Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
desem pizza

Desem pizza

 • Uitdagend

 • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

 • ca. 22 uur wachttijdca. 22 u. wachttijd

Advertentie

Aantal pizza's
6

Voor de starter voeden

Voor het deeg

Beleg voor de pizza's

Christian Weij: "Met deze authentieke desem pizza geven we een twist aan deze klassieker. We gebruiken de eeuwenoude techniek van fermentatie om het deeg een diepe, complexe smaak te geven en het makkelijker verteerbaar te maken. Het resultaat is een knapperige, luchtige en smaakvolle pizzabodem, die elke topping tot zijn recht laat komen. Maar aangezien we eigenlijk pas 150 jaar weten wat gist is en dus ook puur gist gebruiken voor pizaadeeg, weet ik wel zeker dat voorheen pizza’s altijd met desem werd gemaakt."

Bereiding

 1. Voor de starter voeden: Klop de starter en het water met een garde door elkaar. Meng de bloem erdoor en dek het af. Laat het 10 tot 12 uur bij kamertemperatuur fermenteren tot het lekker bubbelt.

 2. Voor het deeg: Gebruik 100 gram starter voor het deeg en zet de rest in de koelkast.

 3. Klop in een grote kom de starter en het water met een garde door elkaar. Meng met je handen de bloem, olie, suiker en het zout erdoor. Maak een bol van het deeg en dek de kom af. Laat het deeg 8 tot 10 uur bij kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

 4. Verhit je oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur met het liefst onder- en bovenwarmte. Als je een pizzasteen hebt, verwarm deze dan ook voor.

 5. Bestuif je werkblad met bloem en leg je deeg erop. Vouw het 2 keer dubbel en verdeel het in ongeveer 6 bolletjes. Duw een bolletje deeg zachtjes plat met je vingertoppen, begin in het midden en werk naar buiten toe, en laat een iets dikkere rand voor de korst.

  desem pizza
 6. Draai het deeg een kwartslag en herhaal, duw het deeg steeds verder plat en naar buiten, tot je een ronde pizzabodem van ongeveer 30 cm diameter hebt. Als je moeite hebt om het deeg uit te rekken, laat het dan een paar minuten rusten en probeer het opnieuw. Of gebruik een deegroller (maar laat dit niet aan een Italiaan zien). Leg de uitgerekte pizzabodem op een stuk bakpapier. Dit maakt het gemakkelijker om de pizza later in de oven te krijgen.

  desem pizza
 7. Leg de uitgerekte pizzabodem op een stuk bakpapier. Dit maakt het gemakkelijker om de pizza later in de oven te krijgen. Beleg de pizza met je favoriete toppings. Zorg ervoor dat je niet te veel gebruikt een te zwaar belegde pizza kan zompig worden.

  desem pizza
 8. Als je oven heet genoeg is, til dan het bakpapier met de belegde pizza erop en leg het direct op de pizzasteen of hete bakplaat. Bak de pizza tot de korst goudbruin en knapperig is en de kaas borrelt, meestal ongeveer 10 tot 15 minuten.

 9. Haal de pizza uit de oven en laat hem een paar minuten rusten voordat je hem snijdt. Dit geeft de kaas de tijd om iets af te koelen en te stollen, zodat hij niet van je pizza loopt als je hem snijdt.

  desem pizza

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Verrot lekker desembrood

€ 32,50
Verrot lekker desembrood