Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
gerechten die je wil bestellen op wintersport

Deze gerechten wil je absoluut bestellen op wintersport

Profielfoto van BasBas Erkens

Natuurlijk mag goed eten niet ontbreken bij wintersport, want van al die beweging krijg je flinke trek. En een goede bodem voor de après-ski kan ook geen kwaad. Wat dacht je van een heerlijk diner na een dagje skiën in de bergen, of een goede snack als tussendoortje?

Lees verder na de advertentie

Gerechten tijdens de wintersport

Misschien denk je niet direct aan culinaire hoogstandjes tijdens de wintersport, maar dat maakt het eten niet minder lekker. Wat mij betreft zijn de gerechten die je wil bestellen op wintersport ultiem comfortfood, van heerlijke kaiserschmarrn tot aan kaasfondue en wienerschnitzel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Kaasfondue

Kom jij de dag niet door zonder kaas? Dan ben je vast ook fan van kaasfondue! Dit ultieme comfortfood komt oorspronkelijk uit Zwitserland, maar je kunt het in haast elk skigebied bestellen - of ver daarbuiten, in Amsterdam vind je zelfs een restaurant dat gespecialiseerd is in kaasfondue!

kazen voor kaasfondue

Raclette

Raclette is een benaming voor zowel het Zwitserse gerecht van aardappel met gesmolten kaas, als voor een groep kazen die je hiervoor gebruikt. In dit geval hebben we het natuurlijk over het gerecht. Zeker in Zwitserland staat raclette overal op de kaart, vaak kun je zelfs kiezen uit verschillende kazen. Smullen!

Wienerschnitzel

De wienerschnitzel is een bekend fenomeen in voornamelijk Oostenrijk, maar inmiddels ook in ons eigen land. De kunst is om de korst van het vlees zo knapperig mogelijk te krijgen, zonder dat 'ie verbrandt. En dat kunnen ze vooral in Oostenrijk heel erg goed.

wienerschitzel

Aardappelsalade

Aardappelsalade kom je vooral in Duitsland tegen, maar ook op de Zwitserse, Franse en Oostenrijkse pistes staat het vaak op de menukaart bij restaurants. Soms als hele maaltijd, maar vaak als bijgerecht bij en flinke wienerschnitzel bijvoorbeeld.

Duitse aardappelsalade

Duitse aardappelsalade

Zelf maken? Dit recept van Welmoed Bezoen is mijn favoriete recept als het op aardappelsalade aankomt!

Naar het recept

Goulash

Van oorsprong is goulash afkomstig uit Hongarije, maar ondertussen heeft het stoofgerecht de hele wereld veroverd. Zeker in verschillende skigebieden staat dit vullende vleesgerecht op haast elke menukaart. Heerlijk na een dagje volop skiën.

goulash

Knoflooksoep

In sommige regio's in Oostenrijk is knoflooksoep een lokale specialiteit, die op veel menukaarten staat te pronken. De romige soep smaakt erg goed en vult de maag. Pro tip: vraag er wat extra stokbrood bij, lekker om te dippen!

Knoflooksoep

Rösti

Rösti komt vooral veel voor in Zwitserland, en bestaat uit geraspte aardappel die wordt gebakken. Meestal wordt het als bijgerecht geserveerd met vlees en groenten. Het liefst eet ik een flinke portie rösti met spek, ui en kaas, al vind je ook varianten met bijvoorbeeld appel.

Curryworst of bratwurst

Een bratwurst is meestal gemaakt van varkens-, rund- of kalfsvlees, en wordt vaak geserveerd met zuurkool, aardappelen en mosterd, of op een broodje. Naast bratwurst zie je ook veel Duitse curryworst bij restaurants en barretjes in skigebieden.

Mijn persoonlijke favoriet is een goed gekruide curryworst met een pittige currysaus, uiteraard op een kartonnen bordje om zo op te eten - het liefst met wat verse friet en mayonaise erbij.

curryworst

Tiroler Gröstl

Langs de meeste pistes in Oostenrijk staat Tiroler Gröstl op de menukaarten. Het is een simpel - maar erg lekker - gerecht bestaande uit gebakken aardappelschijfjes, ui, spekjes en een gebakken ei.

Het is een stevig gerecht, dat vaak wordt het geserveerd in een zwart pannetje. Goed om een flinke bodem te leggen, of voor de flinke trek nadat je de hele dag op de lange latten hebt gestaan.

Käsespätzle

Dit is een typisch gerecht uit Oostenrijk, bestaande uit spätzle (een soort deegsliertjes) met een flinke lading gesmolten kaas. Vaak wordt het geserveerd met gebakken uitjes, verse kruiden en een frisse salade.

Heerlijk na een flinke wandeling in de bergen of na een dagje skiën, al kan ik käsespätzle eigenlijk altijd wel op. Daar heeft de gesmolten kaas vast iets mee te maken, want kaas is liefde...

Käsespätzle

Tartiflette

Nog zo'n heerlijk gerecht met een flinke lading kaas, wat mij betreft is dit dan ook geniaal comfortfood voor op de piste. Tartiflette bestaat uit gegratineerde aardappels met ui, spek en reblochon - een Franse kaas uit de Alpen. Loopt het water je al in de mond?

Kaiserschmarrn

Dit is misschien wel hét bekendste nagerecht in de meeste skigebieden. Kaiserschmarrn bestaat uit een luchtige en gekaramelliseerde pannenkoek, die je vervolgens in grove stukken snijdt. Wat jam en poedersuiker maakt dit toetje nóg lekkerder.

kaiserschmarnn

Kaiserschmarrn

Wist je dat je zelf ook gemakkelijk kaiserschmarrn kunt maken? Met dit recept staat het gerecht zo op tafel, ideaal voor in het weekend bijvoorbeeld.

Naar het recept

Apfelstrudel

Nog meer gerechten die je wil bestellen tijdens wintersport? Bestel eens apfelstrudel met een flinke scheut warme vanillesaus of een bolletje roomijs. De dunne laag deeg met appel en rozijnen eet ik het liefst warm, al laat ik een koud stuk ook zeker niet staan...

apfelstrudel

Germknödel

Zie je op de piste iemand met een groot bord vol vanillesaus lopen? Dan ligt daar ongetwijfeld een germknödel op. Deze zoete variant op de knödel is meestal een stuk groter dan de hartige variant, en wordt gemaakt van zoet, zacht en bijna sponsachtig deeg. De germknödel is vrijwel altijd gevuld met een pruimencompote.

germknodel

Sachertorte

Sachertorte is een taart uit Wenen, bestaande uit chocoladecake, vaak gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. Tegenwoordig vind je deze heerlijke taart in bijna elk skigebied. Heerlijk bij een kop koffie, thee of warme chocolademelk.

gerechten die je wil bestellen op wintersport: sachertorte

Lees verder na de advertentie

Zelf de keuken in?

Duik je het liefst zelf de keuken in om bovenstaande gerechten te maken? Bekijk dan eens de lekkerste recepten voor gerechten bij wintersport en ga zelf aan de slag. Aperol Spritz of een biertje erbij en het feest is compleet!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.