
Appeltaart bakken
Lees verder na de advertentie
Weinig taarten zijn er zo geliefd als appeltaart. Niet gek want de combinatie van de friszoete appels met knapperig deeg is onweerstaanbaar. Bovendien kan je een appeltaart hartstikke eenvoudig thuis bakken. Dat levert niet alleen een traktatie op maar ook een heerlijk geurend huis. Daarom delen wij onze favoriete recepten om appeltaart te bakken met je, van klassiek tot met een twist.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Appeltaart recepten:

Appeltaart met banketbakkersroom
Er is weinig wat banketbakkersroom niet lekkerder maakt. Zo ook deze klassieke appeltaart. De banketbakkersroom maakt de appeltaart onweerstaanbaar romig. Je wilt nooit meer zonder.

Whiskey karamel appeltaart
Maak eens een volwassen appeltaart op zijn Engels. Deze taart heeft whiskey en rogge in het deeg. Dat klinkt niet alleen stoer maar smaakt ook nog eens hartstikke lekker. De smaakmaker van de vulling is gezouten karamel.

Appeltaart met frangipane en butterscotch
Serveer deze voortreffelijke appeltaart eventueel met een bolletje ijs om het feest compleet te maken. De saus is om je vingers bij af te likken zo lekker.

Appeltaart met clotted cream-vulling
Vind je banketbakkersroom wat standaard? Dan is een vulling van clotted cream misschien wat voor jou. De clotted cream maakt de appeltaart lekker romig en de nootmuskaat geeft hem een kruidige twist.

Basisrecept: appeltaart
Als er één gebakje is dat alom geliefd is, is het wel appeltaart. Dit basisrecept zorgt er niet alleen voor dat je later op de dag iedereen blij kunt maken, je haalt ook nog eens heerlijke geuren in huis. Terwijl jouw traktatie gaart in de oven, verspreiden de aroma’s van kaneel en warme appel zich door de kamer. Het is dan ook maar wat moeilijk om van deze lekkernij af te blijven terwijl hij afkoelt in de vorm.

Appeltaartje met filodeeg
Een appeltaart is met filodeeg zo gemaakt. Het levert een flinterdun en extra knapperig korstje op. En het beste? Je hebt de taart al binnen een half uur op tafel staan.

Makkelijke mini-appeltaartjes
Duik de volgende keer dat je boodschappen doet in de vriezer en neem een rol bladerdeeg mee – dan heb je de helft van het werk voor dit makkelijker-dan-je-denkt appeltaart dessert al gedaan.

Appeltaart met dubbele gember
Appel en gember zijn typische ingrediënten voor het najaar. Nóg beter wanneer je ze samen in een taart combineert.

Appeltaartje met cognac
Een scheutje cognac erin? Ja hoor, daar wordt dit appeltaartje alleen maar lekkerder van. Serveer ‘m ook eens als dessert, met een dot room, crème fraîche of Griekse yoghurt.

Appeltaart met karamelcrumble uit de Big Green Egg
Ga je voor een winterbbq? Bak dan ook eens deze appeltaart, gewoon in de Big Green Egg!

Appelgalette met spijs
Deze appelgalette met spijs is eenvoudiger om te maken dan de klassieke appeltaart. Maar minstens net zo lekker. Bijkomend voordeel: het hele huis zal gelijk heerlijk geuren.
Ons favoriete appeltaart recept:

Appeltaart met banketbakkersroom
De banketbakkersroom maakt de appeltaart onweerstaanbaar romig. Klik hier voor het basisrecept banketbakkersroom
Het deeg
- 350 g bloem (+ extra)
- 50 g suiker
- 1 tl zout
- 250 g extra boter (ijskoud en in blokjes)
De vulling
- 5 appels (bijv. goudreinet)
- 50 g rozijnen
- sap van 1/2 citroen
- 2 el suiker
- 3 el paneermeel
- 1 banketbakkersroom (basisrecept)
- 1 ei (geklutst)
Benodigdheden
- vershoudfolie
Bereiding
Doe voor het deeg 350 g bloem, de suiker, het zout en 250 g boter in de kom van een keukenmachine. Meng alles kort door elkaar tot een kruimelig deeg. Stort het op een schoon werkblad en kneed er zo kort mogelijk 75 ml ijskoud water doorheen zodat er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed niet langer dan nodig is. Snijd ⅓ van het deeg eraf en verpak beide porties in folie. Leg in de koelkast om te rusten.
Schil voor de vulling de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes. Meng de appel in een kom met de rozijnen, het citroensap, 2 el suiker en laat ca. 30 minuten staan. Laat de appels in een vergiet uitlekken, spreid ze uit op een bord en dep droog met keukenpapier.
Rol de grotere portie deeg op een met bloem bestoven werkblad rond uit (ca. 40 cm Ø). Bekleed er een ingevette taartvorm (30 cm Ø) mee. Laat het overtollige deeg over de rand hangen. Strooi het paneermeel over de bodem en verdeel er de helft van de appels over. Verdeel de banketbakkersroom over de eerste laag appels. Verdeel de overige appels erover.
Rol de tweede portie deeg uit tot een dikte van ca. ½ cm. Snijd brede repen van het deeg en maak er een vlechtwerk mee op de bovenkant van de appeltaart. Snijd (of knip) het overtollig deeg op 2 cm na af. Rol het deeg wat nu nog uitsteekt naar binnen toe op en druk het aan, zodat het vlechtwerk goed aan de rand vastzit. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Zet de taart nog ca. 10 minuten in de koelkast terwijl je de oven voorverwarmt.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de appeltaart in ca. 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Lees ook:
Onze tips

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten

Dit zijn de lekkerste paastoetjes ooit

Paastaart maken: zo wordt jouw taart de lekkerste

Dit is dé ultieme kaasgids (en kun je hier downloaden)

De beste burgers: 7x recepten voor een broodje hamburger

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?