Advertentie
Wie van bakken houdt, is vast weleens het ingrediënt maple syrup tegengekomen. Maar wat is het eigenlijk? Wij vertellen je alles over deze zoete smaakmaker en delen onze favoriete recepten ermee!
Wat is maple syrup?
Als je het niet in een Engelstalig recept bent tegengekomen, dan heb je het weleens op tv voorbij zien komen. Maple syrup is een bekende smaakmaker in Noord-Amerika en met name in Canada populair.
Dat is niet gek, want hier groeien veel esdoornbomen. Deze bomen slaan suiker op hun wortels, dat er in het voorjaar uitstroomt. Door dit af te tappen en het te concentreren, ontstaat maple syrup. Ongeveer 80% van alle maple syrup komt uit Canada, de rest van de productie vindt in de Verenigde Staten plaats.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop maple syrup?
Maple syrup is steeds beter verkrijgbaar en kun je tegenwoordig eigenlijk wel bij alle grote supermarkten vinden. Het ligt bij de suiker en het stroop in het schap. Kun je het niet vinden? Kijk dan eens of je het product onder de Nederlandse benaming kan vinden. Ahornsiroop en esdoornsiroop zijn hetzelfde als maple syrup.
Hoe smaakt maple syrup?
Zoals je van stroop kan verwachten, smaakt maple syrup heerlijk zoet. Maar niet elke siroop smaakt hetzelfde. Hoe lichter de kleur, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin). De donkerkleurige C-variant heeft wat van karamel weg. Lekker voor over je stapel American pancakes!
Hoe kan je het vervangen?
Kan je de stroop nergens vinden? Dan kun je dus het beste op zoek gaan naar ahornsiroop of esdoornsiroop. Is dat ook niet verkrijgbaar? Kies dan voor stroop of honing ter vervanging.
Wat kun je er allemaal mee?
Maple syrup wordt als zoete smaakmaker veel gegeten met wafels, pannenkoeken of poffertjes. Maar de zoete tonen doen het ook juist in hartige gerechten goed. Voeg eens wat toe aan je uitgebakken spek of deze verrassende recepten:
‘Snickers’ baked oats
De zoete smaakmaker doet het ontzettend goed in bakrecepten. Bijvoorbeeld deze gezonde havermout met Snickers-smaak.
Vegan baklavarolletjes
Wist je dat de siroop een goede vervanger is voor honing? Hiermee kun je op een plantaardige manier baklava maken. Want waar honing gebruik wordt gemaakt van bijen, is de siroop geheel vegan.
Kibbeling van Konijnenvoer
Ten slotte het meest verrassende recept in dit lijstje. Want wie verwacht nou zoete siroop bij je kibbeling? Niemand, maar probeer het eens. Het krokante korstje krijgt zo extra veel smaak!
Lees ook:
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.