Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Doe voor het deeg 500 g bloem, de gist, het zout, 2 el olie en 300 ml water in een kom en kneed er in 10-15 minuten een soepel en elastisch deeg van dat niet meer plakkerig is. Vorm een bol van het deeg en leg hem in een ingevette kom. Laat afgedekt op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Doe ze met de ongepelde knoflook in een ovenschaal en bedruip met 1 el olijfolie. Strooi er zout en peper over. Meng goed door en rooster het geheel ca. 45 minuten in de oven tot de zoete aardappel gaar is.
Stort intussen het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk er voorzichtig wat lucht uit. Verdeel in 8 gelijke stukken en vorm er mooie strakke bolletjes van. Laat op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek, nog 25 minuten rijzen.
Neem de aardappels uit de oven en laat kort afkoelen. Verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Druk de knoflooktenen uit de schil. Prak de zoete aardappel en de knoflook met een vork grof door elkaar. Breng op smaak met wat balsamico en evt. zout en peper.
Rol de bolletjes deeg voorzichtig uit tot kleine pizzettes van ca. 15 cm Ø en leg ze op een bakplaat. Verdeel het zoete-aardappelmengsel over het deeg. Leg er wat blaadjes basilicum op en bestrooi met de provolone.
Bak de pizzette in ca. 12 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bedruip na het bakken met nog wat olijfolie en de basilicumblaadjes.