Kaiserschmarrn
Eenvoudig
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Advertentie
Laura: “Wie kent ’m niet, de Oostenrijkse mislukte pannenkoek? Ook in Nederland is dit in de winter een te gek gerecht, dat je liefst na een lange schaatstocht of wandeling door de sneeuw wil eten. In Oostenrijk worden ze traditioneel geserveerd met zwetschkenröster (een soort gestoofde pruimen) en appelmoes. Ik serveer ze in Nederland graag met perenmoes, aangezien die lekker lokaal nog van de herfst beschikbaar zijn én omdat ik dat het lekkerste vind.”
Bereiding
Splijt voor de perenmoes het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Houd een paar stukjes peer apart en doe de rest samen met het vanillestokje en -zaadjes in een steelpan. Laat 15-20 minuten met het deksel op de pan op laag vuur inkoken, tot de peren zacht zijn. Roer regelmatig. Stamp de peren met de pureestamper tot moes. Laat nog ca. 5 minuten tot moes koken zonder deksel op de pan. Laat afkoelen.
Splits voor de kaiserschmarrn de eieren. Doe de eidooiers, de melk, de bloem en 1 el suiker in een kom en roer met een garde tot een glad beslag. Klop de eiwitten met een mixer in een vetvrije kom met een mespunt zout stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.
Verhit de koolzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het kaiserschmarrnbeslag in de pan en dek af met een deksel. Bak ca. 6 minuten op laag tot middelhoog vuur. Draai de kaiserschmarrn om. Bak nog ca. 2 minuten aan de andere zijde. Snijd de Oostenrijkse pannenkoek met een spatel in grove stukken van ca. 3 x 2 cm.
Snijd de boter in 6 klontjes van 5 g, voeg toe en roer. Bestrooi met 3 el suiker, voeg het perensap toe en laat nog 3 minuten karamelliseren. Neem het vanillestokje uit de perenmoes. Serveer de kaiserschmarrn met de perenmoes en bestrooi met poedersuiker en de apart gehouden stukjes peer.