Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
restjes crème fraîche

Crème fraîche: wat is het en waar gebruik je het voor?

Advertentie

Crème fraîche heeft iedereen weleens in huis, maar weet jij eigenlijk wel wat het precies is? Waarschijnlijk niet. Daarom vertellen we je graag alles over dit ingrediënt. Want wat is crème fraîche en welke recepten maak je ermee?

Wat is crème fraîche?

Je hebt het vast weleens gebruikt, maar wat is het eigenlijk? Het is een zuivelproduct dat over de hele wereld wordt gebruikt. Het heeft een romige structuur en lichtzure smaak. Dat komt doordat het product in feite een met melkzuurbacteriën aangezuurde room is. Crème fraîche, wat in het Frans gewoon ‘verse room’ betekent, heeft een dikke consistentie en moet een vetpercentage van 35% of meer hebben om zo genoemd te mogen worden. Hierdoor heeft het een wat lobbige structuur die in allerhande gerechten goed tot zijn recht komt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Crème fraîche is breed verkrijgbaar en je kunt het in de meeste supermarkten wel kopen. Het wordt meestal verkocht in kleine bakjes of potjes, vaak van plastic. Je vind het product in het gekoelde zuivelschap. Wil je liever een ambachtelijk product? Neem dan een kijkje bij een delicatessenzaak, kaaswinkel of gespecialiseerde boerderij.

Hoe smaakt crème fraîche?

Nu we weten wat het is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. Het heeft een milde, lichtzure smaak die vergelijkbaar is met zure room. Zoals de naam al doet vermoeden is zure room net een tikkeltje zuurder qua smaak en ook wat minder romig. De smaak van crème fraîche is wat toegankelijker en dit maakt het heel veelzijdig toepasbaar.

Hoe kun je het vervangen?

Omdat het ingrediënt zo op zure room lijkt is dit de perfecte vervanger. Vooral in koude gerechten kun je het ingrediënt zo prima vervangen. Bij warmere bereidingen is het gebruik van zure room wat minder geschikt omdat er een kans bestaat dat het gaat schiften. Vervang het in dat geval liever door slagroom of roomkaas.

Wat kun je er allemaal mee?

Crème fraîche is een erg veelzijdig zuivelproduct dat goed past in zowel zoete als hartige gerechten. Het voegt een romig element toe en kan zo een balans bieden aan pittige, kruidige of zoete smaken. Een lepeltje smaak bijvoorbeeld heerlijk in de soep en is de perfecte basis voor romige sauzen bij pasta, vlees, vis of groenten. Ook in zoete baksels komt de zure smaakmaker goed tot zijn recht. Voeg het bijvoorbeeld toe aan taarten, cakes of andere gebakjes.

Recepten met crème fraîche:

Nu je weet wat crème fraîche is, kun je vast niet wachten om met dit heerlijke ingrediënt aan de slag te gaan. Wat denk jij van deze heerlijke recepten ermee?

recepten voor flammkuchen

Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

Misschien wel de lekkerste manier om je restjes crème fraîche op te maken is om er een flammkuchen mee te maken. Het is namelijk een van de basis ingrediënten van het bekende wintersport gerecht. Samen met wat uien en spek zet jij eenvoudig dit heerlijke gerecht op tafel.

Naar het recept
Cover voor

Gegrilde courgette met spaghetti en crème fraîche

Vaak gebruik je de zure room in pasta’s voor een romige saus, maar in dit recept schep je gewoon een flinke klodder boven op de spaghetti. Onder de pasta vind je dan weer heerlijke gegrilde courgette voor de nodige vitamines.

Naar het recept
kaneelportsiroop

Vijgen in kaneelportsiroop met crème-fraîche-ijs

In je taart, cake of als ijs: de zure room is de perfecte basis voor allerhande zoete gerechten. Zeker in combinatie met vers fruit, zoals deze smaakvolle vijgen in kaneelportsiroop.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!