Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Verschillende soorten bloem

Verschillende soorten bloem: een overzicht

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bak je graag? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander dat er ontzettend veel verschillende soorten bloem zijn. En dat meel niet hetzelfde is als bloem. Om je een overzichtelijk lijstje te geven van alle verschillende soorten zijn we op onderzoek uitgegaan. Welke verschillende soorten bloem zijn er, en wat kun je ermee?

Verschil tussen meel en bloem

Wist je dat dit niet hetzelfde is? Veel mensen halen deze termen nog weleens door elkaar. Maar is er wel degelijk een verschil. Meel is een graansoort die is fijngemalen tot poeder. De hele graankorrel blijft behouden. Zowel de kiem, de kern en de zemelen.

Je hebt verschillende soorten meel. Bijvoorbeeld volkorenmeel, roggemeel en tarwemeel. Dit heeft vaak te maken met de graansoort die vermalen wordt. Maar wat is bloem dan? Simpel. Bloem is wat overblijft na het zeven van meel. Daar gaan we wat dieper op in, er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten bloem.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Tarwebloem

De naam zegt het al, deze bloem wordt gemaakt van tarwe. Dit is geschikt om bijvoorbeeld een stevig brood van te bakken. Heb je alleen tarwebloem in huis en wil je net een cake bakken? Geen nood, dit kan gewoon. De cake zal iets steviger zijn dan met patentbloem, maar dat mag de pret niet drukken.

2. Patentbloem

Grote kans dat deze soort standaard in je keukenkastje staat. Het is eigenlijk fijngemalen tarwebloem. Het bevat iets meer gluten dan gewone tarwebloem, wat helpt als een deeg bijvoorbeeld moet rijzen. Door het malen is patentbloem wat fijner van structuur, perfect voor koekjes, taarten of cake.

3. Amerikaans patentbloem

Nog meer verschillende soorten bloem gemaakt van tarwe? Jazeker. Deze soort wordt gemaakt van graan met extra veel eiwitten. Daarmee is Amerikaans patentbloem perfect voor het bakken van brood. De eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van gluten. Meer gluten betekent over het algemeen luchtiger brood.

verschillende soorten bloem

4. Speltbloem

Heb je weleens speltbrood gegeten? Vaak is dit brood wat zwaarder. Dat komt omdat spelt minder eiwitten bevat. Dus minder gluten, en daardoor minder luchtigheid. Speltbloem wordt veelal voor brood gebruikt, al kan het ook prima voor een taart of cake. Deze zullen alleen iets compacter uitvallen.

5. Roggebloem

Gemaakt van gemalen rogge. Maar dat had je waarschijnlijk al wel door. De rogge zorgt voor een wat diepere smaak aan je baksels. Erg lekker om brood mee te bakken. Natuurlijk kan je verschillende soorten bloem ook mengen als je brood bakt, probeer maar eens uit.

6. Franse bloem

Hier bak je het lekkerste Franse brood mee. Deze bloemsoort heeft vaak een goudgelige kleur. De bloem is gebaseerd op verschillende Franse tarwes. Vaak staat er ‘T65’ bij, daar vertellen we je zo meteen meer over. We krijgen spontaan zin in stokbrood!

stokbrood

Nog meer verschillende soorten bloem:

7. Zeeuwse bloem

Deze bloemsoort wordt gemaakt van zachte tarwe die uit een streek met een zeeklimaat komen. Bijvoorbeeld in Nederland. De tarwe bevat minder eiwitten. Dit zorgt dat Zeeuwse bloem niet geschikt is om brood mee te bakken. Daarentegen is deze bloem perfect voor koekjes. Die mogen namelijk knapperig en krokant zijn in plaats van luchtig.

8. Bloem type 00

Dit kom je vaak tegen bij recepten voor pasta of pizza. Type 00 zegt iets over de uitmalingsgraad van de bloem, in dit geval hou je alleen de witte meelkern over. Het is vergelijkbaar met patentbloem, al is de structuur wat fijner. Ideaal om de lekkerste pizza’s mee te bakken.

9. Semolina

Deze bloemsoort kom je vaak tegen in recepten voor pasta. Het is gemaakt van durum tarwe, een harde graansoort. Eigenlijk is het fijngemalen griesmeel. Heb je nu zin in pasta? Bekijk eens dit lijstje met snelle pasta’s.

verse pasta

10. Zelfrijzend bakmeel

Huh, dat is toch meel? Nee hoor, het is gewoon bloem. Zelfrijzend bakmeel is niets anders dan bloem waar een beetje bakpoeder aan toe is gevoegd. Ideaal voor taarten en cakes die iets mogen rijzen tijdens het bakproces.

T-waarde: wat betekent het?

Vaak zie je bij verschillende soorten bloem de letter ‘T’ met een getal erachter. Wat betekent dit eigenlijk? De letter staat voor het typenummer van het gebruikte graan. Hoe lager het getal, hoe minder zemelen en kiemen de bloem bevat. Die zijn uit het meel gezeefd na het malen. Kort door de bocht; hoe lager de T-waarde, hoe zachter de bloem is.

verschillende soorten bloem

Meer weten over verschillende soorten bloem? Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!