
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tamarinde. Want wat is tamarindepasta en wat kun je ermee?
Wat is tamarindepasta?
Misschien ben je dit ingrediënt wel eens tegengekomen in Foodies Magazine, want we koken er maar al te graag mee. Maar wat is tamarindepasta eigenlijk? Het is een pasta gemaakt van de vruchten van een tropische boom. De vruchtjes zitten in grote bruine peulen die qua vorm op tuinbonen lijken. Tamarinde komt oorspronkelijk uit Afrika, maar heeft zich door de eeuwen heen via India over het hele Aziatische continent verspreid waar het veelal gebruikt wordt als smaakmaker in sauzen, marinades, chutneys en zelfs voor het maken van een verfrissend drankje. Tamarinde is ook een van de ingrediënten van de bekende Britse worcestersaus.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Tamarindepasta is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko of Indiase supermarkt zit je sowieso goed, je vindt het vaak in kleine potjes tussen de specerijen.
Hoe smaakt tamarindepasta?
Nu we je vraag ‘wat is tamarindepasta?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit ingrediënt smaakt. Het heeft een frisse smaak die van zoetig naar friszuur varieert. Hoe rijper de tamarindevruchten, hoe zoeter de smaak. Aan de pasta wordt vaak suiker toegevoegd om hem nog zoeter te maken.
Hoe kan je tamarindepasta vervangen?
Je kunt de zoetzure smaak van tamarindepasta vervangen door vers citroen- of limoensap. Een andere manier om het te vervangen is door 1 deel azijn te mengen met 1 deel suiker.
Hoe moet je tamarindepasta bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Bewaar een ongeopend potje op een koele, donkere plek. Het blijft na openen zeker tot zes maanden goed, mits je hem in de koelkast bewaart en altijd een schone lepel gebruikt. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met tamarindepasta? Deze heerlijke pasta is ideaal om je Aziatische gerechten meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je marinade, saus of dressing en ervaar zelf die heerlijke verfrissende smaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met tamarinde:

Tamarinde-garnalencurry
Deze heerlijke curry met tamarindepasta en garnalen staat al in twintig minuten op tafel, en dat zonder in te leveren op smaak. Je begrijpt vast waarom dit een van onze favoriete recepten is.

Pad thai met paarse broccolini en pindasaus
Pad thai is ontzettend lekker door alle verschillende smaken én ook nog eens snel op tafel te zetten. Ideaal voor doordeweeks dus. Door de tamarindepasta krijgt deze pad thai een nog diepere smaak.

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad
Deze viscurry zit boordevol verwarmende ingrediënten, waaronder kokos, tomaat en kerrieblad. Krijg je gasten te eten? Ze zijn gegarandeerd onder de indruk als je dit gerecht serveert.

Sticky crispy aubergine
Aubergine is helemaal hip, en wij snappen precies waarom. Gebruik je deze groente nog niet zo vaak? Nadat je dit recept hebt geprobeerd staat de aubergine vast wat vaker op je boodschappenlijstje!
Lees ook:
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.