Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is balsamico

Wat is balsamico en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Balsamicoazijn is overal te koop, vaak voor maar een paar euro per flesje. Maar lang niet alle balsamico mag balsamicoazijn uit Modena heten. Wat is balsamico eigenlijk voor azijn, en waarom betaal je soms tientallen euro’s voor een klein flesje? En hoe gebruik je het? Op al die vragen vind je hier het antwoord, inclusief de lekkerste recepten met balsamico.

Wat is balsamico?

De traditionele aceto balsamico di Modena, zoals de Italianen het noemen, wordt gemaakt van gekookte most en wijnazijn. Die most, versgeperst druivensap met de schillen en pitten van de druiven er nog in, moet afkomstig zijn uit de buurt van Modena en mag van zeven druivensoorten worden gemaakt. De duurste balsamico’s worden gemaakt met zo weinig mogelijk azijn, en doen jaren over om te rijpen. Dat rijpen gebeurt al eeuwenlang in houten vaten volgens het Solera-systeem dat ook bij sherry gebruikt wordt. Door verdamping en een uitgekiend systeem met steeds kleinere vaten ontstaat daarbij een meer en meer geconcentreerde vloeistof.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt balsamico?

Nu we je vraag ‘wat is balsamico?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze azijn smaakt. Dat ligt er een beetje aan wat voor balsamico je koopt. Een eenvoudig flesje uit de supermarkt zal vooral als wijnazijn smaken, maar dan een beetje zoeter. Kies je voor een traditionele balsamico dan is het eerder een fluweelzachte smaakmaker met een perfecte balans tussen zoet en zuur en enorm rijke smaak nog minutenlang in je mond blijft hangen. Omdat je maar een paar druppels nodig hebt om je gerecht op smaak te brengen, kan je heel lang met een klein flesje doen.

Hoe kun je het vervangen?

De smaak van balsamico is uniek, en moeilijk te vervangen. Als je het gebruikt om mee te koken of te marineren, dan kan je ook rodewijnazijn gebruiken. Als smaakmaker kun je uitwijken naar een sherry-azijn van goede kwaliteit, bijvoorbeeld PX-azijn.

Waar koop je het?

Elke supermarkt verkoopt balsamicoazijn, maar om de echte balsamico uit Modena te vinden, moet je vaak wat verder zoeken. Op de website consorziobalsamico.it vind je de belangrijkste producenten van aceto balsomico di Modena. De meeste delicatessenwinkels – zeker als je gespecialiseerd zijn in Italië – hebben wel een balsamico van goede kwaliteit in het assortiment.

Wat kan je er allemaal mee?

Balsamico is een verrassend veelzijdige smaakmaker in de keuken. Klassiek is balsamico als afmaker van salades, denk aan een insalata caprese met tomaat, basilicum en tomaat. Maar ook de combinatie met rood fruit, zoals aardbei of framboos, is hemels. Tot slot doen we de suggestie om een paar druppels balsamico te laten vallen op een karbonade van de barbecue. De rijke en zoetzure smaak van de azijn lijkt te zijn gemaakt voor de rokerige, en vettige smaak van het varkensvlees.

recepten met vijgen: panna cotta

Panna cotta met balsamicovijgen

Wist je dat balsamico ook ontzettend lekker smaakt in zoete recepten zoals deze panna cotta? Probeer maar eens uit!

Naar het recept
speklap balsamico biet

Gegrilde speklap met balsamicobietjes

Varkensvlees combineert erg goed met de diepe smaak van balsamicoazijn. In dit recept marineren we de bietjes erin, zo krijgen ze nóg meer smaak.

Naar het recept
Risotto recepten: met cheddar en balsamicotomaatjes

Risotto met cheddar en balsamicotomaatjes

Maak eens risotto met een twist, net even anders dan je gewend bent. Dit recept voor risotto met cheddar en balsamicotomaatjes is verrassend én ontzettend lekker.

Naar het recept
Bombolini’s met balsamicokaramelvulling

Bombolini met balsamicokaramelvulling

Foodies Friends Nathalie & Kim (www.rouxmag.nl) maakten dit heerlijke Italiaanse recept voor ons. Een absoluut succes, zeker als je de bombolini eenmaal hebt geproefd …

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!