Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie
Gemiddeld
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
40 minuten wachttijd40 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
1. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg in ca. 15 minuten een soepel en elastisch deeg dat niet meer aan je handen plakt. Vorm een bol van het deeg en laat het afgedekt ca. 40 minuten rijzen op een warme plek.
2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 240°C / hete lucht: 220°C), het liefst met een pizzasteen erin. Een zware bakplaat werkt ook. Kneed het deeg kort door op een met bloem bestoven werkvlak en laat het 5 minuten rusten.
3. Was de zoete aardappel en schil hem als de schil niet helemaal mooi is. Schaaf de zoete aardappel op een mandoline of met een kaasschaaf in dunne plakjes. Meng de plakjes goed met 1 el olijfolie en wat zout. Zet opzij terwijl je de pizza verder maakt.
4. Druk het deeg met je vingertoppen uit tot een cirkel van ca. 30 cm. Als je een pizzaschep hebt is het handig om het deeg daar nu op te leggen. Zorg dat er precies genoeg bloem onder het deeg zit zodat de pizza makkelijk van de schep afglijdt. Grof semolinameel is hier ook heel geschikt voor.
5. Roer de ricotta los en meng er de helft van de mozzarella doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Strijk het mengsel uit over het deeg. Beleg de pizza met de plakjes zoete aardappel en strooi er de rest van de mozzarella overheen.
6. Laat de pizza voorzichtig op de hete steen glijden en bak hem in 8-10 minuten tot het deeg aan de zij kant blakert en de kaas goed gesmolten is. Schuif de pizza op een snijplank, verdeel er de rucola en de plakken parmaham over en bedruip met nog wat olijfolie. Serveer direct.