Advertentie
Zelf tomatensaus maken
Op je pizza, in je pasta of door stoofschotels en soepen: tomatensaus is de meest gebruikte en veelzijdige saus uit de Italiaanse keuken. Niet voor niets staan de schappen in de supermarkt er vol mee. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf tomatensaus kan maken? Lees snel verder om erachter te komen hoe!
Wil je ook iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelfgemaakte tomatensaus recept
Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:
- Pel en snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook. Snijd 150 g spek zeer fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg 1 tl venkelzaad en 2 el tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.
- Blus af met 500 ml gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en 1 el balsamico.
Het venkelzaad met zijn zoete smaak is heerlijk in de saus, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld gedroogde oregano of rozemarijn. Voor een vegetarische tomatensaus laat je het spek weg.
Tomatensaus bakken
Bij tomatensaus maken, is er een belangrijk stapje dat je niet wilt overslaan: het bakken van tomatenpuree in olie. Door het fruiten van de tomatenpuree wordt de zure smaak minder en wordt de saus minder bitter. Daarbij krijgt de puree zo extra smaak en wordt hij wat zoeter. Let wel op, tomatenpuree kan snel verbranden, dus houd de pan goed in de gaten.
Recepten met tomatensaus
Tomatensaus is de basis van tal van heerlijke gerechten. Van goedgevulde cannelloni tot klassieke pasta alla norma, laat je inspireren door deze Italiaanse recepten:
Cannelloni met ricotta en spinazie
Een onweerstaanbare klassieker uit de oven: cannelloni met ricotta en spinazie. Al zien de rolletjes er knap uit, de ster van de show is je zelfgemaakte pastasaus.
> naar het recept: cannelloni met ricotta en spinazie
Mac ‘n cheese
Wie dacht dat je macaroni alleen met ham en kaas kunt maken, heeft het mis. Met een schep tomatensaus erbij maak je deze ovenschotel nog veel lekkerder!
> naar het recept: mac ‘n cheese
Pasta alla Norma
Waan je in de Italiaanse zon met dit zomerse gerecht uit Sicilië. Pasta alla Norma is een klassieker die je zeker eens gemaakt moet hebben.
> naar het recept: pasta alla norma
Lees ook: Gepelde tomaten, tomatenpuree en passata: wat is het verschil en wanneer gebruik je wat?
Onze tips
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Broccoli koken in 5 eenvoudige stappen
Een scheutje wodka in de pastasaus: dit is waarom je dat wil
Dit is de beste manier om perziken te bewaren
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.