
Karamel maken
Lees verder na de advertentie
Over de spareribs, als vulling in je taart of om je brownies extra lekker mee te maken; karamel komt altijd van pas. Hoog tijd om het dus eens zelf te maken. Gelukkig is zelf karamel maken een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt.
Karamel maken is eenvoudig: het enige wat je hoeft te doen is suiker verhitten totdat het stroperig wordt. Dit proces wordt ook wel karamellisatie genoemd.
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wil je iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Recept voor zelf karamel maken
Om zelf karamel te maken, hoef je alleen maar de stappen van dit recept op te volgen. Binnen een half uur staat je zelfgemaakte karamelsaus al op tafel.
In deze saus voegen we een vleugje zout toe omdat gezouten karamel nou eenmaal onweerstaanbaar is. Vind je dat te veel van het goede? Dan laat je dit ingrediënt gewoon achterwege.
Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken.
> naar het recept: gezouten karamel
Tips voor zelf karamel maken
De truc bij zelf karamel maken is om de suiker niet te verbranden. Dit doe je door de juiste pan op laag vuur te gebruiken. Gebruik een zware pan met een dikke bodem om de hitte gelijkmatig te verspreiden en te voorkomen dat de karamel aanbrandt.
Daarbij is het aan te raden om de suiker beetje bij beetje toe te voegen. Op deze manier vertraag je het proces en gaat het karamelliseren gelijkmatig.
Ten slotte: roer voorzichtig, maar niet te veel. Het is normaal dat de suiker aan de randen van de pan kristalliseert, maar dat zal zichzelf herstellen als de suiker smelt.
Recepten met karamel
Verwerk je zelfgemaakte saus in gebak en toetjes, serveer ‘m bij een bolletje ijs en als je ‘m zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen. Deze recepten met karamel zijn in ieder geval het proberen waard:
Gezouten karamelmousse
Het fijne van zout is dat het andere smaken versterkt, dus ook zoete smaken. Dat geeft een heerlijk contrast. Proef het zelf met deze heerlijke gezouten karamelmousse.
> naar het recept: gezouten karamelmousse
Banoffee taart
Het zijn niet de bananen die deze taart zo waanzinnig maken maar je zelfgemaakte saus. Hier maak je indruk mee op alle feesten en partijen!
> naar het recept: banoffee taart
Karamelappels met bourbon en butterscotch
Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten. Deze volwassen versie van het recept is om je vingers bij af te likken!
> naar het recept: karamelappels met bourbon en butterscotch
Lees ook:
Zelf maken: karamelappels
Extreem hoge suikerprijs: waarom is suiker zo duur?
7x onweerstaanbare recepten met gezouten karamel
Onze tips

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?

Clubsandwich maken: zo doe je dat!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom

Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.