Advertentie
Karamel maken
Over de spareribs, als vulling in je taart of om je brownies extra lekker mee te maken; karamel komt altijd van pas. Hoog tijd om het dus eens zelf te maken. Gelukkig is zelf karamel maken een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt.
Karamel maken is eenvoudig: het enige wat je hoeft te doen is suiker verhitten totdat het stroperig wordt. Dit proces wordt ook wel karamellisatie genoemd.
Wil je iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Recept voor zelf karamel maken
Om zelf karamel te maken, hoef je alleen maar de stappen van dit recept op te volgen. Binnen een half uur staat je zelfgemaakte karamelsaus al op tafel.
In deze saus voegen we een vleugje zout toe omdat gezouten karamel nou eenmaal onweerstaanbaar is. Vind je dat te veel van het goede? Dan laat je dit ingrediënt gewoon achterwege.
Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken.
> naar het recept: gezouten karamel
Tips voor zelf karamel maken
De truc bij zelf karamel maken is om de suiker niet te verbranden. Dit doe je door de juiste pan op laag vuur te gebruiken. Gebruik een zware pan met een dikke bodem om de hitte gelijkmatig te verspreiden en te voorkomen dat de karamel aanbrandt.
Daarbij is het aan te raden om de suiker beetje bij beetje toe te voegen. Op deze manier vertraag je het proces en gaat het karamelliseren gelijkmatig.
Ten slotte: roer voorzichtig, maar niet te veel. Het is normaal dat de suiker aan de randen van de pan kristalliseert, maar dat zal zichzelf herstellen als de suiker smelt.
Recepten met karamel
Verwerk je zelfgemaakte saus in gebak en toetjes, serveer ‘m bij een bolletje ijs en als je ‘m zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen. Deze recepten met karamel zijn in ieder geval het proberen waard:
Gezouten karamelmousse
Het fijne van zout is dat het andere smaken versterkt, dus ook zoete smaken. Dat geeft een heerlijk contrast. Proef het zelf met deze heerlijke gezouten karamelmousse.
> naar het recept: gezouten karamelmousse
Banoffee taart
Het zijn niet de bananen die deze taart zo waanzinnig maken maar je zelfgemaakte saus. Hier maak je indruk mee op alle feesten en partijen!
> naar het recept: banoffee taart
Karamelappels met bourbon en butterscotch
Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten. Deze volwassen versie van het recept is om je vingers bij af te likken!
> naar het recept: karamelappels met bourbon en butterscotch
Lees ook:
Zelf maken: karamelappels
Extreem hoge suikerprijs: waarom is suiker zo duur?
7x onweerstaanbare recepten met gezouten karamel
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.