Advertentie
Shio koji
Deze pasta wordt gemaakt door de schimmel koji – vaak gebruikt om sojabonen te fermenteren – toe te voegen aan rijst. Als je dit mengsel bewaart tussen de 25°C en de 35°C gaat de schimmel groeien en binnen twee dagen heb je rijstkorrels die omhuld zijn met een kalkwit, zijden jasje, ook wel genmai koji genoemd. Wanneer je de genmai koji 7-10 dagen in zout en water (4 el zout en 250 ml water op 200 g genmai koji rijst) laat fermenteren, krijg je shio koji. De beste verhouding voor in je gerecht is 1 tl shio koji op 100 g eten. Ook lekker: marineer je groenten (een nachtje) in shio koji of gebruik het om je vlees en vis mee mals te maken. Je weet niet wat je proeft!
Bron: Olive magazine, Healthy eating Trends Guide 2017
Sojasaus
Niet in alle gerechten even geschikt – besprenkel er je aardappels of je zachtgekookte eitje bijvoorbeeld niet mee – maar in soepen, dressings of Aziatische maaltijden is sojasaus een prima vervanger van zout. Deze gefermenteerde saus van sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout kan volgens onderzoek een zoutreductie van, let op, 17 tot 50 procent opleveren. De beste keuzes zijn donkere, oude sojasauzen die van zichzelf al een intensere smaak hebben en minder toegevoegd zout bevatten of sojasauzen met ‘less salt’ op de verpakking.
Lavas
Dit kruid uit de schermbloemenfamilie groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar duikt gelukkig ook steeds vaker op in Nederland. Zijn bijnaam verklapt zijn vermelding in deze blog: lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd. De zoute, selderijachtige smaak zit in alle delen van de plant en, lucky us, alle delen zijn eetbaar. De bladeren kunnen meegetrokken worden in sauzen, soepen en stoofschotels, de jonge scheuten kun je koken en eten als groente en het zaad is lekker in hartige koekjes en brood. Een handje blaadjes is voldoende om je gerecht rijkelijk te zouten.
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.