Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Saté ayam van de barbecue

Van soto tot saté: de lekkerste Indische én Indonesische gerechten

Nasi goreng, gado gado en saté: wij zijn er gek op. Daarom delen wij de recepten van onze favoriete Indische, Indonesische én op die keukens geïnspireerde gerechten. Selamat makan!

Lees verder na de advertentie

De Indische en Indonesische keuken worden vaak door elkaar gebruikt, maar wist je dat ze wel van elkaar verschillen? Daarom delen wij in dit artikel niet alleen onze favoriete recepten maar leggen we je ook tot welke keuken ze behoren én waarom. Zo zet jij voortaan niet alleen de lekkerste gerechten op tafel maar weet je ook of het Indisch of Indonesisch eten is.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Indisch en Indonesisch eten

Hoewel gerechten uit Indonesië door Nederlanders de ene keer als Indisch eten en de andere keer als Indonesisch eten worden bestempeld, is dit onjuist. Indisch eten en Indonesisch eten verschillen namelijk van elkaar. De Indonesische keuken bestaat uit authentieke gerechten die al eeuwenlang op de verschillende eilanden van de archipel gegeten worden. Denk bijvoorbeeld aan nasi goreng of rendang. Elke regio kent zijn eigen variant, gebaseerd op de lokale ingrediënten en kooktechnieken.

Indische gerechten daarentegen komen uit de tijd van Nederlands-Indië. Doordat Indonesië een kolonie was, ontstonden er gerechten met Indonesische en Europese smaken. Bijvoorbeeld babi ketjap of spekkoek. Maar ook een rijsttafel is een typisch gerecht dat zijn oorsprong kent in die tijd.

Indische en Indonesische gerechten

Ze mogen dan wel een andere achtergrond hebben, alle gerechten uit de Indische en Indonesische keuken hebben wel een ding gemeen: ze zitten vol smaak en geur. Ons beperken tot een kort lijstje met favorieten was dus ook knap lastig. Toch hebben wij het geprobeerd. Saté, sajoer of sambal; welk recept ga jij thuis maken?

Sajoer

Sajoer

Wanneer je sajoer hoort, denk je al snel aan de bekende boontjes. Maar de naam komt eigenlijk van het Indonesische woord sayur, wat groenten betekent. In dit gerecht gebruiken wij bijvoorbeeld Chinese kool en puntpaprika.

Naar het recept
Gado gado recept

Gado gado

Gado gado komt oorspronkelijk uit Java en eigenlijk kent iedere regio wel zijn eigen variant. Zo ook deze verwesterde variant, waarbij we de gemengde groenten een stuk minder pittig eten dan in Indonesië.

Naar het recept
Loempia ajam toko lo

Loempia ajam

Loempia’s zijn misschien wel de bekendste Aziatische snack en wanneer je ze serveert met kip en chilisaus, zoals in dit recept, kun je ze Indisch eten noemen.

Naar het recept
Cover voor

Sambal

Sambal is dé saus om je gerechten mee op smaak te brengen en je kan dus vast wel raden dat er zowel Indische als Indonesische varianten zijn.

Naar het recept

Tip

Wil je deze zomer extra voordelig Foodies Magazine lezen?
Wil je deze zomer extra voordelig Foodies Magazine lezen?

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).

Soto ayam

Soto ayam

Deze kippensoep wordt gezien als het nationale gerecht en hoort daarmee natuurlijk bij de Indonesisch keuken. Toch kun je dit aangepaste recept waarschijnlijk wel eerder Indisch eten noemen.

Naar het recept
Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng betekent ‘gebakken rijst’ en dat is precies wat het is. Wat je er aan toevoegt, bepaalt natuurlijk hoe authentiek het gerecht is maar van origine is het een Indonesisch gerecht.

Naar het recept
Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer is een bijgerecht met zoetzure groenten. Het is de perfecte smaakmaker en daarom eigenlijk niet te missen bij je rijsttafel. Dat laatste verklapt al bij welke keuken het hoort…

Naar het recept
Cover voor

Rendang

Misschien wel het bekendste gerecht uit de Indonische keuken; rendang. Dit stoofgerecht met kokos en rundvlees komt oorspronkelijk uit Sumatra en is ontzettend smaakvol.

Naar het recept
Saté ayam van de barbecue

Saté ayam van de barbecue

Omdat een groot deel van de bevolking islamitisch eet, wordt varken in Indonesië weinig gegeten. Saté babi is daarom een Indisch gerecht maar de versie met kip is, bij een traditionele bereiding, eerder Indonesisch te noemen.

Naar het recept
pandan pannenkoek

Pandan-pannenkoekjes

Dit recept is natuurlijk niet echt authentiek maar pandan-pannenkoekjes, ook wel dadar gulung genoemd, zijn een typisch Indonesisch gerecht.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies favoriet
Gado gado recept

Gado gado

Het is een klassiek recept uit Indonesië: gado gado. Het is al het snijwerk helemaal waard!

 

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 4 el olie
  • 50 g pinda’s
  • 1/2 el sambal
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 g pindakaas
  • 2 el ketjap acin
  • 1 el azijn
  • 400 g aardappels
  • zout en peper
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g bloemkool
  • 200 g tofu
  • 1/2 komkommer
  • 100 g kroepoek

Benodigdheden

  • keukenmachine

Bereiding

  1. Pel en snipper de knoflook en 1 ui. Verhit 2 el olie en bak er de gesnipperde ui, de knoflook, de pinda’s en de sambal ca. 4 minuten in. Voeg de kokosmelk en de pindakaas toe. Schenk het geheel in de keukenmachine en pureer kort tot een gladde saus. Breng op smaak met de ketjap en de azijn.

  2. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout. Pel 2 uien en snijd ze in ringen. Verhit 2 el olie en bak er de uiringen in 6-7 minuten goudbruin in. Laat de ui uitlekken op keukenpapier. Maak de sperziebonen en de bloemkool schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes. Blancheer de sperziebonen en de bloemkool ca. 2 minuten in kokend water met wat zout. Koel de groenten af in koud water.

  3. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Laat de groenten uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Snijd de tofu in blokjes. Verhit 2 el olie en bak er de tofu goudbruin in.

  4. Verdeel de groenten, de aardappel en de tofu over een schaal en verdeel er de saus overheen. Snijd de komkommer in dunne schijfjes. Verdeel de komkommer en de uiringen over de salade. Serveer de salade met kroepoek

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!