Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Saté ayam van de barbecue

Dit zijn de lekkerste Indische gerechten: van soto tot saté

Nasi goreng, gado gado en saté; wij zijn er gek op. Sterker nog; een groot deel van onze favoriete gerechten komt uit de Indische keuken. Daarom hebben wij de lekkerste voor jou op een rijtje gezet. Selamat makan!

Indische gerechten

We kunnen er kort over zijn; alle gerechten uit de Indische keuken (gerechten uit Nederlands-Indië) en Indonesische keuken (gerechten uit Indonesië) zijn vol smaak en geur. Ons beperken tot een kort lijstje met favorieten was dus ook knap lastig. Toch hebben wij de allerlekkerste Indische gerechten voor jou op een rijstje gezet. Zo maak jij die rijsttafel voortaan gewoon zelf! Saté, sajoer of sambal; welk gerecht ga jij thuis maken?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Gado gado recept

Indische gado gado

Misschien wel de lekkerste en makkelijkste gerecht om veel groentes binnen te krijgen; gado gado. Gehuld in een laag satésaus komen de groentes het beste tot hun recht. Dat lusten wij elke dag wel.

Naar het recept
Sajoer

Sajoer

Wanneer je sajoer hoort, denk je al snel aan sajoer boontjes. Maar dit Indische gerecht wordt echt niet alleen met sperziebonen gemaakt. Oorspronkelijk is sajoer een vochtig, haast soepachtig gerecht dat met veel verschillende groenten wordt gemaakt. In dit recept gebruiken wij bijvoorbeeld Chinese kool en puntpaprika.

Naar het recept
Loempia ajam toko lo

Loempia ajam

Loempia’s zijn misschien wel de bekendste Aziatische snack. In Indonesië eten ze deze knapperige kanjers net zo graag als in Nederland. De meest populaire vulling is die met kip, oftewel: ajam.

Naar het recept

Tip!

Soto ayam

Soto ayam

In het lijstje met Indische gerechten mocht een soto natuurlijk niet ontbreken. Deze kippensoep wordt gezien als het nationale gerecht en wij snappen goed waarom. Een kommetje soto is de ultieme comfortfood. 

Naar het recept
nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng is het Indonesische equivalent van een Engels ontbijt en je eet het in Indonesië in de ochtend of vroege middag. Letterlijk betekent nasi goreng in het Indonesisch ‘gebakken rijst’. Het wordt gemaakt met een kruidige boemboe en altijd geserveerd met een gebakken ei en plakjes komkommer en tomaat.

Naar het recept
Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer is een Indisch bijgerecht met zoetzure groenten. Het is de perfecte smaakmaker bij alle Indische gerechten en daarom eigenlijk niet te missen bij je rijsttafel. Maak dus vooral lekker veel en serveer het bij al je kookkunsten.

Naar het recept
Cover voor

Rendang

Misschien wel het bekendste gerecht uit de Indische keuken; rendang. Dit stoofgerecht met kokos en rundvlees is ontzettend smaakvol. Lekker met rijst, Indonesische boontjes en zoetzure komkommer of atjar tjampoer.

Naar het recept
Saté ayam van de barbecue

Saté ayam van de barbecue

Niks lekkerder dan geroosterd vlees op een spiesje. Saté is en blijft een allemansvriend. Helemaal wanneer je deze variant met kip op de barbecue maakt. Traditioneel serveer je de spiesjes met witte rijst en atjar.

Naar het recept
Cover voor

Krokante pindakoeken (rempejek)

Dit heerlijk krokante pindakoekje is naar recept van chef-kok Pascal Jalhay, die met het boek Baru Belanda een ode aan de Indische keuken brengt. Deze gefrituurde snack eet je gewoon zo of serveer je bij je rijsttafel.

Naar het recept
pandan pannenkoek

Pandan-pannenkoekjes

Tot slot: een zoete afsluiter. Breng de geur van pandan en kokos in je keuken met deze zoete pannenkoekjes. De groene bladeren van de tropische pandan plant zorgen voor een prachtige kleur en kenmerkende smaak.

Naar het recept

Lees ook:

Ons favoriete Indische gerecht:

Redactiefavoriet
Gado gado recept

Indische gado gado

Heb je vandaag de tijd om uit te pakken voor het avondeten? Waag je dan eens aan de Indische klassieker: gado gado. Het is al het snijwerk helemaal waard!

 

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 4 el olie
  • 50 g pinda’s
  • 0,5 el sambal
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 g pindakaas
  • 2 el ketjap acin
  • 1 el azijn
  • 400 g aardappels
  • zout en peper
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g bloemkool
  • 200 g tofu
  • 0,5 komkommer
  • 100 g kroepoek

Benodigdheden

  • keukenmachine

Bereiding

  1. Pel en snipper de knoflook en 1 ui. Verhit 2 el olie en bak er de gesnipperde ui, de knoflook, de pinda’s en de sambal ca. 4 minuten in. Voeg de kokosmelk en de pindakaas toe. Schenk het geheel in de keukenmachine en pureer kort tot een gladde saus. Breng op smaak met de ketjap en de azijn.

  2. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout. Pel 2 uien en snijd ze in ringen. Verhit 2 el olie en bak er de uiringen in 6-7 minuten goudbruin in. Laat de ui uitlekken op keukenpapier. Maak de sperziebonen en de bloemkool schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes. Blancheer de sperziebonen en de bloemkool ca. 2 minuten in kokend water met wat zout. Koel de groenten af in koud water.

  3. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Laat de groenten uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Snijd de tofu in blokjes. Verhit 2 el olie en bak er de tofu goudbruin in.

  4. Verdeel de groenten, de aardappel en de tofu over een schaal en verdeel er de saus overheen. Snijd de komkommer in dunne schijfjes. Verdeel de komkommer en de uiringen over de salade. Serveer de salade met kroepoek

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!