Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
okra

Wat is okra en wat kun je ermee?

Advertentie

Okra is geen veel geziene gast in Europese keukens, maar áls hij dan in een gerecht zit, steelt hij meteen de show. Hoog tijd om iets te leren over deze smaakvolle groente. Want wat is okra precies? En wat kun je er allemaal mee? Vandaag vertellen we je alles over okra!

Wat is okra?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is okra eigenlijk? Het is de vrucht van de gelijknamige plant en wordt veelal als groente gegeten. De vruchten zijn groen en langwerpig en lijken een beetje op iets grotere, hoekige groene pepers. Ook vanbinnen lijkt de vrucht op een peper: als je een okra doorsnijdt, zie je dezelfde soort zaadlijsten zitten. Okra wordt al eeuwenlang door mensen gegeten: de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen smulden al van deze vrucht. In Europa zijn we nog niet zo bekend met deze groene vrucht, maar in veel Afrikaanse en Creoolse keukens staat hij wel op het menu.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Omdat okra nog niet zo bekend of populair is in Nederland is hij meestal (nog) niet in de supermarkt verkrijgbaar. Bij een goede groenteboer kun je het geluk hebben dat het in de schappen ligt en ook online groentewinkels hebben het soms in de aanbieding. Grotere toko’s en Midden-Oosterse supermarkten verkopen soms ook okra, al dan niet in ingeblikte of ingevroren vorm. Let er bij het kopen van verse okra op dat de vruchten stevig en klein zijn, dan hebben ze de lekkerste textuur en zijn ze vers.

Hoe smaakt okra?

Okra heeft een erg eigen, milde smaak die een beetje doet denken aan gras. Ook lijkt de smaak volgens sommigen op een mix tussen sperziebonen en groene asperges en is okra dus redelijk aards van smaak. Het kan rauw worden gegeten en heeft dan een redelijk knapperige textuur. Na het garen wordt de vrucht al gauw een beetje slijmerig, maar in veel traditionele gerechten met okra past dit erg goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Deze groene vrucht is op veel verschillende manieren te bereiden en kan zowel rauw in salades als gegaard in stoofpotten en soepen gegeten worden. De vrucht is een belangrijk ingrediënt van gumbo, een traditioneel gerecht uit Louisiana, waarin okra als een bindmiddel in dit stoofgerecht wordt gebruikt. Ook op verschillende Caribische eilanden wordt het in stoofgerechten gebruikt, zoals quimbombó guisado uit Puerto Rico. In het Midden-Oosten staat de vrucht bekend als bamya, wat ook de naam is van een klassiek gerecht met het ingrediënt.

Hoe vervang je okra?

Door de eigen smaak van okra is de vrucht niet heel eenvoudig te vervangen. Daarbij, zoals hierboven gezegd, is het zeker niet overal makkelijk verkrijgbaar. Gelukkig zijn er een aantal groenten die redelijk in de buurt komen van de smaak en textuur van okra. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor courgette, aubergine of sperziebonen. Ook groene asperges komen redelijk in de buurt van de grassige smaak van okra. Houd er wel rekening mee dat de bereidingswijze en -tijd af kunnen wijken als je het vervangt door een ander ingrediënt.

Recepten met okra

Als je het geluk hebt een paar handenvol okra op de kop te tikken, wil je er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk mee koken. We hebben een aantal recepten met deze groene vrucht op een rij gezet.

Bamya (okrastoof met rund)

Bamya is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten en verschillende landen in Azië. Deze variant gebruikt diepvriesokra, maar als je verse vindt, kun je die natuurlijk ook gebruiken.

> naar het recept: bamya (okrastoof met rund)

Bamya (okrastoof met rund)

Afrikaanse stoofschotel met zoete aardappel en pindakaas

Deze Afrikaanse stoofschotel zit bomvol smaak en is lekker met bruine rijst. Onze favoriete groene vrucht zorgt in dit recept voor de binding én geeft natuurlijk een heerlijke smaak aan het gerecht.

> naar het recept: Afrikaanse stoofschotel met zoete aardappel en pindakaas

pindakaas

Caribische crudité met geitenlabneh

In dit recept gril je de okra, waardoor hij zijn knapperige bite een beetje behoudt. De zachte labneh is makkelijk te maken en is een lekkere combinatie met de grassige smaak van het gerecht.

> naar het recept: Caribische crudité met geitenlabneh

caribische crudité

Gumbo met kip en garnalen

Daar is-ie dan: gumbo uit Louisiana! Dit gerecht barst van de smaken, staat binnen een uurtje op tafel én bevat uiteraard de groene vrucht, waar je nu alles over weet. Serveer met lontong of basmatirijst voor een lekker vullende maaltijd.

> naar het recept: gumbo met kip en garnalen

#stovember: gumbo met kip en garnalen

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!