
Wat is ketjap?
Je kent de opvallende flesjes met zwarte saus vast, haast iedereen heeft er wel eentje in de voorraadkast staan. Maar wat is ketjap eigenlijk? Ketjap (ook wel geschreven als kecap) is een sojasaus uit Indonesië. De saus wordt gemaakt van een gefermenteerd mengsel van sojabonen, tarwe, kruiden, suiker en zout. De bekendste soort is ketjap manis, een zoete sojasaus die veel in de Indische keuken wordt gebruikt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt ketjap?
De meeste mensen kennen voornamelijk de zoete variant, ketjap manis. Deze sojasaus is vooral erg zoet, al proef je ook wat umami. De saus is wat dikker dan je gewend bent van sojasaus en doet wat stroperig aan. Vaak wordt de saus toegevoegd aan nasi of bami, als tegenhanger van de pittige smaken. Er zijn nog veel meer verschillende soorten ketjap, allemaal met een eigen smaak.
Verschillende soorten ketjap
Hierboven omschreven we al de zoete ketjap manis, de meeste bekende soort. Er bestaat ook ketjap sedang, deze saus is een stuk minder zoet, al voert het zoete nog steeds de boventoon. Asin is de variant die voornamelijk zout is (denk maar aan de Japanse sojasaus). Kendal en medja zijn allebei zoet en stroperig, als is ketjap medja net wat zouter. Deze zit qua smaak precies tussen manis en asin in.
Waar koop je het?
De bekendste soort manis is in elke supermarkt wel verkrijgbaar. Ben je op zoek naar één van de andere varianten? Soms vind je ze in grotere supermarkten, maar het beste kun je naar de Aziatische supermarkt of toko. Daar vind je alle verschillende soorten ketjap.
Hoe vervang je het?
Wil je een zoete smaak toevoegen aan je gerechten, maar is er nergens ketjap manis te bekennen? Kies dan voor één van de andere varianten, of maak een mengsel van Japanse sojasaus, mirin en eventueel wat suiker.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Vaak staat er ‘koel en droog bewaren’ op de fles, wat betekent dat deze niet in de koelkast hoeft. Je kunt de fles prima bewaren in de voorraadkast, over het algemeen is deze saus erg lang houdbaar. Door alle conserveermiddelen zal de saus niet snel bederven. Het kan uiteraard geen kwaad om een geopende fles in de koelkast te bewaren, maar het hoeft niet. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je ketjap gebruiken als zoete tegenhanger bij pittige smaken (denk maar aan saté, bami of nasi), maar het is ook een perfecte basis voor een marinade voor vlees of vis. Ook in de soep smaakt een klein scheutje prima overigens.
Recepten met ketjap:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met ketjap.

Ketjap-knolselderij uit de oven met zoetzure rode ui en satay sauce
In dit heerlijke vegetarische gerecht komen zoet en pittig samen, wat voor een perfecte balans zorgt tussen alle smaken.

Pittige ketjap lamskoteletjes met komijnrijst
Soumia vertelt over haar recept: “Sommige gerechten zijn zó lekker dat je er zelfs emotioneel van wordt. Hou die emoties niet tegen en kote-let it goooo. Deze lamskoteletten in combinatie met de fluffy komijnrijst zorgt voor een sensationele smaakbeleving. De lamskoteletten zijn lekker plakkerig en mals door de pittige ketjapsaus waarin ze worden gebakken.”

Makreel met ketjap en limoen-coleslaw
In dit recept marineren we de makreel met een mengsel van ketjap manis, mirin en chilivlokken, om de vis vervolgens te grillen in de oven. De frisse coleslaw past er perfect bij en maakt het geheel tot een volwaardige maaltijd.

Nasi goreng
In Indonesië mag nasi goreng als ontbijt en daar zijn we heel jaloers op. Want hier wil je zeker wel voor opstaan in de vroege ochtend.

Bao’s met sticky buikspek uit de slowcooker
In plaats van sticky buikspek kun je de bao’s ook serveren met zoete kip. Dit recept maak je in een slowcooker, al kun je het buikspek ook langzaam laten garen in de oven. Hoe dan ook: het resultaat is om je vingers bij af te likken.
Lees ook:
Onze tips

15x de lekkerste mozzarella recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is spijs en wat kun je ermee?

Wat is guanciale en hoe bereid je het?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Alles over kumquat (+ heerlijke recept)

Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.