Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Cover voor Slangenpizzabrood

Slangenpizzabrood

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 45 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 45 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur en 30 minuten wachttijdca. 2 u. en 30 min. wachttijd

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Dit pizzabrood in de vorm van een slang kun je goed maken voor Halloween. Trek er stukjes pizza af en dip ze in de tomatensaus.

Bereiding

  1. Doe de bloem in een grote kom. Voeg de gist aan een zijde van de kom toe en 2 tl zout aan de andere zijde. Schenk 300 ml water erbij en meng met een houten lepel of een staande mixer met deeghaak tot een zacht deeg (je moet misschien nog tot 25 ml water toevoegen als het deeg droog lijkt). Kneed het deeg ca. 10 minuten (ca. 5 minuten in een staande mixer) op een licht met bloem bestoven werkblad tot je een zacht, elastisch deeg hebt. Bestrijk het deeg met wat olijfolie, leg het in een schone kom en dek af met een theedoek. Laat op een warme plek ca. 2 uur rijzen of zet 12-24 uur in de koelkast.

  2. Verhit de rest van de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook ca. 30 seconden – zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt. Voeg de tomaten, de oregano en 2 tl suiker toe. Breng goed op smaak met zout en peper. Zet het vuur middellaag en laat 20-30 minuten zachtjes koken tot de saus dik en smaakvol is. Maak met een stamper eventuele stukjes tomaat fijn. Laat afkoelen.

  3. Schenk de saus in een grote braadslee of ovenschaal (40×30 cm) en strijk over de bodem. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 60×30 cm. Snijd de rechthoek in de lengte doormidden zodat je twee kleinere rechthoeken van 15×30 cm hebt. Verdeel de geraspte kaas en de pizzatoppings over het midden van elke rechthoek. Knijp de lange zijden van elke rechthoek samen om de vulling aan de binnenkant van het deeg te krijgen – doe dit voorzichtig, zodat het deeg niet scheurt. Knijp het deeg goed dicht, zodat het in de oven niet opengaat en trek ze voorzichtig in de lengte wat langer. Leg de deegworsten met de naad naar beneden in de saus en leg ze in de vorm van een slang – laat een beetje ruimte tussen de kronkels, omdat het deeg nog uitzet tijdens het bakken. Dek af en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten, of zet de slang tot 8 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C).

  4. Bak ca. 45 minuten in de oven tot het brood goudbruin is. Bestrijk met de knoflookboter en laat minimaal 10 minuten afkoelen voor je de slang serveert.

Per portie: 327 kcal | 42 g koolhydraten | 14 g eiwit | 11 g vet

© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Cassie Best Foto's: Mike English Foodstyling & styling: Amy Kinnear

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)