
Denk je aan wintersport, dan denk je aan kaiserschmarrn. Deze luchtige fluffy Oostenrijkse pannenkoekjes zijn de perfecte beloning na elke skitrip. Maar wist jij dat je ze thuis minstens net zo lekker kunt maken? Wij delen het ultieme recept voor kaiserschmarrn!
Lees verder na de advertentie
Wat is kaiserschmarrn?
Wat ons betreft is dit dé ultieme traktatie na een dag wintersport. De zoete, luchtige pannenkoek wordt vooral in Oostenrijk en Beieren veel geserveerd. Maar pas op: noem kaiserschmarrn geen pannenkoeken waar een Oostenrijker bij is. Er zijn namelijk wel degelijk verschillen tussen de twee.
Zo is kaiserschmarrn gekaramelliseerd en wordt dit in kleine stukjes gesneden. Daarbij wordt het geserveerd met flink veel poedersuiker en wat pruimen- of kersencompôte. En dat is bij pannenkoeken haast nooit het geval. Wil je weten hoe je het zelf kunt maken? Bekijk dan snel het onderstaande recept.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Kaiserschmarrn maken
De zoete traktatie laat het hart van menig wintersporter sneller kloppen. Maar waarom wachten totdat je van de piste af komt? Je kunt deze bekende Oostenrijkse lekkernij ook heel goed thuis maken.
Wij delen hét perfecte recept om zelf kaiserschmarrn te maken. En bij wie kunnen wij nu beter de kunsten afkijken dan bij een Oostenrijkse chef? Wij vroegen Antonia Kögl naar haar ultieme recept, afkomstig uit haar kookboek Recepten uit Wenen.

Recept kaiserschmarrn
Om thuis de lekkerste kaiserschmarrn te maken, volg je simpelweg de stappen van het onderstaande recept. De truc voor dé perfecte Oostenrijkse traktatie zit ‘m in het stijfkloppen van de eiwitten.
Dit zorgt voor de bekende luchtige structuur die dit gerecht onderscheidt van Hollandse pannenkoeken. Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag voordat je gaat bakken.

Kaiserschmarrn
Pas op, dit recept is verslavend lekker, probeer maar eens uit. Nóg lekkerder met bijvoorbeeld wat jam en poedersuiker!
Of probeer dit heerlijke recept van Laura de Grave:

Kaiserschmarrn
Laura: “Wie kent ’m niet, de Oostenrijkse mislukte pannenkoek? Ook in Nederland is dit in de winter een te gek gerecht, dat je liefst na een lange schaatstocht of wandeling door de sneeuw wil eten. In Oostenrijk worden ze traditioneel geserveerd met zwetschkenröster (een soort gestoofde pruimen) en appelmoes. Ik serveer ze in Nederland graag met perenmoes, aangezien die lekker lokaal nog van de herfst beschikbaar zijn én omdat ik dat het lekkerste vind.”
Onze tips

Deze gerechten wil je absoluut bestellen op wintersport

Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten

Dit typisch Oostenrijkse wintersportgerecht wil je proeven

Foodies boekenclub: “Natuurlijk Oostenrijk” van Laura de Grave

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

11x verkoelende zomerse drankjes
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.