Advertentie
Hollandse pot zonder jus is als friet zonder mayonaise: niet compleet. Dus ga je zelf jus maken voor bij je stamppot of aardappelpuree? Houd dan ons jus recept en tips in je achterhoofd om het de klassieke saus, met of zonder vlees, te maken zonder pakjes en zakjes.
Jus maken
In de Nederlandse keuken zijn weinig sauzen zo geliefd. Ga maar eens na: bij Hollandse pot hoort toch echt dat kuiltje waarin je de saus rijkelijk laat vloeien. Maar hoe maak je jus? Dat gaan we je in dit artikel stap voor stap uitleggen. Van zelf jus maken zonder vlees en mét vlees, maar bovenal zónder pakjes en zakjes!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe maak je jus van vlees?
Je kunt jus maken op verschillende manieren maar het meest bekend is de vleesjus. Deze saus maak je met het braadvet van gebakken vlees of gevogelte. De aanbaksels in de pan leng je aan met wat vocht en verdik je tot saus.
Je begrijpt: jus maken van vlees is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar de volgende stappen op te volgen:
- Haal het gebraad (vlees of gevogelte) uit de pan, ovenschaal of braadslee.
- Voeg een scheutje koud water toe aan de pan en zet het vuur wat hoger.
- Schraap de aanbaksels los en laat het geheel zachtjes koken.
- Voeg eventueel wat bouillon of (rode) wijn toe voor extra smaak.
- Blijft de saus, ondanks het inkoken, wat vloeibaar? Voeg dan een klein beetje roux toe om de saus dikker te maken.
Hoe maak je jus zonder vlees?
Wil je jus maken zonder vlees? Gebruik dan roux als basis en voeg hier geen melk maar extra bouillon aan toe voor een vegetarische jus. Het heeft daarbij extra smaakmakers zoals tijm, (gerookt) paprikapoeder, peper en sojasaus nodig voor de hartigheid.
Jus invriezen
Het is handig om in een keer een grote hoeveelheid te maken want je kunt het invriezen. Verpak hiervoor de saus in een afgesloten verpakking en leg in de vriezer. Zo blijft het, volgens het Voedingscentrum, tot drie maanden houdbaar. Dat is een stuk langer dan in de koelkast: daar blijft de saus slechts twee dagen goed.
Bewaar de saus in een ijsblokjesvorm. Zo is het handig per portie verpakt en kun je het als smaakmaker aan allerhande gerechten toevoegen.
Heerlijke recepten
Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Bij deze recepten vloeit de saus rijkelijk:
Worst met jus en geroosterde sjalotten
Een klassieke combinatie: worst met ui het traditionele aardappelkuiltje.
Jus bij de kerstkalkoen
Tijdens de feestdagen doet de klassieker het ook goed. Heerlijk bij kerstkalkoen!
Runderrollade met jus
De goudbruine gloed, de weldadige geur, de warmte die van het fornuis af komt. We gaan een middag uitgebreid aan de slag met een runderrollade.
Onze tips
Bakken & braden: dit zijn de verschillende soorten vet
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
10x de beste keukenhacks die je écht moet kennen
3x lekkere zoutvervangers
Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren
De verschillende soorten peper op een rij
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.