
Hollandaise saus
Eenvoudig
15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Doe alle ingrediëntenvoor de castricin een pannetje en breng aan de kook. Laat inkoken tot er ca. ⅓ van het vocht over is. Schenk de castric door een zeefje en houd apart. Je kunt dit in een afgesloten flesje bewaren als je het nog een keer nodig hebt.
Smelt de boter rustig op laag vuur of in de magnetron. Meng in een pan met dikke bodem of stalen kom de eidooiers met 5 el van de castric. Zet de pan op laag vuur of plaats de kom op een bain-marie.
Klop het mengsel en verwarm het tegelijkertijd, tot het stevig en schuimig wordt. De eidooier moet wel garen, maar let op dat het niet te heet wordt, dan krijg je roerei.
Neem van het vuur en klop geleidelijk de gesmolten boter erdoorheen tot je een glanzende saus hebt. Breng op smaak met zout, cayennepeper en eventueel wat citroensap als de hollandaise saus niet genoeg zuur heeft. Serveer direct.
Hollandaise saus
Al doet de naam anders vermoeden, hollandaise saus komt oorspronkelijk uit de Franse keuken. Het is een van de meest klassieke sauzen en wordt met castric gemaakt. Dat is een mengsel van water, azijn en specerijen. Kun je castric maken? Dan draai jij je hand niet om voor een heerlijke hollandaise saus.
Tips om zelf Hollandaise saus te maken maken
Het zelf maken van Hollandaise saus is een kunst, maar met deze tips voorkom je de meest voorkomende valkuilen:
- De grootste truc zit ‘m in de eidooiers luchtig kloppen. Neem daar de tijd voor… het is de moeite meer dan waard;
- Bang dat de saus te dun is of gaat schiften? Maak je bij dat laatste zeker geen zorgen: dat is snel opgelost. Voeg gewoon een beetje warm water toe en blijf goed kloppen. Zo is de saus snel naar wens!