Advertentie
Zelf tomatensaus maken
Op je pizza, in je pasta of door stoofschotels en soepen: tomatensaus is de meest gebruikte en veelzijdige saus uit de Italiaanse keuken. Niet voor niets staan de schappen in de supermarkt er vol mee. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf tomatensaus kan maken? Lees snel verder om erachter te komen hoe!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelfgemaakte tomatensaus recept
Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:
- Pel en snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook. Snijd 150 g spek zeer fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg 1 tl venkelzaad en 2 el tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.
- Blus af met 500 ml gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en 1 el balsamico.
Het venkelzaad met zijn zoete smaak is heerlijk in de saus, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld gedroogde oregano of rozemarijn. Voor een vegetarische tomatensaus laat je het spek weg.
Tomatensaus recept
Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:
Tomatensaus bakken
Bij tomatensaus maken, is er een belangrijk stapje dat je niet wilt overslaan: het bakken van tomatenpuree in olie. Door het fruiten van de tomatenpuree wordt de zure smaak minder en wordt de saus minder bitter. Daarbij krijgt de puree zo extra smaak en wordt hij wat zoeter. Let wel op, tomatenpuree kan snel verbranden, dus houd de pan goed in de gaten.
Recepten met tomatensaus
Tomatensaus is de basis van tal van heerlijke gerechten. Van goedgevulde cannelloni tot klassieke pasta alla norma, laat je inspireren door deze Italiaanse recepten:
Cannelloni met ricotta en spinazie
Een onweerstaanbare klassieker uit de oven: cannelloni met ricotta en spinazie. Al zien de rolletjes er knap uit, de ster van de show is je zelfgemaakte pastasaus.
Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist
Wie dacht dat je macaroni alleen met ham en kaas kunt maken, heeft het mis. Met een schep tomatensaus erbij maak je deze ovenschotel nog veel lekkerder!
Pasta alla norma
Waan je in de Italiaanse zon met dit zomerse gerecht uit Sicilië. Pasta alla Norma is een klassieker die je zeker eens gemaakt moet hebben.
Tomatensaus recept:
Tomatensaus recept
Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 150 g spek
- 2 el olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- 2 el tomatenpuree
- 500 ml gezeefde tomaten
- zout en peper
- 1 el balsamico
Bereiding
Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.
Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en de balsamico.
Foto’s: Stephan van Raay, receptuur: Willem van Santen, styling: Janneke Duister, servies etc.: Eigen collectie
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.