Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
bramen crumble

Nooit meer de mist in met desserts: 5x recepten met crumble

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Crumble, we zijn er gek op! Deze krokante kruimels ken je misschien wel van een appelkruimeltaart. Wist je dat je crumble op nog veel meer manieren kan serveren? Met wat kwark, yoghurt of als dessert met vers fruit. Wij verzamelden recepten met crumble die stuk voor stuk onweerstaanbaar zijn. Ze staan ook nog eens in een handomdraai op tafel!

Recepten met crumble

Recepten met crumble maak je met alle gemak. Het krokante laagje bestaat namelijk uit niets anders dan bloem en boter. Gebruik bij voorkeur roomboter, dat maakt wat mij betreft alles lekkerder. Vooral als dessert zijn recepten met crumble erg populair, zeker met seizoensfruit. Je hebt alleen vers fruit, een beetje suiker, bloem en boter nodig. De extra crunch die ontstaat is onweerstaanbaar. Bijkomend voordeel: crumbles staan vaak zo op tafel en de oven doet het meeste werk!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
bramen crumble

Bramencrumble met custard

Aan het eind van de zomer vind je vaak overal bramen in de natuur. We vertelden je al eerder alles over het plukken van bramen. Dit fruit is sappig en vol van smaak. In dit recept maak je een crumble met bramen en zelfgemaakte custard. Zelf custard maken is niet alleen lekker, het is ook nog eens makkelijker dan je denkt. Slagroom, eieren, suiker en vanille; meer heb je niet nodig voor een goede custard.

Naar het recept
recepten met crumble gepocheerde peer

Gepocheerde peer met macadamiacrumble

Met dit recept maak je de crumble niet alleen met boter en bloem, je voegt namelijk gehakte macadamianoten toe. Macadamia wordt niet voor niets omschreven als de “koningin van de noten”. De noot heeft een milde, zoete smaak en is zelfs een beetje romig. De krokante kruimels passen perfect bij de gepocheerde peer.

Naar het recept
oldskool appelcrumble crumble

Oldskool appelcrumble

Misschien doet dit gerecht een beetje winters aan, maar niets is minder waar. Dat neemt niet weg dat deze crumble het goed doet in het najaar, al kun je ‘m het hele jaar door maken. Van alle recepten met crumble beschouwen we deze een beetje als de basis. Friszure appels, krokante kruimels en eventueel een bolletje vanille-ijs. Loopt het water je al in de mond?

Naar het recept
appel recepten met crumble

Dronken appelcrumble

Daar waar we het vorige recept nog bestempelden als een basisrecept geven we je direct een geniale variant. Deze “dronken” appelcrumble is onweerstaanbaar en om je vingers bij af te likken. Voeg bourbon of bruine rum toe voor een magisch effect. De alcohol verdampt tijdens het bereiden, maar de zoete en diepe smaak blijft achter.

Naar het recept
Recepten met crumble rabarber

Rabarbercrumble met steranijs

In het voorjaar zie je overal rabarber. Ben je een van de gelukkigen die rabarber in de moestuin heeft staan? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander wat je er allemaal mee kan. Dit recept is absoluut het proberen waard. Rabarber, sinaasappel, port en steranijs zijn een match made in heaven! Is rabarber niet in het seizoen? Vervang dan de rabarber door elk gewenst seizoensfruit, zo kun je het hele jaar uit de voeten met dit recept.

Naar het recept

Ons favoriete crumble recept:

Ingrediënten

½ vanillestokje
300 ml slagroom
3 eidooiers
50 g suiker
50 g + 1 el bloem
250 g bramen
25 g witte basterdsuiker
2 el + een beetje boter
zout
keukenpapier

Bereiding

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte in en schraap het merg eruit. Verwarm de slagroom met het merg in een pan en verwarm het vanillestokje mee. Laat de room niet koken. Meng de eidooiers met de suiker en roer 1 el bloem erdoorheen.

  2. Giet de hete room al roerend bij het dooiermengsel. Doe het geheel terug in de pan en verhit al roerend tot het dik wordt.

  3. Was de bramen voorzichtig en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel de bramen over de bodem van een ingevette ovenschaal. Giet de custard over de bramen en strijk het geheel glad.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Wrijf 50 g bloem, de basterdsuiker, 2 el boter en een snufje zout samen tot een kruimelig deeg. Verdeel het kruimeldeeg over de custard en bak het geheel ca. 20 minuten in de oven. Serveer warm met eventueel nog wat verse bramen.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!