Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
karamelppels

Zelf karamelappels maken: recept & tips

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Op winterse markten of tijdens Halloween, in de VS is de in karamel gedoopte appel al zeker sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een hit. Maar wist je dat je er thuis net zo goed van kan genieten? Wij delen tips en het recept voor zelf karamelappels maken!

Karamelappels maken

De karamelappel zou voor het eerst gemaakt zijn door Dan Walker die een hele lading karamelsnoepjes over had van Halloween. Hij smolt ze, doopte er appels in en verkocht ze. Thuis kun jij dit ook doen. Zelf karamelappels maken is een leuk project in het weekend, of in de herfstvakantie met kinderen. Als het je lukt om ze een paar dagen te laten staan, zien ze er ook prachtig uit op tafel.

Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het recept voor karamelappels

Maak 8 appels schoon en boen ze goed droog. Steek in elke appel aan de bovenkant een lange houten prikker. Laat 400 g kristalsuiker zonder te roeren in een ruime pan op middelhoog vuur smelten. Laat de suiker karamelliseren tot hij goudbruin is, zorg dat je niet roert. Voeg 250 ml slagroom en 175 g boter toe (pas op, het kan spetteren). Breng al roerend aan de kook tot alle karamel is opgelost. Neem de pan van het vuur. Doop de appels helemaal in de karamel en laat ze afkoelen en drogen op bakpapier.

Tips

Wil je de karamelappels decoreren? Gebruik bijvoorbeeld gehakte nootjes, chocolade of fijn gehakte rood-witte zuurstokjes. Rol de appels er meteen nadat ze uit de karamel komen doorheen en laat ze drogen.

Daarbij kun je met de smaken van de karamel variëren. Zo kun je ervoor kiezen om salted caramel te maken, of voeg je een scheutje drank toe net als in het onderstaande recept:

Karamelappels met bourbon en butterscotch

Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten. Deze volwassen versie van het recept is om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: karamelappels met bourbon en butterscotch

karamelappels met bourbon en butterscotch

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!