Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
zelf karamel maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

Advertentie

Gezouten of gewoon lekker zoet; alles wordt lekkerder van karamel. Maar zelf karamel maken, schrikt veel mensen af. Want is dat niet hartstikke moeilijk? Zeker niet, met onze tips en recepten gaat het je lukken. Beloofd!

Karamel maken

Over de spareribs, als vulling in je taart of om je brownies extra lekker mee te maken; karamel komt altijd van pas. Hoog tijd om het dus eens zelf te maken. Gelukkig is zelf karamel maken een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt.

Karamel maken is eenvoudig: het enige wat je hoeft te doen is suiker verhitten totdat het stroperig wordt. Dit proces wordt ook wel karamellisatie genoemd.

Wil je iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recept voor zelf karamel maken

Om zelf karamel te maken, hoef je alleen maar de stappen van dit recept op te volgen. Binnen een half uur staat je zelfgemaakte karamelsaus al op tafel.

In deze saus voegen we een vleugje zout toe omdat gezouten karamel nou eenmaal onweerstaanbaar is. Vind je dat te veel van het goede? Dan laat je dit ingrediënt gewoon achterwege.

Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken.

> naar het recept: gezouten karamel

karamel maken

Tips voor zelf karamel maken

De truc bij zelf karamel maken is om de suiker niet te verbranden. Dit doe je door de juiste pan op laag vuur te gebruiken. Gebruik een zware pan met een dikke bodem om de hitte gelijkmatig te verspreiden en te voorkomen dat de karamel aanbrandt.

Daarbij is het aan te raden om de suiker beetje bij beetje toe te voegen. Op deze manier vertraag je het proces en gaat het karamelliseren gelijkmatig.

Ten slotte: roer voorzichtig, maar niet te veel. Het is normaal dat de suiker aan de randen van de pan kristalliseert, maar dat zal zichzelf herstellen als de suiker smelt.

Recepten met karamel

Verwerk je zelfgemaakte saus in gebak en toetjes, serveer ‘m bij een bolletje ijs en als je ‘m zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen. Deze recepten met karamel zijn in ieder geval het proberen waard:

Gezouten karamelmousse

Het fijne van zout is dat het andere smaken versterkt, dus ook zoete smaken. Dat geeft een heerlijk contrast. Proef het zelf met deze heerlijke gezouten karamelmousse.

> naar het recept: gezouten karamelmousse

gezouten karamelmousse

Banoffee taart

Het zijn niet de bananen die deze taart zo waanzinnig maken maar je zelfgemaakte saus. Hier maak je indruk mee op alle feesten en partijen!

> naar het recept: banoffee taart

recepten voor taart Banoffee-taart

Karamelappels met bourbon en butterscotch

Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten. Deze volwassen versie van het recept is om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: karamelappels met bourbon en butterscotch

karamelappels met bourbon en butterscotch

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!