Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
recepten voor flammkuchen

Flammkuchen: 7x heerlijke recepten

Zelf een flammkuchen maken is vrij simpel; je koopt het kant-en-klare deeg bij de supermarkt en belegt deze met je favoriete ingrediënten, waar je eindeloos mee kunt variëren. Al houden wij er natuurlijk wel meer van om alles zelf te maken. We hebben onze lekkerste recepten voor flammkuchen voor je op een rij gezet! Mix & match je favoriete ingrediënten voor jouw lekkerste eindresultaat!

Lees verder na de advertentie

Flammkuchen

Flammkuchen is een traditioneel en authentiek Duits gerecht dat wij maar al te graag op tafel zetten. De letterlijke vertaling is “brandende taart”. Het lijkt misschien een beetje op een dunne pizza, maar dat is zeker niet hoe het smaakt. Je kent misschien wel de klassieke variant met flammkuchen toppings als crème fraîche en spek, maar wat dacht je van flammkuchen met champignons en truffel? Of met spicy kip? Dit zijn onze favoriete recepten voor flammkuchen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Flammkuchen recepten:

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Dit is misschien wel een van onze favoriete recepten voor flammkuchen. Net even iets anders dan het origineel, en dat maakt dit recept juist zo lekker. De gegrilde kip smaakt heerlijk bij de barbecuesaus, rode ui en komijn. Probeer maar eens.

Naar het recept
flammkuchen pompoen

Flammkuchen met pompoen en rode ui

Daar waar de plaattaart in Duitsland flammkuchen heet noemen ze ‘m in Frankrijk ook wel tarte flambée. Hoe dan ook, dit vegetarische recept met pompoen en rode ui staat niet alleen binnen een half uur op tafel, de plaattaart is ook nog eens om je vingers bij af te likken zo lekker.

Naar het recept
Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

In plaats van verse truffel gebruiken we in dit recept truffeltapenade en truffelolie, zo kun je deze heerlijke flammkuchen het hele jaar door op tafel zetten. Het deeg kopen we kant-en-klaar, al kun je die natuurlijk ook zelf maken.

Naar het recept
Flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham

Flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham

Ben je op zoek naar het ultieme borrelhapje voor op de borrelplank? Maak dan eens deze heerlijke flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham. Snijd de flammkuchen vervolgens in kleine stukjes en je hebt een heerlijk borrelhapje. Zet jij de wijn alvast koud?

Naar het recept
recepten voor flammkuchen

Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

Dit recept komt in de buurt van het klassieke recept met crème fraîche en spekjes, al zit er toch een kleine twist in. Zo gebruiken we verse geitenkwark en wat mosterd om deze variant net wat smaakvoller te maken. Hou je van een beetje pit? Voeg dan wat extra mosterd toe.

Naar het recept
Plaattaart met paddenstoelen en notencrème

Plaattaart met paddenstoelen en notencrème

Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaart met alles erop en eraan zet je in een handomdraai in de oven en smaakt ook nog eens héél erg lekker.

Naar het recept
Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Een vrijmibo op een kleedje onder de Eiffeltoren? Dit borrelhapje zou er niet misstaan. Door de roquefort, peer en witlof krijgt deze flammkuchen een Frans tintje, en daar houden we wel van.

Naar het recept
uitgelicht recept
Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Je kent vast de klassieke flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes. Deze bereid je over het algemeen in de oven, maar wist je dat je flammkuchen ook prima kunt bakken op de BBQ? Met dit recept haal je niet alleen het beste uit je barbecue, je maakt ook nog eens een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 tl chiliolie
sap van 1 citroen
1 el honing
zout en peper
4 kippendijfilets
1 rol flammkuchendeeg
150 g crème fraîche
3 el + extra barbecuesaus
1 rode ui (in dunne ringen)
1 tl komijnzaad
pizzasteen

Bereiding

  1. Meng de chiliolie met het citroensap, de honing en wat zout en peper. Meng de kip erdoorheen en laat ca. 1 uur marineren. Verwarm een gesloten barbecue voor met een grillrooster erin.

  2. Rijg de kip eventueel aan een spies, afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Gril de kip in ca. 20 minuten gaar op het grillrooster in de barbecue. Neem de kip van de barbecue en laat afkoelen. Leg een pizzasteen in de barbecue en laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C.

  3. Rol het flammkuchendeeg uit maar laat het op het bakpapier liggen. Knip de randen van het bakpapier weg zodat ze niet verbranden in de barbecue. Roer de crème fraîche los en meng er 3 el barbecuesaus doorheen. Bestrijk het deeg ermee. Verdeel de ui en het komijnzaad over het deeg. Schuif de flammkuchen met het bakpapier op de hete steen en sluit de barbecue weer. Bak de flammkuchen in 7-8 minuten gaar. Hak de kip grof.

  4. Schuif de flammkuchen op een snijplank en beleg met de kip. Verdeel de flammkuchen in stukken. Druppel er naar smaak nog wat
    barbecuesaus over.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!