
Een culinaire roadtrip naar New Orleans
Een culinaire reis door de VS, waarbij je de meest spraakmakende steden bezoekt, typisch Amerikaanse gerechten proeft, luistert naar country, jazz en blues en geniet van de natuur. Klinkt toch als muziek in de oren? Samen met Little America nemen we je mee langs de meest toffe plekken, te beginnen bij New Orleans. Reis je mee?
Reis door de Verenigde Staten
Lees verder na de advertentie
Denk je aan de Verenigde Staten dan, denk je misschien al gauw aan fastfoodketens, barbecue en burgers. Maar de VS heeft zoveel meer te bieden. De komende weken nemen we je mee op culinaire roadtrip door het zuidoosten van dit enorme land. We beginnen in New Orleans en reizen via Vicksburg en Clarksdale naar Memphis aan de rivier de Mississipi. Vanuit daar gaan we door naar Nashville en trekken we via Charleston en Savannah naar Atlanta, wat onze eindbestemming zal zijn.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Culinaire roadtrip naar New Orleans
Lees verder na de advertentie
We starten dus in New Orleans. Deze levendige stad in de staat Louisiana bruist van muziek, cultuur en historie. Er heerst een mengelmoes aan culturele achtergronden, zoals de Creoolse en de Franse, waaraan de stad haar unieke identiteit te danken heeft. Daarnaast staat New Orleans bekend om zijn jazzmuziek, prachtige architectuur en Mardi Gras (ofwel Vastenavond) festiviteiten.

Smeltkroes van culturen
Lees verder na de advertentie
Die mix aan culturen zie je ook in de keuken terug. Zo vind je in New Orleans volop Cajun-stijl gerechten. Deze kookstijl is ontstaan bij de Acadiërs, een groep Franse kolonisten die oorspronkelijk in het huidige West-Canada woonde. Tijdens de 18e eeuw werden ze verdreven naar het zuiden, waarna ze zich in verschillende kolonies vestigden. Iedere groep verspreidde en evolueerde zich op een andere manier.
Naast oorspronkelijk Fransen, zijn Cajuns ook afstammelingen van onder andere Afrikaanse slaven en Franssprekende Creolen afkomstig uit Haïti en andere Caribische landen. Hierdoor ontwikkelden zich interessante regionale keukens: een mengeling van in de basis de Franse keuken, gemixt met West-Afrikaanse, Caribische, Indiase en Spaanse smaken!

Foto: blackened redfish
De Cajun- en Creoolse keuken en Soul food
Lees verder na de advertentie
Naast de Cajun-keuken vind je in New Orleans ook Creoolse invloeden en veel soul food terug. Typisch voor de Cajun-keuken? Dikke, complexe en pikante sauzen van donkere roux en bouillon, veel gebruik van ui, okra, mais, paprika, knoflook en hete pepers. Ook schaal- en schelpdieren, zoals modderkrabben en oesters, vind je er volop.
Een typisch gerecht is Gumbo, een combinatie van de Cajun- en Creoolse keuken, wat lijkt op een maaltijdsoep of gevulde stoofpot met kip, worst, ham, zeevruchten, okra, tomaten en groene groenten (zie ook de foto hieronder). Hét symbool van de Cajun-keuken is de zwartgeblakerde redfish uit de Golf van Mexico. Verder vind je er veel fried pickles oftewel gefrituurde augurk, krab en wordt er veel gebbq'd.

Foto: het typische Cajun-gerecht gumbo. Fotograaf: Joyce Bracey
Wat móet je gezien hebben in New Orleans?
Lees verder na de advertentie
Als je in New Orleans bent móét je wat ons betreft een bezoekje brengen aan de wijk French Quarter, dé highlight van de stad. Deze wijk staat bol van de typische Creoolse en Frans-koloniale architectuur en ligt de bocht van de Mississippi rivier. Ga ook langs Bourbon Street, vol Jazz clubs, Cajun eettentjes en leuke bars. Op de French Market proef je lokale specialiteiten en op Jackson Square geniet je van de kunsten van verschillende straatartiesten en bekijk je prachtige historische gebouwen.
Ben je toe aan een beetje ontspanning? Ga dan naar Audubon Park, waar je door de mooiste bloementuinen wandelt, een fietstochtje maakt of langs het water relaxt. Ook leuk: pak de streetcar, een historische tram, of maak een cruise over de Mississippi met een stoomboot!
Muziek- en foodfestivals
Lees verder na de advertentie
New Orleans staat bekend om verschillende kleurrijke festivals, waaronder Mardi Gras, een heuse verkleedpartij waarbij vele optochten en feesten te bezoeken zijn. Daarnaast vindt jaarlijks het New Orleans Jazz and Heritage Festival plaats. Een feest vol muziek, kunst en cultuur. En daarnaast is het eten tijdens het festival iconisch: favoriet zijn de cochon de lait poboy (een baguette met supermals varkensvlees en koolsla), beignets van langoesten (een kreeftachtige), en de mango-freeze. In het laatste weekend van april en het eerste weekend van mei kun je van het Jazz Fest genieten.
Ook het French Quarter Festival is zowel voor de muziek- als de foodliefhebber iets om op het lijstje te zetten. Op meer dan 20 podia zijn verschillende artiesten te beluisteren en je kunt genieten van de specialiteiten die door top chefs worden bereid.
Meer over deze culi roadtrip door de VS?
Lees verder na de advertentie
Begint het bij jou ook te kriebelen en krijg je zin om zelf richting de VS te gaan? Ga naar Little America voor meer informatie over een bezoek aan New Orleans. En wil je meer weten over de volledige culinaire reis door het zuiden van de VS? Bekijk hier dan de volledige Deep South route.
Lees ook:
Onze tips

12x de beste culinaire tankstations in Europa

Deze typische etenswaren nemen Nederlanders massaal mee op vakantie

Deze producten wil je op vakantie meenemen uit de Italiaanse supermarkt

Restaurants in Enschede: de beste hotspots & tips

Restaurants in Delft: dit zijn de leukste hotspots & tips

17x de beste strandtenten van Nederland

Cocina Hermanos Torres in Barcelona: tweeling met drie sterren

Een vleugje Japan in Barcelona: Nobu Restaurant

Nobu Hotel Barcelona: hét perfecte hotel voor een stedentrip

Restaurants in Apeldoorn: dit zijn de beste hotspots & tips

Disfrutar in Barcelona: eten bij het beste restaurant ter wereld

Restaurants in Breda: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit zijn de beste terrassen van Nederland

Restaurants in Barcelona: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit zijn de beste rooftopbars van Nederland

20x de beste ijssalons van Nederland
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?