Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
weekmenu Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

In samenwerking met Monini
  • Gemiddeld

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • 40 minuten wachttijd40 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 2

Ingrediënten

Voor het deeg

Ook op de pizza doet zoete aardappel het heel goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel. Schaaf de bataat in dunne plakjes, zodat ‘ie mooi gaar wordt.

Bereiding

  1. 1. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg in ca. 15 minuten een soepel en elastisch deeg dat niet meer aan je handen plakt. Vorm een bol van het deeg en laat het afgedekt ca. 40 minuten rijzen op een warme plek.

  2. 2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 240°C / hete lucht: 220°C), het liefst met een pizzasteen erin. Een zware bakplaat werkt ook. Kneed het deeg kort door op een met bloem bestoven werkvlak en laat het 5 minuten rusten.

  3. 3. Was de zoete aardappel en schil hem als de schil niet helemaal mooi is. Schaaf de zoete aardappel op een mandoline of met een kaasschaaf in dunne plakjes. Meng de plakjes goed met 1 el olijfolie en wat zout. Zet opzij terwijl je de pizza verder maakt.

  4. 4. Druk het deeg met je vingertoppen uit tot een cirkel van ca. 30 cm. Als je een pizzaschep hebt is het handig om het deeg daar nu op te leggen. Zorg dat er precies genoeg bloem onder het deeg zit zodat de pizza makkelijk van de schep afglijdt. Grof semolinameel is hier ook heel geschikt voor.

  5. 5. Roer de ricotta los en meng er de helft van de mozzarella doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Strijk het mengsel uit over het deeg. Beleg de pizza met de plakjes zoete aardappel en strooi er de rest van de mozzarella overheen.

  6. 6. Laat de pizza voorzichtig op de hete steen glijden en bak hem in 8-10 minuten tot het deeg aan de zij kant blakert en de kaas goed gesmolten is. Schuif de pizza op een snijplank, verdeel er de rucola en de plakken parmaham over en bedruip met nog wat olijfolie. Serveer direct.

Per portie: 876 kcal | 86 g koolhydraten | 36 g eiwit | 42 g vet

Foto’s en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)