Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Welk meel gebruik je voor pannenkoeken?

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Voor het ontbijt, de zondagse brunch of een kinderfeestje: met pannenkoeken zit je altijd goed. Wil je een keer wat anders dan de standaard pannenkoek met stroop? Bekijk dan snel dit lijstje met meer dan 50 toppings om pannenkoeken mee te beleggen!

Lees verder na de advertentie

Pannenkoeken beleggen

Je hebt een flinke stapel pannenkoeken gebakken en op tafel staat enkel wat stroop en een bus poedersuiker. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd om je pannenkoeken eens wat spannender te beleggen!

Al komt dan natuurlijk de grote vraag, wat doe je erop? Welke ingrediënten zet je voortaan op tafel? Ben jij team zoet of hartig? Ga je voor wat extra fruit of noten? Met of zonder kaas?

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Toppings op pannenkoek

Het is jouw feestje dus jij kiest. Ter inspiratie hebben wij alvast een lijstje met de lekkerste toppings samengesteld. Van zoet tot hartig, dit lijstje bied voor ieder wat wils. Wat dacht je bijvoorbeeld van pannenkoeken met chocoladesaus en bosvruchten of een pannenkoek met kaas en champignons?

Maak extra pannenkoekenbeslag, zet je koekenpan op het vuur en bak er maar snel wat bij. Want geloof ons maar: je wilt al deze toppings proberen!

Beleg voor op zoete pannenkoeken

We beginnen het lijstje met het lekkerste beleg voor op een zoete pannenkoek. Want met zoet zit je altijd goed, toch? Wij vinden van wel.  Van kokos tot kaneel, welke toppings ga jij proberen?

Tip!

Pannenkoeken gezond beleggen

Ga je voor zoete toppings op je pannenkoeken? Dan is het tijd om ook wat fruit toe te voegen. Dat is niet alleen gezond maar ook nog eens hartstikke lekker. Ga voor lekker lokaal met appels en peren of wat meer exotisch voor kaki’s en cranberries. Tip van ons: fruit is ook heerijk in combinatie met kaas.

  • Nectarines
  • Ananas
  • Blauwe bessen
  • Bosbessen
  • Frambozen
  • Bramen
  • Pruimen
  • Peren
  • Appels
  • Abrikozen
  • Vijgen
  • Perziken
  • Peren
  • Druiven
  • Dadels
  • Kersen
  • Cranberries
  • Rabarber
  • Kaki
  • Sinaasappel

Pannenkoek hartig beleggen

De standaard pannenkoek met spek kennen we onderhand wel. Wil jij je pannenkoek repertoire wel eens uitbreiden, voel je dan vrij om volop te variëren met de onderstaande hartige toppings. Kies vooral meerdere ingrediënten uit het lijstje en stel zo jouw perfecte pannenkoek samen. Onze favoriete combinatie uit dit lijstje? Dat is een pannenkoek met kaas, champignons, ui, tomaat en chilisaus. Probeer maar!

  • Spek
  • Ham
  • Salami
  • Kip
  • Pulled pork
  • Zalm
  • Tonijn
  • Ui
  • Tomaat
  • Olijven
  • Paprika
  • Spinazie
  • Champignons
  • Rucola
  • (gepocheerd) ei
  • Chilisaus
  • Sambal

Kazen:

Extra toppings

Naast zoete en hartige toppings kun je verschillende smaakmakers toevoegen om je pannenkoek af te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van crunchy noten of zoete chutney? Deze heerlijke toppings maken jouw pannenkoek helemaal af:

  • Pijnboompitten
  • Walnoten
  • Amandelen
  • Pecannoten
  • Cashewnoten
  • Hazelnoten
  • Zongedroogde tomaten
  • Chutney
  • Maanzaad
  • Sesamzaad

Basisrecept pannenkoeken:

Pannenkoeken op bord

Pannenkoeken recept

De allerbeste pannenkoeken? Die maak je natuurlijk gewoon zelf. Met dit recept maak je de klassieke versie, met een grote factor nostalgie.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 50 g boter (gesmolten)
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 200 g bloem
  • 1 el suiker
  • 1 1/2 tl zout
  • 1 vanillestokje
  • 50 ml plantaardige olie

Bereiding

  1. Doe de gesmolten boter in een mengkom en voeg de melk, de eieren, de bloem, de suiker en het zout toe. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg toe aan de kom. Meng met een garde of staafmixer tot een luchtig beslag zonder stukjes.

  2. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een klein beetje van de plantaardige olie toe. Schep een dun laagje beslag in de pan en wals met de pan om het gelijkmatig te verdelen. Bak tot er kleine belletjes aan de bovenkant van het beslag verschijnen. Draai de pannenkoek dan om en bak ook de andere kant

  3. Herhaal dit voor de rest van het beslag en voeg hierbij steeds een klein beetje extra olie toe aan de pan. Serveer de pannenkoeken met je favoriete toppings.

Fotografie en receptuur: Winnie Verswijvel

Pannenkoeken recepten

Weet jij niet goed welke toppings je het beste met elkaar kunt combineren? Deze pannenkoek recepten helpen je op weg. Wat denk je bijvoorbeeld van mango met sesam of ei en kaas?

american pancakes met pindakaas

American pancakes met pindakaasglazuur

Hup, voetjes buiten het bed en op naar de keuken voor deze fantastische American pancakes.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!