
Als er een continent is dat het maken van streetfood tot een kunst heeft verheven dan is het Azië wel. Op elke straathoek staat er een eetkraampje waar je de lekkerste gerechten kunt halen. Maar om deze heerlijke hapjes te proeven, hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Met deze recepten maak je Aziatisch streetfood bij jou thuis!
Lees verder na de advertentie
Er zijn weinig mensen die Aziatisch streetfood niet kunnen waarderen. Hoog tijd om die Oosterse hapjes in huis te halen! Van knapperige loempia’s tot spicy saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten.
De nieuwste Foodies
Azië€ 7.99- Je leert zelf dumplings maken
- Kook ook gerechten uit Korea
- Ga voor héél veel curry’s
- en nog veel, veel meer!

Aziatische streetfood

Loempia’s
Loempia’s zijn niet alleen op en top Aziatisch streetfood, ook in ons land is er in elke stad wel een loempiakraam te vinden. Maar ga ook thuis eens aan de slag en maak deze super crunchy loempia’s zelf. Het recept is voor zo’n 20 stuks, ideaal om te delen dus. Al begrijpen we het ook volledig als je ze liever niet deelt…

Saté ayam van de barbecue
Niks lekkerder dan geroosterd vlees op een spiesje. Dat weten ze in Indonesië maar al te goed en daarom kun je op elke straathoek wel een sateetje afhalen. Deze variant met kip maak je op de barbecue. Zo gaart het vlees mooi aan alle kanten en krijgt het een knapperig randje.

Temaki (sushi hand rolls)
Al hebben de Japanners het maken van sushi tot een ware kunst verheven, het rijsthapje is van origine toch echt wel streetfood dat werd gemaakt van restjes rijst en rauwe vis. Er zijn verschillende varianten zoals de welbekende ronde maki’s en deze temaki’s.

Banh mi met kip en satésaus
Als je niet beter weet, lijkt banh mi een simpel broodje. Maar als je zelf al eens je tanden in dit lekkers hebt gezet, weet je wel beter: banh mi is verrukkelijk. Dankzij dit recept hoef je niet helemaal af te reizen naar Azië en kun je toch genieten van je favoriete gerecht.

Pokébowl met gerookte tempeh
Een poké bowl is van oorsprong een gerecht dat gegeten werd door Hawaïaanse vissers, bedoeld om restjes op te maken. Wij maken deze heerlijke variant met gerookte tempeh, maar varieer gerust met ingrediënten die je nog in je voorraadkast hebt liggen.

Dumplings
Zo veel Aziatische landen er zijn, zo veel soorten dumplings zijn er. Gaar ze in een stoommandje, in de pan als potstickers of in een kom dampende bouillon. Dat is het gemak van zelf koken: jij kiest jouw favoriete variant van dit streetfood!
De nieuwste Foodies
Azië€ 7.99- Je leert zelf dumplings maken
- Kook ook gerechten uit Korea
- Ga voor héél veel curry’s
- en nog veel, veel meer!

Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Lees meer over Aziatische streetfood:

Open bao met char siu
In veel Aziatische landen zijn bao buns geliefd. Een bao is een gestoomd broodje met gevarieerde vulling. Het broodje kan open of dicht zijn maar wanneer je ze open snijdt kun je ze vullen met de lekkerste ingrediënten. Wij gaan graag voor char siu, dit is geroosterd gemarineerd varkensvlees met een felrode kleur. Die kleur krijgt het vlees van de rode gefermenteerde tofu in de marinade.
Ingrediënten
Bereiding
Snijd het buikspek in 2 stukken. Pel en snipper de knoflook. Schil de gember en hak hem fijn. Meng de knoflook, de gember, de honing, de hoisinsaus, de 2 soorten sojasaus, de rijstwijn, de tofu, het vijfkruidenpoeder en de sesamolie tot een marinade. Leg het buikspek in de marinade en laat ca. 8 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Meng 350 g bloem, de suiker, het bakpoeder, ½ tl zout en de gist in een kom door elkaar. Meng de melk, de rijstazijn, 1 el zonnebloemolie en 150 ml lauwwarm water door het bloemmengsel. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog is.
Neem het deeg uit de kom en kneed het ca. 10 minuten verder op een met bloem bestoven werkblad. Vorm een bal van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 2 uur rijzen op een warme plaats.
Stort het deeg op het werkblad. Kneed het nog ca. 2 minuten door. Vorm het deeg tot een rol van ca. 3 cm dikte. Snijd de deegrol in 10 stukken van ca. 3 cm breedte. Vorm elk stuk deeg in je handen tot een bal.
Rol elke deegbal uit tot een ovale vorm van 3-4 mm dikte. Bestrijk de bovenkant van de ovale vormen met olie. Vet een eetstokje in met olie. Leg het eetstokje steeds in het midden van een ovale vorm en vouw het lapje deeg dubbel. Haal het stokje er voorzichtig weer uit en leg het dubbelgevouwen deeg op een met bakpapier bekleed bakblik. Dek af met een theedoek en laat ca. 1 uur en 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Neem het buikspek uit de marinade en bewaar de marinade. Plaats het spek op een rooster en bak het ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem het spek uit de oven, draai het om en bestrijk het met de marinade. Bak nog ca. 15 minuten in de oven. Snijd het spek in plakjes.
Stoom de broodjes in porties in een bamboe stoommand in ca. 8 minuten gaar. Serveer de broodjes met het spek en pickles naar keuze, wat sesamzaad en lente-ui.
Onze tips

Weekendproject: maak zelf Vietnamese loempia’s

Gyoza maken: zo doe je dat

Loempia Radar: zo vind je de lekkerste loempia’s bij jou in de buurt

4x heerlijk vegetarisch streetfood

Airfryer recepten: makkelijk en lekker

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.