Advertentie
Bananenbrood is eenvoudig te maken en perfect voor elk moment van de dag. Of je nu op zoek bent naar een gezonde snack, een zoet ontbijt, of een verwennerij voor bij de koffie, er is altijd wel een recept dat bij je past. Maak ‘m eens een keer met een twist en laat je inspireren door onze verschillende variaties. Let’s go banana’s!Â
Bananenbrood recepten
Liggen de bananen je bruin aan te staren vanuit de fruitschaal? Dit is hét moment om er wat lekkers mee te maken. Want hoe rijper je bananen, hoe smeuïger het perfecte bananenbrood wordt. Wij verzamelden onze favoriete bananenbrood recepten om jou te inspireren.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bananenbrood met bosbessen
Ga voor kleur in de keuken! Met dit recept laat je het originele – ietwat saaie- bananenbrood ineens knallen in paars- blauwe kleuren. Zo maak je er thuis een feestje van.
Bananenbrood met pecannoten
Noten geven je bananenbrood een heerlijke crunch. Met dit recept maak je een variant met pecannoten maar varieer gerust met jouw favoriete noten. Wat dacht je van walnoten of hazelnoten? Of gebruik ze gewoon allemaal voor een lekker bananen-notenbrood.
Bananenbrood met karamel-rumglazuur
Stiekem eten wij onze portie fruit het liefst verstopt in zoete gebakjes. Bak dit smeuïge bananenbrood en top ‘m af met een dikke laag karamelglazuur… It’s bananas!
Bananenbrood met kokosyoghurt, amandelsaus en kaneelappel
Normaal gebruiken we juist overrijpe bananen om ons brood mee te bakken. Maar wil jij voor gezond gaan? Gebruik dan bananen die meer groen dan geel zijn, op de grens van onrijp, maar die je nog wel kunt prakken. Hierdoor is het brood minder zoet en bevat het meer voedingsstoffen.
Bananenbrood met passiefruit
Wat dacht je van bananenbrood met passiefruit? Lekker exotisch! Je favoriete baksel smaakte nog nooit zo zomers.
Bananenbrood met dulce de leche
Dit bananenbrood is lekker als tussendoortje of voor bij de high tea. Door de karamel is ‘ie net wat lekkerder (en oké, zondiger) dan je gewend bent.
Vegan bananenbrood met citroenglazuur
Wil jij je favoriete snack plantaardig maken? Gebruik dan kokosolie en amandelmelk. Door de toevoeging van de zoete bananen heb je niet eens eieren nodig.
Bananenbrood bewaren
Het liefst bakken we ‘m in het weekend en stoppen hem dan in plakjes in de vriezer. Door het bananenbrood te bewaren, hebben we iedere dag een plakje verse cake bij het ontbijt, of als tussendoortje.
Nog wat hulp nodig? Met deze 6 tips wordt jouw bananenbrood lekkerder, smeuïger en perfecter dan ooit!
Bananenbrood met bosbessen
Zoet is de smaak van verleiding. En daarom maken onze foodies friends Jessica frambozenchocolademousse en Claartje blueberry-bananenbrood.
Ingrediënten
- 75 g havermout
- 3 bananen (zo rijp mogelijk)
- 3 eieren
- 75 g amandelmeel
- 7 g bakpoeder
- 100 g blauwe bessen
- 50 g bosbessenjam (+ extra)
- 2 el ahornsiroop (of honing)
- 1 tl kaneelpoeder
- zout
- kokosolie (of boter – om in te vetten)
- kwark (om te serveren)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C graden. Vermaal de havermout tot havermeel in een keukenmachine. Als je die niet hebt kun je ook een staafmixer of blender gebruiken. Zet het havermeel apart.
Doe de bananen in een keukenmachine, blender of gebruik de staafmixer en maal ze fijn tot een puree. Klop de eieren luchtig met een mixer. Hoe luchtiger je de eieren klopt, hoe luchtiger de cake wordt.
Voeg het eimengsel toe aan de bananenpuree. Voeg aan dit mengsel ook het havermoutmeel, het amandelmeel en het bakpoeder toe. Was de blauwe bessen en roer ze samen met 50 g jam en de honing (of ahornsiroop) door het beslag. Voeg ook het kaneelpoeder en een snufje zout toe.
Vet een cakevorm in met kokosolie of boter en giet het beslag in de vorm. Bak het bananenbrood met bosbessen in ca. 30 minuten gaar in de oven. Zodra een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt, is hij klaar. Roer wat kwark los met een extra lepel bosbessenjam en garneer het bananenbrood ermee.
Onze tips
5x heerlijke snacks om mee te nemen naar school of werk
3x bananen pannenkoeken bakken: de lekkerste recepten
Wat is baking soda en wat kun je ermee?
Let's go bananas: hét Bananenboek is uit!
5x de lekkerste bananenbrood recepten
5x bakken met amandel
5x bakken met banaan
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.