Pizza maken in de pizzarette

Net als bij gourmetten is de voorbereiding het halve werk. Breng dus van tevoren in kaart waar iedereen graag zijn pizza mee belegd en haal dit in huis. Daarbij is het handig om de ingrediënten alvast in kleine stukken te snijden zodat ze op de pizza passen en snel garen. Vergeet vooral ook niet het deeg en de tomatensaus in huis te halen. We hoeven je niet uit te leggen dat deze ingrediënten essentieel zijn! De kleine pizzabodems kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Je vindt ze bij de grotere supermarkten in het koel- en/of vriesvak. Vaak zijn deze bodems ook al belegd met tomatensaus. Maar het is natuurlijk nog leuker (en lekkerder) om zelf pizzadeeg te maken:

Pizzarette deeg maken

Zelf pizzadeeg maken is een stuk eenvoudiger dan je misschien wel denkt en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Je maakt het deeg voor 1 pizza als volgt: verdeel 200 g type 00-bloem over je werkblad en maak een kuiltje. Meng 2 el olijfolie, 10 g zout en een snufje suiker samen met de bloem. Los 6 g droge gist gist op in het lauwwarme water. Giet het water bij de bloem. Kneed met de hand tot een glad deeg ontstaat. Dit heeft even tijd nodig, en zeker wat liefde. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast. Laat het deeg minimaal één nacht rijpen. Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Geef dit zo’n acht uur de tijd. Rol het deeg uit (op een met bloem bestrooid werkblad) en haal met de bij de pizzarette geleverde uitsteekvorm mini pizzabodems uit het deeg.

> naar het artikel zelf pizza maken: hét recept dat je niet mag missen

pizzadeeg

Inspiratie voor pizzarette recepten

Pizzabodems klaar? Dan kan het feest beginnen! De pizzarette heeft ongeveer een kwartier nodig om goed op temperatuur te komen. In de tussentijd kan je al het (gesneden) beleg in bakjes op tafel zetten. Waar je de mini pizza’s mee belegd, is natuurlijk geheel aan jou. Maar als we je een handje mogen helpen dan raden we je volgende toppings zeker aan:

  • Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
  • Burrata
  • Jong belegen kaas (geraspt)
  • Ham
  • Parmaham of serranoham
  • Salami
  • Kip
  • Garnalen
  • Tonijn
  • Ansjovis
  • (Cherry)tomaten
  • Zongedroogde tomaat
  • Uien
  • Courgette
  • Aubergine
  • Champignons (of andere paddenstoelen)
  • Paprika
  • Olijven
  • Kappertjes
  • Artisjok (uit blik)
  • Rucola
  • Ananas

Pizzarette recepten

Weet je niet zo goed hoe je alle verschillende toppings het beste met elkaar kan combineren? Laat je dan gewoon inspireren door onze heerlijke pizza recepten. Let er dan natuurlijk wel op dat je de hoeveelheden wat aanpast omdat je mini pizza’s maakt. Eet smakelijk!

Pizza margherita

De meest klassieke pizza is de margherita. Deze is gruwelijk lekker door zijn simpelheid. Je belegt de pizza alleen met wat tomatensaus en kaas. Met verse ingrediënten smaakt ‘ie het best.

> naar het recept: pizza margherita

pizza margherita eat pray love

Pizza napoletana

Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana. Hoe je ‘m ook noemt, probeer de combinatie zeker!

> naar het recept: pizza napoletana

pizza napoletana

Pizza pepperoni

Liever vlees dan vis? Dan is de pizza pepperoni wat voor jou. De worst is de smaakmaker van deze pizza. Probeer maar!

> naar het recept: pizza pepperoni

pizzarette

Lees ook: Wat eet je op een pizza? Meer dan 100 toppings