Indische gerechten
We kunnen er kort over zijn; alle gerechten uit de Indische keuken (gerechten uit Nederlands-Indië) en Indonesische keuken (gerechten uit Indonesië) zijn vol smaak en geur. Ons beperken tot een kort lijstje met favorieten was dus ook knap lastig. Toch hebben wij de allerlekkerste Indische gerechten voor jou op een rijstje gezet. Zo maak jij die rijsttafel voortaan gewoon zelf! Saté, sajoer of sambal; welk gerecht ga jij thuis maken?
Ook iedere week de lekkerste recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Sajoer
Wanneer je sajoer hoort, denk je al snel aan sajoer boontjes. Maar dit Indische gerecht wordt echt niet alleen met sperziebonen gemaakt. Oorspronkelijk is sajoer een vochtig, haast soepachtig gerecht dat met veel verschillende groenten wordt gemaakt. In dit recept gebruiken wij bijvoorbeeld Chinese kool en puntpaprika.
> naar het recept: sajoer
Loempia ayam
Loempia’s zijn misschien wel de bekendste Aziatische snack. In Indonesië eten ze deze knapperige kanjers net zo graag als in Nederland. De meest populaire vulling is die met kip, oftewel: ajam.
> naar het recept: loempia ayam
Soto ajam
In het lijstje met Indische gerechten mocht een soto natuurlijk niet ontbreken. Deze kippensoep wordt gezien als het nationale gerecht en wij snappen goed waarom. Een kommetje soto is de ultieme comfortfood.
> naar het recept: soto ajam
Indische gerechten: Gado gado
Misschien wel de lekkerste en makkelijkste gerecht om veel groentes binnen te krijgen; gado gado. Gehuld in een laag satésaus komen de groentes het beste tot hun recht. Dat lusten wij elke dag wel.
> naar het recept: gado gado
Nasi goreng
Nasi goreng is het Indonesische equivalent van een Engels ontbijt en je eet het in Indonesië in de ochtend of vroege middag. Letterlijk betekent nasi goreng in het Indonesisch ‘gebakken rijst’. Het wordt gemaakt met een kruidige boemboe en altijd geserveerd met een gebakken ei en plakjes komkommer en tomaat.
> naar het recept: nasi goreng
Atjar tjampoer
Atjar tjampoer is een Indisch bijgerecht met zoetzure groenten. Het is de perfecte smaakmaker bij alle Indische gerechten en daarom eigenlijk niet te missen bij je rijsttafel. Maak dus vooral lekker veel en serveer het bij al je kookkunsten.
> naar het recept: atjar tjampoer
Rendang
Misschien wel het bekendste gerecht uit de Indische keuken; rendang. Dit stoofgerecht met kokos en rundvlees is ontzettend smaakvol. Lekker met rijst, Indonesische boontjes en zoetzure komkommer of atjar tjampoer.
> naar het recept: rendang
Saté ayam van de barbecue
Niks lekkerder dan geroosterd vlees op een spiesje. Saté is en blijft een allemansvriend. Helemaal wanneer je deze variant met kip op de barbecue maakt. Traditioneel serveer je de spiesjes met witte rijst en atjar.
> naar het recept: saté ayam van de barbecue
Krokante pindakoeken (rempejek)
Dit heerlijk krokante pindakoekje is naar recept van chef-kok Pascal Jalhay, die met het boek Baru Belanda een ode aan de Indische keuken brengt. Deze gefrituurde snack eet je gewoon zo of serveer je bij je rijsttafel.
> naar het recept: krokante pindakoeken (rempejek)
Pandan-pannenkoekjes
Tot slot: een zoete afsluiter. Breng de geur van pandan en kokos in je keuken met deze zoete pannenkoekjes. De groene bladeren van de tropische pandan plant zorgen voor een prachtige kleur en kenmerkende smaak.
> naar het recept: pandan-pannenkoekjes