
Karamelappels maken
Lees verder na de advertentie
De karamelappel zou voor het eerst gemaakt zijn door Dan Walker die een hele lading karamelsnoepjes over had van Halloween. Hij smolt ze, doopte er appels in en verkocht ze. Thuis kun jij dit ook doen. Zelf karamelappels maken is een leuk project in het weekend, of in de herfstvakantie met kinderen. Als het je lukt om ze een paar dagen te laten staan, zien ze er ook prachtig uit op tafel.
Unieke uitgave
Chocolade & Karamel- Knapperige koekjes
- Recepten met gezouten karamel
- Koken met cacao en veel, veel meer!

Het recept voor karamelappels
- Maak 8 appels schoon en boen ze goed droog. Steek in elke appel aan de bovenkant een lange houten prikker.
- Laat 400 g kristalsuiker zonder te roeren in een ruime pan op middelhoog vuur smelten. Laat de suiker karamelliseren tot hij goudbruin is, zorg dat je niet roert.
- Voeg 250 ml slagroom en 175 g boter toe (pas op, het kan spetteren). Breng al roerend aan de kook tot alle karamel is opgelost.
- Neem de pan van het vuur. Doop de appels helemaal in de karamel en laat ze afkoelen en drogen op bakpapier.
Tips
Wil je de karamelappels decoreren? Gebruik bijvoorbeeld gehakte nootjes, chocolade of fijn gehakte rood-witte zuurstokjes. Rol de appels er meteen nadat ze uit de karamel komen doorheen en laat ze drogen.
Daarbij kun je met de smaken van de karamel variëren. Zo kun je ervoor kiezen om salted caramel te maken, of voeg je een scheutje drank toe net als in het onderstaande recept:
Karamelappels met bourbon en butterscotch
Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten. Deze volwassen versie van het recept is om je vingers bij af te likken!

Karamelappels met bourbon en butterscotch
Het zijn niet helemaal de appels die je tandarts zou aanbevelen, maar die hoeft dit nooit te weten.
Ingrediënten
Bereiding
De meeste appels hebben een laagje was waaraan de toffee niet goed hecht. Schenk om het laagje was te verwijderen kokend water over de appels en wrijf ze goed droog met een droge, schone theedoek. Verwijder de steeltjes van de appels en steek er een lollystokje of een takje* in.
Doe de slagroom, de boter, de golden syrup, de suiker en de bourbon in een ruime, hoge pan. Verhit al roerend op laag vuur tot een egaal, vloeibaar mengsel. Zet het vuur hoog en breng aan de kook tot de temperatuur 145°C bereikt.
Neem de pan van het vuur en dip de appels in het toffeemengsel. Draai ze erin rond tot ze een mooi laagje hebben. Laat overtollige toffee eraf druppelen en zet de appels rechtop op een licht met olie bestreken bakplaat met antiaanbak laag om te drogen.
© olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan, Kris Kirkham Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Lees ook:
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.