Advertentie
Zelf pizza maken
We nemen je stap voor stap mee in het recept, zodat je zelf pizza kunt maken. En niet zomaar pizza, nee, de allerlekkerste wat ons betreft. Vergeet de variant uit de diepvries of het kant-en-klare deeg, dit is hét ultieme recept voor pizza.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Het deeg: liefde en geduld
Zelf pizza maken is helemaal niet moeilijk. Met het juiste recept bak je pizza’s als een pro. Het begint natuurlijk bij het pizzadeeg. Ondanks dat supermarkten tegenwoordig vol liggen met “vers” deeg is er niets lekkerder dan zelf gekneed pizzadeeg. Laat de rollen deeg in de supermarkt dus links liggen en ga zelf aan de slag. Het basisrecept is simpel, het belangrijkste is geduld én een beetje liefde.
Ingrediënten (voor 1 pizza):
- 200 g type 00-bloem
- 100 g lauwwarm water
- 6 g droge gist
- 10 g zout
- 2 el olijfolie
- snufje suiker
Bereidingswijze:
- Verdeel de bloem over je werkblad en maak een kuiltje. Meng de olijfolie, het zout en de suiker samen met de bloem.
- Los de gist op in het lauwwarme water. Giet het water bij de bloem.
- Kneed met de hand tot een glad deeg ontstaat. Dit heeft even tijd nodig, en zeker wat liefde. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast. Laat het deeg minimaal één nacht rijpen.
- Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Geef dit zo’n acht uur de tijd.
- Rol het deeg uit (op een met bloem bestrooid werkblad). Vorm met je handen een rond, dunne pizzabodem.
- Beleg de pizza naar hartenlust en bak ‘m vervolgens 10-15 minuten op minimaal 250 graden (boven- en onderwarmte).
Gebruik de juiste saus
Een goede bodem heeft een goede tomatensaus nodig. En deze maak je natuurlijk zelf. Veel heb je niet nodig, al komt hier ook wat geduld bij kijken.
Ingrediënten:
- blik tomatenpulp of gepelde tomaten
- 1 ui (gesnipperd)
- teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 tl azijn
- verse basilicum (handjevol in stukjes gescheurd)
- snufje zout en peper
- snufje suiker
Bereidingswijze:
- Pureer de tomaten in een keukenmachine.
- Fruit de ui en knoflook met wat olijfolie in een koekenpan.
- Voeg de tomaten toe samen met de azijn. Breng op smaak met wat zout, peper en de suiker.
- Laat de saus minimaal een uur pruttelen op laag vuur.
- Voeg aan het eind de verse basilicum toe en laat de saus iets afkoelen.
Zelf pizza maken: tips voor een goed beleg
Je gelooft het misschien niet, maar less is more. De lekkerste pizza die ik ooit heb gegeten was belegd met goddelijke tomatensaus, romige mozzarella en verse basilicum. Ik moest er dan ook voor naar Napels, maar ik zou het zo weer doen. Natuurlijk is het helemaal aan jou, ga vooral los met het beleg als je dat lekker vindt. Probeer in ieder geval één keer de echte Margherita uit Napels.
Ingrediënten:
- 1 uitgerolde pizzabodem
- 150 ml tomatensaus
- 150 g buffelmozzarella (uitgelekt)
- verse basilicum (handjevol, alleen de blaadjes)
- 2 tl gedroogde oregano
Bereidingswijze:
- Besmeer de pizzabodem royaal met tomatensaus.
- Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de pizza.
- Verdeel de blaadjes basilicum eroverheen en bestrooi de pizza met oregano.
- Verwarm de oven voor op de warmste stand. Heb je een pizzasteen? Goed zo! Leg deze alvast in de oven en laat ‘m mee voorverwarmen.
- Bak de pizza zo’n 10-15 minuten op minimaal 250 graden (boven- en onderwarmte) in de oven. Hoe heter, hoe beter. Is de bodem wat dikker? Bak de bodem eerst een paar minuten zonder beleg.
Wil je toch eens variëren met het deeg of beleg? Bekijk dan onderstaande pizza recepten en leef je uit in de keuken.
Pizza bianca met groene asperges en brie
Dit recept is een twist op een klassieke pizza. De groene asperges smaken erg goed bij de gesmolten brie.
Pizza ‘garnalencocktail’
Vind je een garnalencocktail heerlijk? Dan is dit recept op je lijf geschreven. Ga aan de slag met dit heerlijke recept, eet smakelijk!
Pizza quattro formaggi
Kaas is baas, zeker met dit recept heerlijke recept. Zoals de naam al doet vermoeden, je belegt de pizza met vier verschillende soorten kaas. Varieer eens met diverse kazen voor een verrassende twist.
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.