Advertentie
Heb je een overschot aan appels? No problem! Met enkel wat suiker, citroensap en kaneel kun je zelf een heerlijke appelmoes maken. Hoe je dat precies doet? Daar vertellen we je graag alles over.
Overschot aan appels
Appels kun je vaak in grote zakken kopen en de kans is dan ook groot dat je er vaak teveel van hebt. Je kunt natuurlijk veel verwerken in eten, zoals taart of andere lekkernijen, maar op een gegeven moment blijf je toch met een overschot aan appels zitten.
Zonde, want zo krijgen sommige appels beurse plekken of worden ze zacht. Maar gelukkig is dit helemaal niet erg zo erg als het lijkt! Hiermee kun je namelijk de lekkerste appelmoes maken! Heerlijk friszoet en vol van smaak; zoveel lekkerder dan uit te winkel. Wij geven je graag wat tips & tricks en delen het recept om zelf ouderwets appelmoes te maken.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Soorten appels voor ouderwetse zelfgemaakte appelmoes
In principe kun je van alle soorten appels appelmoes maken, maar de ene soort is net iets geschikter dan de ander. Gebruik uiteindelijk vooral wat je zelf lekker vindt of wat je in huis hebt. Wees niet bang om verschillende soorten met elkaar combineren. Zo smaken friszure, sappige appels zoals Goudreinet, Elstar en Jonagold heerlijk in ouderwetse appelmoes. Gebruik liever geen zure of melige appels, die wat minder geschikt voor het maken van appelmoes.
Hoe de appel eruitziet maakt niet uit. Dus zijn ze klein, hebben ze geen mooie schil of zitten er al wat beurse plekken op? Dat is helemaal niet erg. Je appelmoes wordt er namelijk niet minder lekker van. Alleen beschimmelde of rotte appels kun je natuurlijk beter niet opeten.
Wat heb je nodig om zelf appelmoes te maken?
Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten al in huis, maar we hebben voor de zekerheid toch even een boodschappenlijstje gemaakt met wat je voor het maken van appelmoes in huis moet halen en waarom:
- Friszure appels: bijvoorbeeld Goudreinet, Jonagold of Elstar.
- Water: de hoeveelheid water hangt ervan af hoeveel sap er uit de appels vrijkomt. Begin liever met een kleine hoeveelheid en voeg tijdens het koken meer water toe als het nodig is.
- Citroensap: citroensap gaat de verkleuring van de appels tegen en werkt tegelijkertijd als een natuurlijk conserveringsmiddel. Gebruik niet te veel, want je wilt geen zure appelmoes.
- Suiker naar smaak: suiker versterkt de natuurlijke zoetheid van de appel. Proef vooral goed en voeg zoveel suiker toe als je zelf lekker vindt. Je kunt appelmoes eventueel helemaal zonder toegevoegde suiker maken. Maar let op: ook suiker is een natuurlijk conserveringsmiddel. Ongezoete appelmoes is dus iets minder lang houdbaar.
- Kaneel: de aroma’s van kaneel zijn voor de meesten onlosmakelijk verbonden met warme appelmoes. Gebruik het liefst een kaneelstokje en niet de gemalen kaneel uit een potje. Deze geeft veel meer kaneelsmaak en aroma’s af. Haal het kaneelstokje wel vlak voor het serveren uit de pan. Geen kaneelstokje? Dan kun je natuurlijk ook kaneelpoeder gebruiken of de kaneel helemaal weglaten.
- Glazen potten met draaideksel: om je zelfgemaakte appelmoes in te bewaren.
Houdbaarheid zelfgemaakte appelmoes
De kans is groot dat je veel meer appelmoes hebt gemaakt dan je in één keer op kunt. Heerlijk! Maar dan is het wel belangrijk dat je het overgebleven deel goed bewaart. Je kunt de restjes tot 1 week afgesloten in de koelkast bewaren. Het liefst in een glazen pot, zodat de moes het meest vers blijft.
Wil je de appelmoes langer bewaren? Dan kun je hem het beste inmaken om hem zo ca. 6 maanden te kunnen bewaren. Dit doe je als volgt:
- Maak glazen potten met een draaideksel goed schoon; steriliseer ze in een pan met kokend water.
- Vul de potten met de (nog hete) appelmoes en draai direct de deksel erop.
- Laat de potten ondersteboven afkoelen, zodat ze vacuüm trekken.
Wil je weten of de potten goed vacuüm zijn gezogen? Dit kun je testen door de deksel in te drukken. Wanneer hij volledig vacuüm is gezogen, wordt de deksel niet opnieuw naar buiten gedrukt. Ook moet je een plopgeluid horen wanneer je de pot weer openmaakt.
Bewaar je appelmoes op een koele, donkere plek. Zo blijft ‘ie het langste goed!
Ouderwetse appelmoes maken
Nu je weet wat je nodig hebt en hoe je de appelmoes het beste kunt bewaren, is het tijd om aan zelf aan de slag te gaan! We vertellen je stap voor stap hoe je de perfecte moes maakt van jouw appels:
- Gebruik per 1 kg appels 50-75 ml water, het sap van ½ citroen, suiker (naar smaak) en evt. 1 kaneelstokje of 1 tl kaneelpoeder;
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in niet al te kleine blokjes. Doe de appels met het water, het citroensap, de suiker en evt. kaneel in een ruime pan en breng aan de kook;
- Laat ca. 15 minuten rustig doorkoken op laag vuur tot de appels zacht zijn. Roer af en toe door.
- Haal het kaneelstokje eruit (bij gebruik) en pureer de appels met een staafmixer zo glad of grof als je zelf wilt;
- Steriliseer intussen de glazen potten en de deksels in kokend water. Vul de hete potten met de hete appelmoes, draai direct de deksel erop en laat de potten ondersteboven op het aanrecht afkoelen, zodat ze vacuüm trekken. Draai de afgekoelde potten weer om naar de normale positie en bewaar op een koele en donkere plek.
Appelmoes serveren
Yes, tijd om je appelmoes te proberen! Serveer hem als bijgerecht naast je hartige gerechten, zoals friet of gebakken aardappeltje. Of gooi het roer helemaal om en maak er deze bloedworstbitterballen bij! Liever helemaal zoet? Dan is hij ook heerlijk om door je yoghurt of havermoutpap te eten, of er iets lekkers mee te bakken, zoals deze minitulbandjes met kaneel.
Onze tips
Friszuur en sappig: 9x hartige recepten met appel
Zelf appelazijn maken van schillen en klokhuizen: zo doe je dat
No waste: dit doe je met overgebleven appelschillen
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Column van Raghenie: eten met pit
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.