Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Zelf pizza maken

Zelf pizza maken: hét recept dat je niet mag missen

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wat gaan we bakken? Juist, pizza! Want iedereen houdt van pizza. Pizza komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. En geloof me, als je daar eenmaal pizza hebt geproefd wil je nooit meer anders. Wil je zelf pizza maken? Lees snel hoe je de lekkerste pizza's op tafel tovert!

Zelf pizza maken

We nemen je stap voor stap mee in het recept, zodat je zelf pizza kunt maken. En niet zomaar pizza, nee, de allerlekkerste wat ons betreft. Vergeet de variant uit de diepvries of het kant-en-klare deeg, dit is hét ultieme recept voor pizza.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het deeg: liefde en geduld

Zelf pizza maken is helemaal niet moeilijk. Met het juiste recept bak je pizza’s als een pro. Het begint natuurlijk bij het pizzadeeg. Ondanks dat supermarkten tegenwoordig vol liggen met “vers” deeg is er niets lekkerder dan zelf gekneed pizzadeeg. Laat de rollen deeg in de supermarkt dus links liggen en ga zelf aan de slag. Het basisrecept is simpel, het belangrijkste is geduld én een beetje liefde.

Ingrediënten (voor 1 pizza):

  • 200 g type 00-bloem
  • 100 g lauwwarm water
  • 6 g droge gist
  • 10 g zout
  • 2 el olijfolie
  • snufje suiker

Bereidingswijze:

  1. Verdeel de bloem over je werkblad en maak een kuiltje. Meng de olijfolie, het zout en de suiker samen met de bloem.
  2. Los de gist op in het lauwwarme water. Giet het water bij de bloem.
  3. Kneed met de hand tot een glad deeg ontstaat. Dit heeft even tijd nodig, en zeker wat liefde. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe.
  4. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast. Laat het deeg minimaal één nacht rijpen.
  5. Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Geef dit zo’n acht uur de tijd.
  6. Rol het deeg uit (op een met bloem bestrooid werkblad). Vorm met je handen een rond, dunne pizzabodem.
  7. Beleg de pizza naar hartenlust en bak ‘m vervolgens 10-15 minuten op minimaal 250 graden (boven- en onderwarmte).

Gebruik de juiste saus

Een goede bodem heeft een goede tomatensaus nodig. En deze maak je natuurlijk zelf. Veel heb je niet nodig, al komt hier ook wat geduld bij kijken.

Ingrediënten:

  • blik tomatenpulp of gepelde tomaten
  • 1 ui (gesnipperd)
  • teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 tl azijn
  • verse basilicum (handjevol in stukjes gescheurd)
  • snufje zout en peper
  • snufje suiker

Bereidingswijze:

  1. Pureer de tomaten in een keukenmachine.
  2. Fruit de ui en knoflook met wat olijfolie in een koekenpan.
  3. Voeg de tomaten toe samen met de azijn. Breng op smaak met wat zout, peper en de suiker.
  4. Laat de saus minimaal een uur pruttelen op laag vuur.
  5. Voeg aan het eind de verse basilicum toe en laat de saus iets afkoelen.
Zelf pizza maken: tomatensaus maken

Zelf pizza maken: tips voor een goed beleg

Je gelooft het misschien niet, maar less is more. De lekkerste pizza die ik ooit heb gegeten was belegd met goddelijke tomatensaus, romige mozzarella en verse basilicum. Ik moest er dan ook voor naar Napels, maar ik zou het zo weer doen. Natuurlijk is het helemaal aan jou, ga vooral los met het beleg als je dat lekker vindt. Probeer in ieder geval één keer de echte Margherita uit Napels.

Ingrediënten: 

  • 1 uitgerolde pizzabodem
  • 150 ml tomatensaus
  • 150 g buffelmozzarella (uitgelekt)
  • verse basilicum (handjevol, alleen de blaadjes)
  • 2 tl gedroogde oregano

Bereidingswijze:

  1. Besmeer de pizzabodem royaal met tomatensaus.
  2. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de pizza.
  3. Verdeel de blaadjes basilicum eroverheen en bestrooi de pizza met oregano.
  4. Verwarm de oven voor op de warmste stand. Heb je een pizzasteen? Goed zo! Leg deze alvast in de oven en laat ‘m mee voorverwarmen.
  5. Bak de pizza zo’n 10-15 minuten op minimaal 250 graden (boven- en onderwarmte) in de oven. Hoe heter, hoe beter. Is de bodem wat dikker? Bak de bodem eerst een paar minuten zonder beleg.

Wil je toch eens variëren met het deeg of beleg? Bekijk dan onderstaande pizza recepten en leef je uit in de keuken.

Pizza bianca met groene asperges en brie

Pizza bianca met groene asperges en brie

Dit recept is een twist op een klassieke pizza. De groene asperges smaken erg goed bij de gesmolten brie.

Naar het recept
recept Pizza ‘garnalencocktail’

Pizza ‘garnalencocktail’

Vind je een garnalencocktail heerlijk? Dan is dit recept op je lijf geschreven. Ga aan de slag met dit heerlijke recept, eet smakelijk!

Naar het recept
pizza quattro formaggi recept

Pizza quattro formaggi

Kaas is baas, zeker met dit recept heerlijke recept. Zoals de naam al doet vermoeden, je belegt de pizza met vier verschillende soorten kaas. Varieer eens met diverse kazen voor een verrassende twist.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!