Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
bananenbrood passievrucht

Bananenbrood recepten: onweerstaanbaar lekker

Bananenbrood is eenvoudig te maken en perfect voor elk moment van de dag. Of je nu op zoek bent naar een gezonde snack, een zoet ontbijt, of een verwennerij voor bij de koffie, er is altijd wel een recept dat bij je past. Maak ‘m eens een keer met een twist en laat je inspireren door onze verschillende variaties. Let’s go banana’s! 

Lees verder na de advertentie

Bananenbrood recepten

Liggen de bananen je bruin aan te staren vanuit de fruitschaal? Dit is hét moment om er wat lekkers mee te maken. Want hoe rijper je bananen, hoe smeuïger het perfecte bananenbrood wordt. Wij verzamelden onze favoriete bananenbrood recepten om jou te inspireren.

Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
bananenbrood foodness

Bananenbrood met bosbessen

Ga voor kleur in de keuken! Met dit recept laat je het originele – ietwat saaie- bananenbrood ineens knallen in paars- blauwe kleuren. Zo maak je er thuis een feestje van.

Naar het recept
Bananenbrood met chocolade en gekaramelliseerde banaan

Bananenbrood met chocolade en gekaramelliseerde banaan

Dit recept is echt om je vingers bij af te likken. Chocolade én karamel bij je bananenbrood is de perfecte combinatie. Probeer het zelf!

Naar het recept
Bananenbrood met pecannoten

Bananenbrood met pecannoten

Noten geven je bananenbrood een heerlijke crunch. Met dit recept maak je een variant met pecannoten maar varieer gerust met jouw favoriete noten. Wat dacht je van walnoten of hazelnoten? Of gebruik ze gewoon allemaal voor een lekker bananen-notenbrood.

Naar het recept
Cover voor

Bananenbrood met karamel-rumglazuur

Stiekem eten wij onze portie fruit het liefst verstopt in zoete gebakjes. Bak dit smeuïge bananenbrood en top ‘m af met een dikke laag karamelglazuur… It’s bananas!

Naar het recept
Bananenbrood met kardemom en dadelboter

Bananenbrood met kardemom en dadelboter

Kardemom is superlekker in broodrecepten, waaronder in dit recept. Met een toefje van de boter is het plakje nog lekkerder om van te smullen.

Naar het recept
vegan bananen

Bananenbrood met kokosyoghurt, amandelsaus en kaneelappel

Normaal gebruiken we juist overrijpe bananen om ons brood mee te bakken. Maar wil jij voor gezond gaan? Gebruik dan bananen die meer groen dan geel zijn, op de grens van onrijp, maar die je nog wel kunt prakken. Hierdoor is het brood minder zoet en bevat het meer voedingsstoffen.

Naar het recept
bananenbrood passievrucht

Bananenbrood met passiefruit

Wat dacht je van bananenbrood met passiefruit? Lekker exotisch! Je favoriete baksel smaakte nog nooit zo zomers.

Naar het recept
Bananenbrood met dulce de leche

Bananenbrood met dulce de leche

Dit bananenbrood is lekker als tussendoortje of voor bij de high tea. Door de karamel is ‘ie net wat lekkerder (en oké, zondiger) dan je gewend bent.

Naar het recept
vegan bananenbrood

Vegan bananenbrood met citroenglazuur

Wil jij je favoriete snack plantaardig maken? Gebruik dan kokosolie en amandelmelk. Door de toevoeging van de zoete bananen heb je niet eens eieren nodig.

Naar het recept

Bananenbrood bewaren

Het liefst bakken we ‘m in het weekend en stoppen hem dan in plakjes in de vriezer. Door het bananenbrood te bewaren, hebben we iedere dag een plakje verse cake bij het ontbijt, of als tussendoortje.

Nog wat hulp nodig? Met deze 6 tips wordt jouw bananenbrood lekkerder, smeuïger en perfecter dan ooit!

Tip

Wil je deze zomer extra voordelig Foodies Magazine lezen?
Wil je deze zomer extra voordelig Foodies Magazine lezen?

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).

uitgelicht recept
bananenbrood foodness

Bananenbrood met bosbessen

Zoet is de smaak van verleiding. En daarom maken onze foodies friends Jessica frambozenchocolademousse en Claartje blueberry-bananenbrood.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 75 g havermout
  • 3 bananen (zo rijp mogelijk)
  • 3 eieren
  • 75 g amandelmeel
  • 7 g bakpoeder
  • 100 g blauwe bessen
  • 50 g bosbessenjam (+ extra)
  • 2 el ahornsiroop (of honing)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • zout
  • kokosolie (of boter – om in te vetten)
  • kwark (om te serveren)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C graden. Vermaal de havermout tot havermeel in een keukenmachine. Als je die niet hebt kun je ook een staafmixer of blender gebruiken. Zet het havermeel apart.

  2. Doe de bananen in een keukenmachine, blender of gebruik de staafmixer en maal ze fijn tot een puree. Klop de eieren luchtig met een mixer. Hoe luchtiger je de eieren klopt, hoe luchtiger de cake wordt.

  3. Voeg het eimengsel toe aan de bananenpuree. Voeg aan dit mengsel ook het havermoutmeel, het amandelmeel en het bakpoeder toe. Was de blauwe bessen en roer ze samen met 50 g jam en de honing (of ahornsiroop) door het beslag. Voeg ook het kaneelpoeder en een snufje zout toe.

  4. Vet een cakevorm in met kokosolie of boter en giet het beslag in de vorm. Bak het bananenbrood met bosbessen in ca. 30 minuten gaar in de oven. Zodra een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt, is hij klaar. Roer wat kwark los met een extra lepel bosbessenjam en garneer het bananenbrood ermee.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!