Advertentie
Ondanks dat supermarkten tegenwoordig vol liggen met “vers” deeg is er niets lekkerder dan zelf pizzadeeg maken. Maar we snappen best dat het handig is om altijd een voorraad in huis te hebben om uit te rollen op het moment dat je trek krijgt. Daarom delen wij hoe je het zelf maakt en hoe je dit pizzadeeg het beste kan bewaren.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pizzadeeg maken
Zelf pizzadeeg maken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe het moet. Daarom nemen we je stap-voor-stap mee in dit proces. Voor het maken van deeg voor één pizza kun je de volgende stappen opvolgen. Wil je liever meer pizza’s bakken? Vermenigvuldig de ingrediënten dan naar het aantal van jouw keuze.
- Verdeel 200 g bloem (bij voorkeur type 00) over je werkblad en maak een kuiltje. Meng 2 el olijfolie, 10 g zout en een snufje suiker samen met de bloem.
- Los 6 g droge gist op in 100 g lauwwarm water. Giet het water bij de bloem.
- Kneed met de hand tot een glad deeg ontstaat. Dit heeft even tijd nodig, en zeker wat liefde. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast. Laat het deeg minimaal één nacht rijpen.
Wil hier zo snel mogelijk pizza’s mee maken? Dan kun je verder gaan met de volgende stappen:
- Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Geef dit zo’n acht uur de tijd.
- Rol het deeg uit (op een met bloem bestrooid werkblad). Vorm met je handen een rond, dunne pizzabodem.
- Beleg de pizza naar hartenlust en bak ‘m vervolgens 10-15 minuten op minimaal 250 graden (boven- en onderwarmte).
Pizzadeeg bewaren
Wil je het pizzadeeg bewaren voor een later moment? Dan kun je het deeg het beste invriezen. Zo blijft het 2 tot 3 maanden houdbaar. Haal het deeg hiervoor uit de koelkast en verdeel het in porties. Leg de gerezen bolletjes deeg vervolgens op een bord of (bak)plaat, dek af met plasticfolie en leg in de vriezer. Zodra het deeg bevroren is, kun je het deeg per stuk verpakken in plastic zakjes of plasticfolie. Op het moment dat je pizza’s gaat bakken, haal je het uit de vriezer en laat je het op kamertemperatuur komen.
Je kunt er ook voor kiezen om de pizzabodems los af te bakken, af te laten koelen en deze stuk voor stuk op dezelfde wijze in te vriezen. Op het moment dat je trek hebt in pizza, haal je deze uit de vriezer, laat je het ontdooien en beleg je het met tomatensaus en toppings.
Lees ook:
Kijktip: Chef’s Table Pizza op Netflix
Zelf pizza maken: hét recept dat je niet mag missen
Ervaringen van het testpanel: pizza bakken op de Big Green Egg
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.