Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
ontbijtpizza van Yvette van Boven

Ontbijtpizza

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

VOOR EROP

Bereiding

  1. Maak het deeg een avond van tevoren. Giet een scheutje lauwwarm water in een kom. Los de gist erin op. Meng in een grote kom het zout met de bloem. Maak er een kuiltje in en giet eerst de opgeloste gist met het water erbij en daarna geleidelijk de rest van het water. Niet alles in één keer, soms is er minder water nodig, soms net iets meer. Dat hangt van de bloem af.

  2. Meng eerst met gespreide vingers, houd daarbij met de andere ‘schone’ hand de kom vast en kneed dan met beide handen door tot een soepel deeg. Haal het daarvoor uit de kom en kneed op het aanrecht zeker 10 minuten door tot het deeg soepel is en net niet plakt, het is niet erg als het een beetje ‘sticky’ is. Vet de kom in met een drup olijfolie en leg dan de deegbal erin terug. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uurtje rijzen.

  3. Zet de kom dan in de koelkast en ga morgen verder.

  4. Laat het deeg ’s morgens rustig op kamertemperatuur komen, kneed het dan kort en verdeel in 4 bollen. Als u een pizzasteen heeft, leg die dan in de oven, en verwarm die voor op de hoogste stand (in elk geval 225 °C).

  5. Vet een bakplaat in met wat olijfolie en bestrooi die én het aanrecht met semolina.

  6. Vorm met uw vingers de bollen deeg tot pizzabasissen. Maak eerst rondom een rand, door uw vingers op een rij te zetten en zacht in te drukken zodat er een ‘goot’ ontstaat. De binnenkant van de pizza is nu een bol kussen. Die drukt u rustig in en met uw vingertoppen rekt u het deeg steeds verder uit tot een pizza die op uw bakplaat of pizzasteen past en zo dun mogelijk is. Blijf altijd van de rand af, die moet mooi bol blijven, en druk de bodem zo dun mogelijk uit.

  7. Til hem op de bakplaat of op de pizzaschep (zo’n schep om de pizza op de hete steen in de oven te kunnen schuiven) en beleg hem met een paar plakjes mozzarella. Breek er een ei boven, bestrooi met wat aspergetips en schuif de oven in. Bak hem kort, in 10 tot 12 minuten, goudbruin. Bestrooi met een paar doperwten en wat chilivlokken en dien gelijk op. Herhaal met de rest van de pizza’s.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Jaarrond

€ 32,99
jaarrond