
Tussen alle groene voorjaarsgroenten valt de rode rabarber wel op. Het is dan ook hét perfecte ingrediënt om jouw gerecht kleur te geven. Maar wat is rabarber precies? Lees snel verder om daar achter te komen!
Rabarberseizoen
Rabarber is een meerjarige plant die in het voorjaar uitloopt met dikke stelen (de eetbare delen) en grote, niet-eetbare bladeren. De plant groeit elk jaar – vanaf eind maart tot en met eind juni – op uit zijn ondergrondse wortelstokken (rizomen). Hierna neemt het oxaalzuur toe in de stelen, waardoor hij weer een zure smaak krijgt. Wist je dat je ook je eigen rabarber kunt telen?
Hoewel je dit lekkers vaak verwerkt als fruit, is het wel degelijk groente. Rabarber is een struikachtige plant uit de duizendknoopfamilie met donkergroene bladeren. De rode kleur valt vaak op, maar wist je dat ze ook voorkomen met groene of groenrode stelen? Dit heeft echter niets te maken met de rijpheid. Een groene variant zal dan ook nooit rood worden. Wel is de smaak anders, zoals je later in dit artikel zal lezen.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Rabarber kopen
In het voorjaar kun je bij de meeste supermarkten rabarber krijgen, maar ook bij de groenteboer en op de markt zit je goed. Let er wel op dat de stelen stevig zijn. Vaak geldt dat dunnere stelen lekkerder zijn dan dikkere varianten.
Rabarber vervangen
Zijn deze er niet en wil je de rabarber vervangen? Doe dat voor zoete recepten met aardbeien met citroensap of gebruik cranberry’s of groene appels. Deze komen dan het meest in de buurt van de zoetzure smaak van de rabarber. Gebruik je rabarber in hartige recepten? Kies dan voor tamarinde, onrijpe mango’s of tomaten met citroensap.
Hoe smaakt rabarber?
Rabarber staat bekend om haar friszure smaak. Zoals gezegd, is ze in drie kleuren verkrijgbaar: groen, groenrood (roze) en rood. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak.
De roze variant heeft een meer friszure smaak met een licht zoetje en is al wat steviger. Toch kun je deze nog goed garen. Deze kleur is vaak het makkelijkst verkrijgbaar in Nederland en wordt dan ook veel gebruikt in gerechten. De groene kleur is erg zuur en soms zelfs scherp van smaak. Wil je deze gebruiken in een zoet recept? Voeg hier dan wat suiker aan toe.
Welk deel is eetbaar?
Het is belangrijk om te weten dat alleen de stengels van de rabarber eetbaar zijn. Sterker nog, de bladeren zijn erg giftig. Ze bevatten namelijk oxaalzuur in hoge concentratie. Dit is een zuur dat voorkomt in veel planten en giftig is voor mensen en dieren. Het bindt zich aan calcium in je lichaam en vormt zo calciumoxalaat, een moeilijk oplosbare stof. Hoewel het in grote hoeveelheden pas echt gevaarlijk is, wordt het alsnog sterk afgeraden om het überhaupt te eten. Deze moet je dus echt volledig verwijderen en weggooien.
Schoonmaken en voorbereiden
Het schoonmaken van de stengels is gelukkig heel simpel. Omdat de bladeren van deze groente giftig zijn, gebruik je alleen de stelen. Heb je een jonge rabarber? Dan hoef je deze niet te schillen. Bij een oudere stengel kunnen ze wat taaier zijn en raden we aan om ze wel even te schillen, net zoals bij asperges. Zorg dat je ze in ieder geval goed wast. Verwijder vervolgens de uiteinden van de stengels en snijd de groente in de gewenste vorm.
Hoe moet je het bewaren?
Koop deze friszure smaakmakers altijd zo vers mogelijk, want je kunt ze slechts enkele dagen bewaren in de koelkast. Zorg er ook voor dat je de groenten goed verpakt, anders drogen de stengels uit.
Ga je er niet meteen mee aan de slag? Dan kun je ze invriezen. Verwijder de bladeren en snijd de stelen in stukken. Blancheer ze kort en stop ze vervolgens in een diepvrieszakje, zodat je dit lekkers enkele maanden kunt bewaren.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Wat kun je er allemaal mee?
De zoetzure smaak van rabarber is onwijs lekker in heel veel soorten gerechten. Gebruik hem bijvoorbeeld in desserts, compote, maar ook salades of drankjes. Als compote geven ze smaak en kleur aan iedere maaltijd. En verwerkt in taarten, cakes en ijs is deze groente een smaakvolle afsluiting van het diner.
Enthousiast geworden? Probeer deze recepten met rabarber eens:

Eton mess trifle met rabarber
Als er een dessert is dat goed in een handomdraai te maken is, dan is het wel een Eton Mess. Dit Engelse dessert bestaat uit room, schuimpjes en vers fruit. De presentatie mag – zoals de naam al doet vermoeden – best een beetje een mess zijn. Smullen doe je toch wel! Dit serveren we ‘m chique in een glaasje en maken we er een ware trifle van.

Geroosterde rabarber-bietensalade met opgeklopte feta
Bibi Loomans: “Mensen die mij kennen weten dat rabarber mijn lievelingsingrediënt is. Dus duh, natúúrlijk moest er een salade mee gemaakt worden. Het lekkerste vind ik om de stengels te roosteren.”

Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote
De zoetheid van de zoete aardappel komt hier helemaal tot zijn recht, namelijk in deze romige puree met frisse yoghurt, krokante granola en zoetzure rabarbercompote. Een heerlijk dessert waarvan je alle onderdelen kunt voorbereiden.
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.