Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Massimo: "Pinot Grigio mag van origine dan een Franse druif zijn, hij groeit al sinds de 19e eeuw in Friuli en voelt zich hier meer dan thuis. Onze Pinot Grigio is al jarenlang een enorme publiekslieveling. Hij is mild en fris, met pure fruitexpressie en een volle smaak. Daardoor is-ie heerlijk om mee te borrelen, maar ook fantastisch bij een veelheid aan gerechten. Bijvoorbeeld bij deze heerlijke mini-pizza’s belegd met zoete aardappel, provolone en basilicum. De mildheid van de wijn sluit mooi aan bij de zachte smaken van de zoete aardappel en de kaas, de frisheid matcht goed met het frisse accent van het basilicum."

Bereiding

  1. Doe voor het deeg 500 g bloem, de gist, het zout, 2 el olie en 300 ml water in een kom en kneed er in 10-15 minuten een soepel en elastisch deeg van dat niet meer plakkerig is. Vorm een bol van het deeg en leg hem in een ingevette kom. Laat afgedekt op een warme plek ca. 1 uur rijzen.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Doe ze met de ongepelde knoflook in een ovenschaal en bedruip met 1 el olijfolie. Strooi er zout en peper over. Meng goed door en rooster het geheel ca. 45 minuten in de oven tot de zoete aardappel gaar is.

  3. Stort intussen het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk er voorzichtig wat lucht uit. Verdeel in 8 gelijke stukken en vorm er mooie strakke bolletjes van. Laat op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek, nog 25 minuten rijzen.

  4. Neem de aardappels uit de oven en laat kort afkoelen. Verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Druk de knoflooktenen uit de schil. Prak de zoete aardappel en de knoflook met een vork grof door elkaar. Breng op smaak met wat balsamico en evt. zout en peper.

  5. Rol de bolletjes deeg voorzichtig uit tot kleine pizzettes van ca. 15 cm Ø en leg ze op een bakplaat. Verdeel het zoete-aardappelmengsel over het deeg. Leg er wat blaadjes basilicum op en bestrooi met de provolone.

  6. Bak de pizzette in ca. 12 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bedruip na het bakken met nog wat olijfolie en de basilicumblaadjes.

Per portie: 437 kcal | 58 g koolhydraten | 15 g eiwit | 15 g vet

Receptuur en foodstyling: Willem van Santen Fotografie: Saskia Lelieveld Styling: Femke van Waveren

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)