Advertentie
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tamarinde. Want wat is tamarindepasta en wat kun je ermee?
Wat is tamarindepasta?
Misschien ben je dit ingrediënt wel eens tegengekomen in Foodies Magazine, want we koken er maar al te graag mee. Maar wat is tamarindepasta eigenlijk? Het is een pasta gemaakt van de vruchten van een tropische boom. De vruchtjes zitten in grote bruine peulen die qua vorm op tuinbonen lijken. Tamarinde komt oorspronkelijk uit Afrika, maar heeft zich door de eeuwen heen via India over het hele Aziatische continent verspreid waar het veelal gebruikt wordt als smaakmaker in sauzen, marinades, chutneys en zelfs voor het maken van een verfrissend drankje. Tamarinde is ook een van de ingrediënten van de bekende Britse worcestersaus.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Tamarindepasta is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko of Indiase supermarkt zit je sowieso goed, je vindt het vaak in kleine potjes tussen de specerijen.
Hoe smaakt tamarindepasta?
Nu we je vraag ‘wat is tamarindepasta?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit ingrediënt smaakt. Het heeft een frisse smaak die van zoetig naar friszuur varieert. Hoe rijper de tamarindevruchten, hoe zoeter de smaak. Aan de pasta wordt vaak suiker toegevoegd om hem nog zoeter te maken.
Hoe kan je tamarindepasta vervangen?
Je kunt de zoetzure smaak van tamarindepasta vervangen door vers citroen- of limoensap. Een andere manier om het te vervangen is door 1 deel azijn te mengen met 1 deel suiker.
Hoe moet je tamarindepasta bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Bewaar een ongeopend potje op een koele, donkere plek. Het blijft na openen zeker tot zes maanden goed, mits je hem in de koelkast bewaart en altijd een schone lepel gebruikt. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met tamarindepasta? Deze heerlijke pasta is ideaal om je Aziatische gerechten meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je marinade, saus of dressing en ervaar zelf die heerlijke verfrissende smaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met tamarinde:
Tamarinde-garnalencurry
Deze heerlijke curry met tamarindepasta en garnalen staat al in twintig minuten op tafel, en dat zonder in te leveren op smaak. Je begrijpt vast waarom dit een van onze favoriete recepten is.
Pad thai met paarse broccolini en pindasaus
Pad thai is ontzettend lekker door alle verschillende smaken én ook nog eens snel op tafel te zetten. Ideaal voor doordeweeks dus. Door de tamarindepasta krijgt deze pad thai een nog diepere smaak.
Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad
Deze viscurry zit boordevol verwarmende ingrediënten, waaronder kokos, tomaat en kerrieblad. Krijg je gasten te eten? Ze zijn gegarandeerd onder de indruk als je dit gerecht serveert.
Sticky crispy aubergine
Aubergine is helemaal hip, en wij snappen precies waarom. Gebruik je deze groente nog niet zo vaak? Nadat je dit recept hebt geprobeerd staat de aubergine vast wat vaker op je boodschappenlijstje!
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.