Advertentie
Een muntplantje of basilicumplantje wordt in de keuken dikwijls gebruikt, maar er zijn ook plantensoorten die helaas nog vaak vergeten worden. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over pandan; van bladeren tot extract. Ook delen we welke recepten je met de pandan plant kunt maken.
Wat is pandan?
Pandan is een tropische plant die voornamelijk in Zuidoost-Azië groeit. De pandan plant heeft lange, smalle bladeren die in veel Aziatische keukens als smaakmaker wordt gebruikt.
De verse pandan bladeren kunnen direct verwerkt worden in tal van zoete en hartige gerechten maar meestal wordt het aroma van de plant gebruikt.
Dit extract heeft een zeer typerende geur, smaak én kleur. Zie je een product in de toko dat felgroen is? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een vleugje van de pandan plant in.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is de smaak van pandan?
De smaak van zowel de plant als het extract is uniek en kan het beste omschreven worden als nootachtig en lichtzoet.
De plant wordt ook wel de vanille van het oosten genoemd omdat de smaken nauw verwant zijn. Daarbij illustreert het hoe veelzijdig het ingrediënt te gebruiken is. Net als vanille kun je het het Oosterse ingrediënt zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken. Wat denk jij bijvoorbeeld van de bekende rijstsoort?
Wat is pandan rijst?
Bij het horen van het ingrediënt dacht je waarschijnlijk gelijk aan de gelijknamige rijstsoort. Maar wist je dat pandan rijst helemaal geen pandan bevat? Het is feitelijk niet eens een rijstsoort.
Maar wat is het dan wel? De rijst wordt zo genoemd wanneer het is gearomatiseerd met het extract van de pandanbladeren om de aromatische smaak van jasmijnrijst na te bootsen. Jasmijnrijst is namelijk een stuk prijziger dan witte rijst en op deze manier proberen fabrikanten de goedkope rijst voor een duurdere prijs te verkopen. Slim marketing-trucje dus!
Hoelang pandan rijst koken?
De benaming mag dan misschien niet helemaal juist zijn, lekker is het wel. Niet voor niets is het een van de populairste rijstsoorten van ons land.
Kook jij er ook graag mee? Dan is het handig om te weten hoelang pandan rijst moet koken; je kunt het beste een kooktijd van 10 minuten aanhouden.
Waar kun je pandan blad kopen?
Pandanproducten zijn verkrijgbaar in eigenlijk alle Aziatische supermarkten en online. Wie geluk heeft, vindt verse pandanbladeren in het schap. Zijn deze niet verkrijgbaar? Neem dan ook eens een kijkje in de diepvries. Daar kun je de bladeren ook wel eens ingevoren vinden.
Een andere optie is om pandanextract te kopen. Dit is langer houdbaar dan de verse bladeren en wordt daarom in veel ingrediëntenlijsten genoemd.
Zelf pandan extract maken
Je kunt pandanextract in de toko kopen maar nog leuker (en lekkerder) is om het zelf te maken. Om zelf pandan extract te maken neem je de verse of ingevroren bladeren en snijd je deze in kleine stukjes. Dit voeg je met wat water aan de blender toe.
Gebruik vooral niet te veel water want je wilt een extract maken. De hoeveelheid water om een pasta mee te maken is voldoende.
Meng het geheel vervolgens in de blender, haal het eruit en laat uitlekken in een zeef. Het vocht dat je overhoudt is je zelfgemaakte extract.
Hoe vervang je het?
Vraagt het recept om pandan maar heb je dat niet in huis, of kun je het niet eenvoudig verkrijgen? Dan kun je de smaak vervangen door vanille-extract.
Houd er wel rekening mee dat dit geen 1-op-1 vervanging is. Hoewel de smaken overeenkomen, verschillen de aroma’s wel degelijk en geeft vanille-extract niet dezelfde mooie kleur af.
Wil je alsnog die felgroene kleur in je gerecht? Voeg dan (ook) een scheutje groene levensmiddelenkleurstof toe.
Wat maak je ermee?
De plant wordt in de meeste Aziatische keukens wel gebruikt. Van rijstgerechten tot desserts. Wat denk jij bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?
Pandancake met kokosglazuur
Een zijdezachte, luchtige cake onder een laagje kokosglazuur. De cake is ontstaan in de tijd dat Indonesië een Nederlandse kolonie was en is het resultaat van de fusion van twee culturen: de Europese baktechniek en de typische Indonesische smaakmakers zoals pandan extract en kokos.
Pandan-pannenkoekjes
Breng de geur van pandan en kokos in je keuken met deze zoete pandan-pannenkoekjes. Het gerecht gemaakt met verse pandan balderen is een echte traktatie en daarmee heel geschikt om te serveren als toetje of speciaal ontbijt.
Icetea deluxe
De meeste iceteas zijn plakkerig zoet maar met dit recept maak je het juist verassend verfrissend. Dat komt doordat je het ijskoude drankje maakt met verse smaakmakers zoals pandan blad.
Pandancake met kokosglazuur
Een zijdezachte, luchtige cake onder een laagje kokosglazuur. Laat je betoveren door de traditionele Indonesische pandancake.
Ingrediënten
Voor het glazuur
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Roer de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en houd apart.
Vet de vorm goed in met kokosolie. Klop de eiwitten in een droge, vetvrije kom met de gardes van een elektrische mixer op middelhoge snelheid. Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe. Zet de snelheid iets hoger en klop verder tot er stijve pieken ontstaan.
Klop de eidooiers in een andere kom in enkele minuten luchtig en romig. Roer het pandan extract en de kokosmelk erdoorheen. Spatel het eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en spatel het bloemmengsel voorzichtig door het ei mengsel. Zorg ervoor dat de massa goed luchtig blijft. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.
Bak de cake in 20-30 minuten gaar in de oven. De cake is klaar wanneer een satéprikker die je in het midden prikt er droog uit komt. Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Stort de cake op een bord en laat verder afkoelen.
Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake en bestrooi met de geraspte kokos. Versier met de plakjes carambola en wat Kaapse kruisbessen.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.