Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
pandan

Wat is pandan en wat kun je ermee maken?

Advertentie

Een muntplantje of basilicumplantje wordt in de keuken dikwijls gebruikt, maar er zijn ook plantensoorten die helaas nog vaak vergeten worden. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over pandan; van bladeren tot extract. Ook delen we welke recepten je met de pandan plant kunt maken.

Wat is pandan?

Pandan is een tropische plant die voornamelijk in Zuidoost-Azië groeit. De pandan plant heeft lange, smalle bladeren die in veel Aziatische keukens als smaakmaker wordt gebruikt.

De verse pandan bladeren kunnen direct verwerkt worden in tal van zoete en hartige gerechten maar meestal wordt het aroma van de plant gebruikt.

Dit extract heeft een zeer typerende geur, smaak én kleur. Zie je een product in de toko dat felgroen is? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een vleugje van de pandan plant in.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is de smaak van pandan?

De smaak van zowel de plant als het extract is uniek en kan het beste omschreven worden als nootachtig en lichtzoet.

De plant wordt ook wel de vanille van het oosten genoemd omdat de smaken nauw verwant zijn. Daarbij illustreert het hoe veelzijdig het ingrediënt te gebruiken is. Net als vanille kun je het het Oosterse ingrediënt zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken. Wat denk jij bijvoorbeeld van de bekende rijstsoort?

Wat is pandan rijst?

Bij het horen van het ingrediënt dacht je waarschijnlijk gelijk aan de gelijknamige rijstsoort. Maar wist je dat pandan rijst helemaal geen pandan bevat? Het is feitelijk niet eens een rijstsoort.

Maar wat is het dan wel? De rijst wordt zo genoemd wanneer het is gearomatiseerd met het extract van de pandanbladeren om de aromatische smaak van jasmijnrijst na te bootsen. Jasmijnrijst is namelijk een stuk prijziger dan witte rijst en op deze manier proberen fabrikanten de goedkope rijst voor een duurdere prijs te verkopen. Slim marketing-trucje dus!

Hoelang pandan rijst koken?

De benaming mag dan misschien niet helemaal juist zijn, lekker is het wel. Niet voor niets is het een van de populairste rijstsoorten van ons land.

Kook jij er ook graag mee? Dan is het handig om te weten hoelang pandan rijst moet koken; je kunt het beste een kooktijd van 10 minuten aanhouden.

Waar kun je pandan blad kopen?

Pandanproducten zijn verkrijgbaar in eigenlijk alle Aziatische supermarkten en online. Wie geluk heeft, vindt verse pandanbladeren in het schap. Zijn deze niet verkrijgbaar? Neem dan ook eens een kijkje in de diepvries. Daar kun je de bladeren ook wel eens ingevoren vinden.

Een andere optie is om pandanextract te kopen. Dit is langer houdbaar dan de verse bladeren en wordt daarom in veel ingrediëntenlijsten genoemd.

Zelf pandan extract maken

Je kunt pandanextract in de toko kopen maar nog leuker (en lekkerder) is om het zelf te maken. Om zelf pandan extract te maken neem je de verse of ingevroren bladeren en snijd je deze in kleine stukjes. Dit voeg je met wat water aan de blender toe.

Gebruik vooral niet te veel water want je wilt een extract maken. De hoeveelheid water om een pasta mee te maken is voldoende.

Meng het geheel vervolgens in de blender, haal het eruit en laat uitlekken in een zeef. Het vocht dat je overhoudt is je zelfgemaakte extract.

Hoe vervang je het?

Vraagt het recept om pandan maar heb je dat niet in huis, of kun je het niet eenvoudig verkrijgen? Dan kun je de smaak vervangen door vanille-extract.

Houd er wel rekening mee dat dit geen 1-op-1 vervanging is. Hoewel de smaken overeenkomen, verschillen de aroma’s wel degelijk en geeft vanille-extract niet dezelfde mooie kleur af.

Wil je alsnog die felgroene kleur in je gerecht? Voeg dan (ook) een scheutje groene levensmiddelenkleurstof toe.

Wat maak je ermee?

De plant wordt in de meeste Aziatische keukens wel gebruikt. Van rijstgerechten tot desserts. Wat denk jij bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?

pandan pannenkoek

Pandan-pannenkoekjes

Breng de geur van pandan en kokos in je keuken met deze zoete pandan-pannenkoekjes. Het gerecht gemaakt met verse pandan balderen is een echte traktatie en daarmee heel geschikt om te serveren als toetje of speciaal ontbijt.

Naar het recept
Pandancake met kokosglazuur

Pandancake met kokosglazuur

Een zijdezachte, luchtige cake onder een laagje kokosglazuur. De cake is ontstaan in de tijd dat Indonesië een Nederlandse kolonie was en is het resultaat van de fusion van twee culturen: de Europese baktechniek en de typische Indonesische smaakmakers zoals pandan extract en kokos.

Naar het recept
Icetea deluxe

Icetea deluxe

De meeste iceteas zijn plakkerig zoet maar met dit recept maak je het juist verassend verfrissend. Dat komt doordat je het ijskoude drankje maakt met verse smaakmakers zoals pandan blad.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!