Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Vegan carrot cake

7x de lekkerste recepten voor carrot cake

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Een bekende zoete lekkernij is de carrot cake. Maar wist je dat er ook veel variaties op zijn? Zo kun je een frisse of gevulde maken, maar ook pannenkoekjes of een tulband. Ter inspiratie hebben wij de lekkerste recepten voor carrot cake voor je op een rij gezet.

Carrot cake bakken

“Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” Nou en of! In alle soorten en maten zelfs. Wortels zijn hartstikke zoet van zichzelf en daarom heel geschikt om in zoete baksels te verwerken. Ga voor een klassieke carrot cake met rozijnen en walnoten, met (zelfgemaakte) speculaaskruiden en natuurlijk een dikke laag roomkaas on top! Of bak je eigen carrot cake pancakes of koekjes met deze zoete groente. Wij delen de zeven lekkerste recepten om je eigen (variant op) carrot cake te bakken!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Carrot cake recepten

homemade carrotcake

Klassieke carrot cake

Op zoek naar het klassieke recept voor een goede carrot cake? Dan ben je hier aan het juiste adres! Duik lekker de keuken in en laat de lekkere geur maar door je huis ronddwalen.

Naar het recept
Cover voor

Worteltulband

Een klassieke taart in een klassieke vorm: deze carrot cake tulband heeft het allemaal. Lekker met een frisse citroenroomlaag en knapperige pecannoten. Doet het goed als tussendoortje bij een kruidige kop thee of bij de brunch!

Naar het recept
glutenvrije worteltjestaart

Frisse glutenvrije worteltjestaart

Het roomkaasglazuur, met een vleugje versgeraspte sinaasappelschil erbovenop, is pure verwennerij en de specerijen en noten maken elke hap spannend.

Naar het recept
Vegan carrot cake

Vegan carrot cake

De grootste uitdaging bij het maken van een vegan carrot cake is om de eieren te vervangen zonder dat je met een droge, kruimelige cake eindigt. Tip: gebruik psylliumvezels voor het binden van het beslag. Het zorgt voor een heerlijk smeuïge cake.

Naar het recept
One Pan Perfect: carrotcakekoekjes met roomkaas

Carrotcakekoekjes met roomkaas

Donna Hay: “Alles wat je zo lekker vindt aan carrotcake, maar dan in de vorm van een koekje: knapperig van buiten, zacht van binnen. Met een dot citroenroomkaas. Graag gedaan! Deze koekjes zijn overigens ook lekker zonder de roomkaasvulling – aan jou de keus.”

Naar het recept
carrotcake-pannenkoekjes

Gezonde carrotcake-pannenkoekjes

Carrot cake bij het ontbijt? Jazeker! Deze pannenkoekjes zijn gemaakt met geraspte wortel. Hartstikke lekker en ook nog eens gezond! Daar spring je zo je bed voor uit.

Naar het recept
de worteltjestaart met witte chocolade

De worteltjestaart met witte chocolade

Geef toe, die kruimellaag met witte chocoladeswirls ziet er toch goddelijk uit? Deze moet je een keer zelf gemaakt én geprobeerd hebben. Ga aan de slag!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Vegan carrot cake

Vegan carrot cake

De grootste uitdaging bij dit recept is om de eieren te vervangen zonder dat je met een droge, kruimelige cake eindigt. De psylliumvezels binden het beslag en zorgen voor een heerlijk smeuïge cake. Kies voor de vulling een plantaardige roomkaas met een neutrale smaak die niet te zout is. Het is belangrijk dat de roomkaas en boter allebei op kamertemperatuur zijn, anders kan de crème schiften

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

125 ml zonnebloemolie
175 g lichtbruine basterdsuiker
2 tl vanille-extract
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
300 ml sojamelk
1 tl appelazijn
2 tl psylliumvezels
325 g bloem
2 tl bakpoeder
1 1/2 tl baksoda
2 1/2 tl kaneelpoeder
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemberpoeder
1/2 tl fijn zeezout
300 g wortels (geraspt)
110 g walnoten (grof gehakt)
bakpapier

Voor het glazuur

30 g vegan boter of margarine (op kamertemperatuur)
100 g vegan roomkaas (op kamertemperatuur)
1/2 tl vanille-extract
350 g poedersuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed 2 springvormen (18 cm Ø) met bakpapier. Klop de olie, de suiker, het vanille-extract en de sinaasappelrasp door elkaar  in een kom tot de suiker begint op te lossen.

  2. Klop in een maatbeker de sojamelk met de azijn door elkaar en laat ca. 10 minuten staan op kamertemperatuur. De melk wordt dikker en er kunnen klontjes in ontstaan, maar dat is juist de
    bedoeling.

  3. Meng de psylliumvezels in een kommetje met 3 el water en laat 20 seconden wellen voor je het aan de kom met het oliesuikermengsel toevoegt. Klop 30 seconden stevig met een garde tot de olie goed opgenomen is en er een homogene massa ontstaat. Voeg beetje bij beetje de ingedikte sojamelk toe, terwijl je de hele tijd blijft kloppen.

  4. Zeef boven een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baksoda, 2 tl kaneelpoeder, de nootmuskaat, het gemberpoeder en het zout en meng alles door elkaar. Spatel het bloemmengsel, de geraspte wortel en 70 g gehakte walnoten kort door het natte mengsel in de andere kom tot je net geen droge stukjes meer ziet. Verdeel het beslag over de springvormen en bak 25-30 minuten in de oven tot een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt. Laat de cakes in de vorm op een rooster helemaal afkoelen.

  5. Klop intussen voor het glazuur de vegan boter en de roomkaas met een elektrische mixer tot een gladde en luchtige crème. Voeg het vanille-extract toe en mix kort verder. Zeef boven een andere kom de poedersuiker. Laat de mixer draaien op lage snelheid, terwijl je de poedersuiker eetlepel voor eetlepel aan de crème toevoegt tot er een dikke crème ontstaat.

  6. Haal de afgekoelde cakes uit de vorm. Leg een cake op een taartplateau en spatel er een royale laag glazuur over. Leg er de tweede cake op en schep er het overige glazuur op. Verdeel het glazuur met een paletmes gelijkmatig over de hele bovenkant en strijk glad. Bestrooi voor het serveren met ½ tl kaneelpoeder en de overige gehakte walnoten.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Helen Graves Foto’s, styling & foodstyling: Stuart Ovenden

Tip!

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!