Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat zijn aalbessen?

Wat zijn aalbessen en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Aardbeien, bramen en blauwe bessen zijn door de meeste foodies zeer geliefd, maar er zijn ook heerlijke vruchten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je dan ook alles over aalbessen. Want wat zijn aalbessen en wat maak je ermee?

Wat zijn aalbessen?

Bij Foodies zijn we gek op aalbessen. Ze geven je gerecht of dessert niet alleen smaak, maar ook kleur. Maar wat zijn aalbessen eigenlijk? Deze kleine vrucht behoort net als de zwarte bes en de kruisbes tot de ribesfamilie. Ze zijn zowel in het wit als rood verkrijgbaar en groeien in trossen aan een bladverliezende struik. Om die reden wordt de aalbes ook wel trosjesbes genoemd. De rode variant staat beter bekend als rode bes.

Waar koop je ze?

Bij de supermarkten kun je de rode bes vaak gewoon kopen. Bekijk goed of de bessen er vers, glad en stevig uitzien. Als ze beschadigd zijn, gaat de kwaliteit van het fruit snel achteruit.

De witte aalbes is lastiger verkrijgbaar, maar bij sommige groentespeciaalzaken hebben ze de vrucht opgenomen in het assortiment. Ook bij de Turkse en Marokkaanse supermarkt heb je soms geluk. Wil je verzekerd zijn van dit smakelijke besje? Schaf dan een aalbessenstruik aan en verbouw dit lekkers gewoon zelf!

Hoe smaken aalbessen?

Nu we je vraag ‘wat zijn aalbessen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze vrucht smaakt. De rode exemplaren zijn friszuur, terwijl de witte variant wat zoeter is.

Welk deel is eetbaar?

Verwijder na het wassen van de bes de steeltjes & you’re good to go!

Hoe moet je ze bewaren?

Aalbessen zijn net als andere zachte vruchten erg teer, dus gebruik ze altijd zo vers mogelijk. Wil je ze toch wat langer bewaren? Doe de bessen dan direct na aankoop in de koelkast. Dan blijven ze enkele dagen goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt ze natuurlijk gewoon uit het vuistje eten, maar ook in een schaaltje yoghurt of in een fruitsalade zijn ze heerlijk. Verwerk ze eens in de vulling voor je taart, maak er jam van of gebruik ze als topping op crêpes of pannenkoeken. Ben je enthousiast geworden? Probeer dan eens een van deze recepten met aalbessen.

crostata

Crostata met aalbessen en frambozen

Tover een crostata op tafel aan het einde van je vriendendiner, zeker weten dat ze volgende week weer op de stoep staan!

Naar het recept

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!