Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
wat is rabarber?

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Asperges, kropsla en broccoli staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je dan ook alles over rabarber. Want wat is rabarber en wat maak je ermee?

Wat is rabarber?

Tussen alle groene voorjaarsgroente valt de rode rabarber wel op. Het is dan ook hét perfecte ingrediënt om jouw gerecht kleur te geven. Maar wat is rabarber precies? Hoewel je dit lekkers vaak verwerkt als fruit, is het wel degelijk groente. Het is een struikachtige plant uit de duizendknoopfamilie met donkergroene bladeren. We hadden het net al even over de rode kleur, maar wist je dat ze ook voorkomen met groene of groenrode stelen? Dit heeft echter niets te maken met de rijpheid. Een groene variant zal dan ook nooit rood worden. Wel is de smaak anders. Daar komen we zo op terug.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

In het voorjaar kun je bij de meeste supermarkten rabarber krijgen, maar ook bij de groenteboer en op de markt zit je goed. Let er wel op dat de stelen stevig zijn. Vaak geldt dat dunnere stelen lekkerder zijn dan dikkere varianten.

Hoe smaakt rabarber?

Nu we je vraag ‘wat is rabarber?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaak. Rabarber staat bekend om haar friszure smaak. Zoals gezegd, is ze in drie kleuren verkrijgbaar: groen, groenrood en rood. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak.

Hoe kan je het vervangen?

Rabarber vervangen is lastig. Ander rood fruit met een zuurtje komt het meest in de buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cranberry’s.

Welk deel is eetbaar?

De bladeren van deze groente zijn niet eetbaar, je gebruikt alleen de stelen. Het is niet nodig om de stelen van de groente te schillen.

Hoe moet je het bewaren?

Koop deze friszure smaakmaker altijd zo vers mogelijk, want je kunt hem slechts enkele dagen bewaren in de koelkast. Zorg er ook voor dat je de groente goed verpakt, anders droogt hij uit. Ga je er niet meteen mee aan de slag? Het is mogelijk om rabarber in te vriezen. Verwijder de bladeren, snijd de stelen in stukken. Blanceer ze kort en stop ze vervolgens in een diepvrieszakje, zodat je dit lekkers enkele maanden kunt bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?

De zure smaak van rabarber vraagt om iets zoets. Daarom gebruik je hem vooral om compote of een nagerecht van te maken. Als compote geven ze smaak en kleur aan iedere maaltijd. En verwerkt in taarten, cakes en ijs is deze groente een smaakvolle afsluiting van het diner. Enthousiast geworden? Probeer deze recepten met rabarber eens.

Recepten met rabarber:

Rabarber-gembertoetje

Rabarber-gembertoetje

Simpel en vol smaak: dit knalroze toetjes maak je gemakkelijk van tevoren.

Naar het recept
Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote

Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote

De zoetheid van de zoete aardappel komt hier helemaal tot zijn recht, namelijk in deze romige puree met frisse yoghurt, krokante granola en zoetzure rabarbercompote. Een heerlijk dessert waarvan je alle onderdelen kunt voorbereiden.

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!