Advertentie
Pizza’s heb je in alle soorten en maten. Klein, groot, dik, dun en zelfs ondersteboven gekeerd. Met deze recepten voor pizza raak je voorlopig niet op pizza uitgekeken, beloofd!
Recepten voor pizza
Wie houdt er nu niet van een heus pizzafeestje? Wij vieren er het liefst elke week wel eentje. Het is dan ook geen wonder dat we enthousiast worden van deze recepten voor pizza. Wat dacht je bijvoorbeeld van een panpizza of een spiraalpizza?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Mutti op je pizza
Je zou ’t eigenlijk steevast in je voorraadkast moeten hebben staan; een fles passata of een blik met gepelde tomaten. Met de producten van Mutti heb je alvast een mooie basis voor je maaltijd.
Recepten voor pizza
Zin om aan de slag te gaan in de keuken? Dat snappen we helemaal. Laat je inspireren door onze drie favoriete recepten voor pizza, maar dan net even anders. Welke ga je als eerste maken?
Spiraalpizza
De naam van deze pizza verklapt het eigenlijk al, in plaats van één ronde bodem draai je deze pizza op als een soort spiraal.
Traybakepizzabrood
Dit pizzabrood maak je gemakkelijk met een rechthoekige bakplaat. Misschien even wennen dat je geen ronde pizza op tafel zet, al smaakt het nét zo lekker als een klassieke pizza.
Upside-down panpizza
Een panpizza, maar dan op de kop? Jazeker, met deze upside-down panpizza is dat daadwerkelijk wat je doet. Probeer maar eens, het smaakt heerlijk!
Wist je dat…
…Mutti samenwerkt met zo’n 800 boeren? In totaal wordt er in de oogsttijd van 60 à 70 dagen zo’n 60.000 ton tomaten van de velden gehaald. Onvoorstelbaar veel dus!
…De kaas Parmigiano Reggiano van het melk van de koeien wordt gemaakt die ook op het land grazen waar de tomaten worden geteeld? Daarom gaan kaas en tomaat zo goed samen.
…Mutti ieder jaar ‘Een gouden tomaat’ ofwel ‘Pomodorino d’Oro’ uitreikt aan de teler die de beste tomaten heeft geoogst? Als prijswinnaar geniet je dan veel aanzien in het dorp waar je vandaan komt.
De verwerking van de tomaten
Wist je dat een tomaat uit verschillende onderdelen bestaat, die allemaal voor een ander doeleinde worden gebruikt? Dit en nog veel meer leerde Anne vorig jaar tijdens haar bezoek aan de Muttifabriek in Parma. Met eigen ogen zag ze daar hoe de tomaten binnen slechts zes uur geoogst en verpakt werden tot polpa, passata en pelati.
Na de oogst wordt eerst de buitenste schil van de tomaat verwijderd. Die schil wordt verwerkt tot veevoer, net als de pitjes en het sap. Direct onder de schil zit een donker laagje: de epicarp. Dit wordt gebruikt voor de zogenaamde concentrato, wat wij kennen als tomatenpuree. Het hart van de tomaat, de mesocarp, wordt fijngehakt tot de welbekende Mutti polpa.
Voor de pelati, oftewel gepelde tomaten, wordt het vel van de tomaten verwijderd waarna de tomaten ondergedompeld worden in een fluweelzachte passata. En om passata te maken worden de tomaten verhit tot 90°C, en wordt het sap gescheiden van het vel, de pitjes en celweefsel. Vervolgens worden de tomaten gepureerd tot een gladde saus. Zo worden de Muttitomaten omgetoverd tot vier onderscheidende producten: voor elke maaltijd een tomaat dus.
Onze tips
Eten over na het gourmetten? Recepten met de restjes
11x de lekkerste Sinterklaas recepten voor pakjesavond
Worstenbroodjes maken: 5x lekkere recepten
De lekkerste wafels bakken: ontdek onze favoriete recepten
6x bakken met speculaaskruiden
Crumble: van appel tot rabarber – heerlijke recepten
Smaakvol stoven met Aneto
Stoven maar: 4x recepten met groente
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.