Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
aardappelpuree met slagroom

Zelf maken: de perfecte aardappelpuree

Advertentie

Aardappelpuree is een beetje zoals mayonaise, ieder heeft zijn uitgesproken mening over welke variant het lekkerst is. Luchtig of juist vol van smaak, met of zonder een heel pak boter... De opties zijn eindeloos. Daarom delen we onze tips voor de ultieme aardappelpuree!

Zelf aardappelpuree maken

Wil je weten hoe je de perfecte aardappelpuree maakt? Lees dan snel verder! Wij delen onze ultieme tips. Maar voordat we beginnen, moet je weten dat er niet één soort perfecte aardappelpuree is. Het is afhankelijk van waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat: licht, luchtig en volumineus, of romig en zacht met veel boter. Het koken en pureren gaat in beide gevallen hetzelfde, alleen gebruik je andere aardappels.

Wil je iedere week recepten & tips ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Aardappels voor aardappelpuree

De truc voor de perfecte puree zit ‘m dus in de aardappels. Wil je luchtige puree? Gebruik dan bloemige aardappels zoals Bintje en Eigenheimer. Deze aardappelsoorten zijn perfect te gebruiken voor een luchtige variant. Liever boterachtige aardappelpuree? Kies dan juist voor vastkokende aardappels zoals Nicola en Charlotte.

aardappels

Zelf maken: aardappelpuree

Voor de perfecte puree kan je de door jouw gekozen aardappels koken of stomen. Het kan allebei, als ze maar goed heet en droog gestoomd zijn voordat je ze pureert. Dat kan met een stamper, een knijper of kort met een handmixer. Het is maar net wat je zelf het fijnste vindt. Let er wel op dat je niet langer pureert dan nodig is. Dat is belangrijk om te voorkomen dat de puree plakkerig wordt. Sommige chefs gebruiken een zeef of passeerzeef voor extra zachte puree. Als je melk of room toevoegt, gebruik dan maar weinig om te voorkomen dat de puree te papperig wordt. Voeg ruim boter toe voor extra smaak en maak af met zout en peper en optioneel nootmuskaat.

> naar het recept: Foodies’ perfecte aardappelpuree

aardappelpuree

Lees ook: 6x de lekkerste puree met of zonder aardappel

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!