Ontbijtpizza met worstjes
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Meng voor het deeg de gist, de basterdsuiker, de olie en 300 ml warm water in een kom. Laat ca. 5 minuten rusten tot het mengsel begint te schuimen. Meng de bloem en het zout in een andere kom en meng het gistmengsel erdoorheen. Kneed het mengsel op en licht met bloem bestoven werkblad ca. 10 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Doe het deeg terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rusten tot het deeg in volume is verdubbeld (dit kun je ook de dag van tevoren al doen, zet het deeg dan een nacht in de koelkast)
Verhit voor de saus een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook ca. 1 minuut. Voeg de tomaten, de Indonesische laurier en een snufje chilivlokken toe en kook 10-15 minuten tot de saus indikt. Voeg de basterdsuiker, de azijn en een snufje gerookte paprikapoeder toe en kook nog 5-10 minuten tot een dikke saus. Haal het laurierblaadje uit de pan, breng de saus op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra suiker of azijn toe.
Bak de champignons in een klontje boter in een koekenpan zacht. Zet de champignons opzij en laat afkoelen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 240°C / hetelucht: 220°C). Haal het pizzadeeg uit de kom, kneed het kort door en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak – of verdeel het deeg en maak kleinere pizza’s. Leg het deeg op een met olie ingevet vel bakpapier.
Verdeel een dunne laag saus over het deeg – vries overgebleven saus in voor een andere keer. Verdeel de chipolataworstjes, het spek, de bloedworst, de champignons, de cheddar en de mozzarella eroverheen. Bak de pizza 12-15 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is en de worst gaar is. Breek de eieren boven de pizza en bak de pizza nog 2-3 minuten tot de eiwitten zijn gestold. Serveer met chilisaus.