Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
tomatensaus

Zelf tomatensaus maken

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Op je pizza, in je pasta of door stoofschotels en soepen: tomatensaus is de meest gebruikte en veelzijdige saus uit de Italiaanse keuken. Niet voor niets staan de schappen in de supermarkt er vol mee. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf tomatensaus kan maken? Lees snel verder om erachter te komen hoe!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Op je pizza, in je pasta of door stoofschotels en soepen: tomatensaus is de meest gebruikte en veelzijdige saus uit de Italiaanse keuken. Niet voor niets staan de schappen in de supermarkt er vol mee. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf tomatensaus kan maken? Lees snel verder om erachter te komen hoe!
De perfecte tomatensaus
Bij tomatensaus maken, is er een belangrijk stapje dat je niet wilt overslaan: het bakken van tomatenpuree in olie. Door het fruiten van de tomatenpuree wordt de zure smaak minder en wordt de saus minder bitter. Daarbij krijgt de puree zo extra smaak en wordt hij wat zoeter. Let wel op, tomatenpuree kan snel verbranden, dus houd de pan goed in de gaten.

Bereiding

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.

  2. Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en de balsamico.

Foto’s: Stephan van Raay, receptuur: Willem van Santen, styling: Janneke Duister, servies etc.: Eigen collectie

Variatietips
  • Het venkelzaad met zijn zoete smaak is heerlijk in de saus, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld gedroogde oregano of rozemarijn.
  • Voor een vegetarische tomatensaus laat je het spek weg.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (8 stemmen)