Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
tomatensaus maken

Tomatensaus maken: de beste tips en recepten

Advertentie

Je maakt nergens zo veel indruk mee als met een écht goede zelfgemaakte tomatensaus. Dus steek je handen uit de mouwen, ga zelf tomatensaus maken en gebruik hem als basis voor de lekkerste Italiaanse gerechten.

Zelf tomatensaus maken

Op je pizza, in je pasta of door stoofschotels en soepen: tomatensaus is de meest gebruikte en veelzijdige saus uit de Italiaanse keuken. Niet voor niets staan de schappen in de supermarkt er vol mee. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf tomatensaus kan maken? Lees snel verder om erachter te komen hoe!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelfgemaakte tomatensaus recept

Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

  1. Pel en snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook. Snijd 150 g spek zeer fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg 1 tl venkelzaad en 2 el tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.
  2. Blus af met 500 ml gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en 1 el balsamico.

Het venkelzaad met zijn zoete smaak is heerlijk in de saus, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld gedroogde oregano of rozemarijn. Voor een vegetarische tomatensaus laat je het spek weg.

tomatensaus

Tomatensaus recept

Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

Naar het recept
tomatensaus maken

Tomatensaus bakken

Bij tomatensaus maken, is er een belangrijk stapje dat je niet wilt overslaan: het bakken van tomatenpuree in olie. Door het fruiten van de tomatenpuree wordt de zure smaak minder en wordt de saus minder bitter. Daarbij krijgt de puree zo extra smaak en wordt hij wat zoeter. Let wel op, tomatenpuree kan snel verbranden, dus houd de pan goed in de gaten.

Recepten met tomatensaus

Tomatensaus is de basis van tal van heerlijke gerechten. Van goedgevulde cannelloni tot klassieke pasta alla norma, laat je inspireren door deze Italiaanse recepten:

Cannelloni met ricotta en spinazie

Cannelloni met ricotta en spinazie

Een onweerstaanbare klassieker uit de oven: cannelloni met ricotta en spinazie. Al zien de rolletjes er knap uit, de ster van de show is je zelfgemaakte pastasaus.

Naar het recept
Mac ‘n cheese

Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist

Wie dacht dat je macaroni alleen met ham en kaas kunt maken, heeft het mis. Met een schep tomatensaus erbij maak je deze ovenschotel nog veel lekkerder!

Naar het recept
Cover voor

Pasta alla norma

Waan je in de Italiaanse zon met dit zomerse gerecht uit Sicilië. Pasta alla Norma is een klassieker die je zeker eens gemaakt moet hebben.

Naar het recept

Tomatensaus recept:

tomatensaus

Tomatensaus recept

Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g spek
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • zout en peper
  • 1 el balsamico

Bereiding

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.

  2. Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en de balsamico.

Foto’s: Stephan van Raay, receptuur: Willem van Santen, styling: Janneke Duister, servies etc.: Eigen collectie

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!