Advertentie
Is je saus of soep te dun en waterig geworden? Geen zorgen, dat kun je makkelijk oplossen met een van onderstaande methodes. Wij hebben de beste manieren om een soep of saus te binden en dikker te maken voor je op een rijtje gezet!
Saus te dun?
Is je saus te dun geworden? Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Wil je je saus of soep iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel door verse slagroom, voeg het toe aan je soep of saus en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bindmiddel
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Het nadeel van bloem ten opzichte van maizena is dat het langer duurt voor de saus indikt. Ook moet je bloem altijd goed laten doorkoken zodat je de saus veilig kunt eten. Kook de soep of saus na de toevoeging van bloem altijd minstens 5 minuten.
Saus dikker maken met roux
Roux is een mengsel van bloem en vet waarmee je soepen en sauzen kunt binden. Je smelt hiervoor boter in een pan en roert er ongeveer dezelfde hoeveelheid bloem doorheen tot er een glad, dik mengsel ontstaat. Je gaart het mengsel vervolgens tot het lichtbruin kleurt. Met ons recept kun je makkelijk zelf roux maken om je sauzen en soepen mee in te dikken. Dat is bijvoorbeeld handig bij jus maken.
Omdat de bloem in de roux al gegaard is, hoef je het maar kort in de saus te laten koken. Zodat de roux goed in saus oplost, moet je altijd of koude vloeistof bij warme roux schenken, of koude roux door een warme saus roeren. Maak een voorraadje roux op basis van bloem en boter en bewaar dit in een afgesloten pot in de koelkast. Voeg simpelweg wat roux tegen het einde van de kooktijd toe aan je soep of saus om hem te binden.
Roux
Je gebruikt roux vaak als basis voor diverse sauzen, denk maar eens aan een heerlijke bechamelsaus voor in de lasagne of een smeuïge kaassaus voor over groenten heen. Zelf roux maken is helemaal niet moeilijk gelukkig, zolang je je maar aan een paar basisregels houdt.
Inkoken als je saus te dun is
Als je saus te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt je saus wat dikker. Een bijkomend voordeel is dat je saus hierdoor een sterke, meer geconcentreerde smaak krijgt. Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd.
Wil je je saus of soep laten inkoken, dan kun je hem beter pas daarna op smaak brengen met zout. Ook is dit de langzaamste methode, het kan wel 20 minuten of langer duren voor je saus dikker is geworden. Laat je soep of saus altijd onafgedekt inkoken, zo kan het verdampte vocht ontsnappen en loopt het niet terug in de pan.
Saus te dun? Pureer hem
Bevat je soep of saus aardappel, groenten of peulvruchten zoals bonen en linzen? Haal op het eind je staafmixer erdoorheen om de saus dikker te maken. Zo bind je hem op een natuurlijke manier met ingrediënten die er al in zitten zonder iets toe te moeten voegen. Bovendien kun je zo precies de gewenste dikte bepalen. Gebruik de pulseerknop en ga net zo lang door tot je tevreden bent.
Ben je bang dat je te ver doorgaat met pureren tot er geen structuur meer in zit? Je kunt ook een deel van je soep of saus uit de pan halen en na het pureren weer terug in de pan doen. Heb je geen staafmixer in huis of wil je een grover resultaat? Dan kun je ook een pureestamper gebruiken om de ingrediënten wat te pletten.
Brood als bindmiddel
Vooral soepen en stoven kun je makkelijk binden en net wat dikker maken met brood. Brood van 2-3 dagen oud is hiervoor ideaal. Rasp het brood op een grove rasp of vermaal het in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de kruimels voor het einde van de kooktijd toe aan je soep of stoof en kook even mee.
Crème fraîche
Een te dunne saus kun je ook op het eind met crème fraîche binden. Gebruik geen zure room, want deze bevat te weinig vet en kan makkelijk schiften als je hem aan een hete vloeistof toevoegt. Haal een soeplepel soep of saus uit de pan en meng hem in een kom met de crème fraîche tot een gladde saus.
Voeg deze saus dan weer toe aan het geheel. Deze methode is natuurlijk alleen geschikt als je een romig resultaat wilt. Ben je allergisch voor melk of gebruik je geen dierlijke producten? Dan kun je op dezelfde manier ook kokosroom gebruiken.
Eigeel: saus indikken
Liaison is een Franse techniek waarbij je eidooier met room aan een saus of soep toevoegt, voor een dikkere en romige consistentie. Kluts hiervoor 1 dooier met 100 ml room en klop dit door de saus. Het is wel belangrijk dat de saus niet meer kookt, anders gaat de dooier te hard garen en de saus schiften.
Haal de saus dus eerst van het vuur en klop dan pas het dooier-roommengsel erdoorheen, tot je een romig, zijdezacht resultaat krijgt. Je kunt de saus het beste direct serveren en niet opnieuw verwarmen.
Koude boter
Is je saus te dun? Dan kun je op het eind wat koude boter erdoorheen kloppen. Hierdoor krijg je een subtiele binding, dus het is alleen geschikt voor een kleine hoeveelheid saus en niet voor een grote pan met soep of stoof. Het is belangrijk dat de boter echt goed koud is, anders smelt het direct en krijg je geen goede binding.
Voeg de boter pas op het einde toe en roer hem krachtig door de saus met een houten lepel voor het beste resultaat. Hiermee wordt je botersaus niet alleen wat dikker en romiger, het komt ook de smaak alleen maar ten goede.
Meer inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Onze tips
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
10 snelle recepten in 10 minuten
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
9x verschillende soorten chilisaus van over de hele wereld
12 culinaire tongbrekers: spreek jij deze moeilijke namen van eten goed uit?
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.