Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
recepten voor pizza

Recepten voor pizza: bouw een pizzafeestje

In samenwerking met Mutti
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Pizza’s heb je in alle soorten en maten. Klein, groot, dik, dun en zelfs ondersteboven gekeerd. Met deze recepten voor pizza raak je voorlopig niet op pizza uitgekeken, beloofd!

Recepten voor pizza

Wie houdt er nu niet van een heus pizzafeestje? Wij vieren er het liefst elke week wel eentje. Het is dan ook geen wonder dat we enthousiast worden van deze recepten voor pizza. Wat dacht je bijvoorbeeld van een panpizza of een spiraalpizza?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mutti op je pizza

Je zou ’t eigenlijk steevast in je voorraadkast moeten hebben staan; een fles passata of een blik met gepelde tomaten. Met de producten van Mutti heb je alvast een mooie basis voor je maaltijd.

Mutti producten

Recepten voor pizza

Zin om aan de slag te gaan in de keuken? Dat snappen we helemaal. Laat je inspireren door onze drie favoriete recepten voor pizza, maar dan net even anders. Welke ga je als eerste maken?

Spiraalpizza

Spiraalpizza

De naam van deze pizza verklapt het eigenlijk al, in plaats van één ronde bodem draai je deze pizza op als een soort spiraal.

Naar het recept
Traybakepizzabrood

Traybakepizzabrood

Dit pizzabrood maak je gemakkelijk met een rechthoekige bakplaat. Misschien even wennen dat je geen ronde pizza op tafel zet, al smaakt het nét zo lekker als een klassieke pizza.

Naar het recept
Upside-down panpizza

Upside-down panpizza

Een panpizza, maar dan op de kop? Jazeker, met deze upside-down panpizza is dat daadwerkelijk wat je doet. Probeer maar eens, het smaakt heerlijk!

Naar het recept

Wist je dat…

…Mutti samenwerkt met zo’n 800 boeren? In totaal wordt er in de oogsttijd van 60 à 70 dagen zo’n 60.000 ton tomaten van de velden gehaald. Onvoorstelbaar veel dus!

…De kaas Parmigiano Reggiano van het melk van de koeien wordt gemaakt die ook op het land grazen waar de tomaten worden geteeld? Daarom gaan kaas en tomaat zo goed samen.

…Mutti ieder jaar ‘Een gouden tomaat’ ofwel ‘Pomodorino d’Oro’ uitreikt aan de teler die de beste tomaten heeft geoogst? Als prijswinnaar geniet je dan veel aanzien in het dorp waar je vandaan komt.

Mutti tomatenoogst

De verwerking van de tomaten

Wist je dat een tomaat uit verschillende onderdelen bestaat, die allemaal voor een ander doeleinde worden gebruikt? Dit en nog veel meer leerde Anne vorig jaar tijdens haar bezoek aan de Muttifabriek in Parma. Met eigen ogen zag ze daar hoe de tomaten binnen slechts zes uur geoogst en verpakt werden tot polpa, passata en pelati.

Na de oogst wordt eerst de buitenste schil van de tomaat verwijderd. Die schil wordt verwerkt tot veevoer, net als de pitjes en het sap. Direct onder de schil zit een donker laagje: de epicarp. Dit wordt gebruikt voor de zogenaamde concentrato, wat wij kennen als tomatenpuree. Het hart van de tomaat, de mesocarp, wordt fijngehakt tot de welbekende Mutti polpa.

Voor de pelati, oftewel gepelde tomaten, wordt het vel van de tomaten verwijderd waarna de tomaten ondergedompeld worden in een fluweelzachte passata. En om passata te maken worden de tomaten verhit tot 90°C, en wordt het sap gescheiden van het vel, de pitjes en celweefsel. Vervolgens worden de tomaten gepureerd tot een gladde saus. Zo worden de Muttitomaten omgetoverd tot vier onderscheidende producten: voor elke maaltijd een tomaat dus.

Mutti

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!