Advertentie
Karamelappels maken
De karamelappel zou voor het eerst gemaakt zijn door Dan Walker die een hele lading karamelsnoepjes over had van Halloween. Hij smolt ze, doopte er appels in en verkocht ze. Thuis kun jij dit ook doen. Zelf karamelappels maken is een leuk project in het weekend, of in de herfstvakantie met kinderen. Als het je lukt om ze een paar dagen te laten staan, zien ze er ook prachtig uit op tafel.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Het recept voor karamelappels
- Maak 8 appels schoon en boen ze goed droog. Steek in elke appel aan de bovenkant een lange houten prikker.
- Laat 400 g kristalsuiker zonder te roeren in een ruime pan op middelhoog vuur smelten. Laat de suiker karamelliseren tot hij goudbruin is, zorg dat je niet roert.
- Voeg 250 ml slagroom en 175 g boter toe (pas op, het kan spetteren). Breng al roerend aan de kook tot alle karamel is opgelost.
- Neem de pan van het vuur. Doop de appels helemaal in de karamel en laat ze afkoelen en drogen op bakpapier.
Tips
Wil je de karamelappels decoreren? Gebruik bijvoorbeeld gehakte nootjes, chocolade of fijn gehakte rood-witte zuurstokjes. Rol de appels er meteen nadat ze uit de karamel komen doorheen en laat ze drogen.
Daarbij kun je met de smaken van de karamel variëren. Zo kun je ervoor kiezen om salted caramel te maken, of voeg je een scheutje drank toe net als in het onderstaande recept:
Karamelappels met bourbon en butterscotch
Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten. Deze volwassen versie van het recept is om je vingers bij af te likken!
Karamelappels met bourbon en butterscotch
Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten.
Ingrediënten
Bereiding
De meeste appels hebben een laagje was waaraan de toffee niet goed hecht. Schenk om het laagje was te verwijderen kokend water over de appels en wrijf ze goed droog met een droge, schone theedoek. Verwijder de steeltjes van de appels en steek er een lollystokje of een takje* in.
Doe de slagroom, de boter, de golden syrup, de suiker en de bourbon in een ruime, hoge pan. Verhit al roerend op laag vuur tot een egaal, vloeibaar mengsel. Zet het vuur hoog en breng aan de kook tot de temperatuur 145°C bereikt.
Neem de pan van het vuur en dip de appels in het toffeemengsel. Draai ze erin rond tot ze een mooi laagje hebben. Laat overtollige toffee eraf druppelen en zet de appels rechtop op een licht met olie bestreken bakplaat met antiaanbak laag om te drogen.
© olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan, Kris Kirkham Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.