Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Kun je bloem vervangen door volkorenmeel?

Kun je bloem vervangen door volkorenmeel?

Advertentie

Volkoren is gezonder dan wit, ja toch? Misschien heb je daarom een flink pak volkorenmeel aangeschaft maar weet je nu eigenlijk niet zo goed hoe je het moet gebruiken. Want kun je tarwebloem in een recept zomaar door volkorenmeel vervangen? En zo ja, hoe doe je dat precies? En is het resultaat dan precies hetzelfde? Wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht!

Verschil tussen bloem en volkorenmeel

We beginnen met de vraag wat precies het verschil is tussen bloem en volkorenmeel, daarna vertellen we je of je bloem kan vervangen door volkorenmeel.

Volkorenmeel krijg je als je het hele graan vermaalt. Zemelen, de gemalen vliesjes, blijven daarbij zichtbaar in het meel en de structuur is wat grover. Bloem is gezeefd meel waar de vliesjes uit zijn gehaald, waardoor bloem een lichtere kleur en een fijnere structuur heeft. Ook de voedingswaarde is iets anders. Zo bevat volkoren tarwemeel ongeveer twee keer zoveel vezels als tarwebloem en is dus voedzamer dan bloem. Dit is voor de meesten ook de belangrijkste motivatie om wat vaker naar volkoren tarwemeel te grijpen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is meel een goede vervanger?

Maar kun je tarwebloem zomaar door volkoren tarwemeel vervangen? Het antwoord is ja… máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.

Bij een simpele botercake die normaal gesproken een fijne structuur heeft en lekker luchtig is, zal volkorenmeel niet alleen duidelijk zichtbaar zijn, maar ook voor iets steviger, grover en minder luchtig resultaat zorgen. Bij baksels die van zichzelf al een grove structuur hebben, zoals carrot cake of haverkoekjes, zul je daarentegen waarschijnlijk bijna niets merken. Het is verder afhankelijk van je persoonlijke smaak of het verschil je stoort of niet.

Het is een beetje zoals met brood of pasta. Waar de een niets behalve witte bammetjes en ‘gewone’ spaghetti wil, vindt de ander volkorenbrood of -pasta even goed of zelfs veel lekkerder. Je zal moeten experimenteren om te ontdekken in welke recepten je volkorenmeel een prima vervanger vindt en wanneer je toch liever bij tarwebloem blijft.

wat is zeeuwse bloem

Hoe vervang je bloem door volkorenmeel?

Vervang 1 kopje bloem door ¾ kopje volkorenmeel of voeg ¼ meer melk of water toe dan in het recept staat, want volkorenmeel neemt meer vocht op dan bloem. Je kunt ook voor de gouden middenweg kiezen en alleen een deel van de bloem door meel vervangen als je de complete vervanging nog te spannend vindt en bang bent om je favoriete cake te verpesten. Zo kun je voorzichtig aan de smaak en structuur wennen en de hoeveelheid volkorenmeel eventueel steeds meer opbouwen.

Wil je zelfrijzend bakmeel door volkorenmeel vervangen? Dat kan, bakmeel is namelijk niets anders dan tarwebloem met rijsmiddelen. Voeg dan per kopje volkorenmeel (ca. 125 g) 1 theelepel bakpoeder (ca. 4 g) toe.

Aan de slag!

Tot slot hebben we voor je een aantal recepten verzameld waarin je (een deel van) de bloem prima kunt vervangen door volkorenmeel. Zoals we al zeiden is carrot cake prima te maken met volkorenmeel. De American pancakes met pindakaasglazuur kun je net zo lekker maar iets gezonder maken met volkorenmeel. Ook bananenbrood leent zich goed voor het gebruik van volkorenmeel. Kies je favoriet tussen onze lekkerste bananenbroodrecepten. En wil je echt uitpakken? Zelfs dát kan met volkorenmeel. Probeer bijvoorbeeld deze walnoot-koffiecake met mascarpone.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!