Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is zeeuwse bloem

Wat is Zeeuwse bloem en wat kun je ermee?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Als je regelmatig bakt – of Heel Holland Bakt kijkt – heb je er vast wel eens van gehoord: Zeeuwse bloem. Het kan behoorlijk verwarrend zijn, al die meel- en bloemsoorten. Soms vraagt een recept om tarwemeel, soms volkorenmeel, dan weer patentbloem, dan weer tarwebloem. Al deze soorten zijn gewoon gemalen tarwe, maar de manier waarop het verwerkt wordt (en wat voor soort tarwe) bepaalt wat voor meel of bloem het is. Hier gaan we in op de vraag wat Zeeuwse bloem is.

Wat is Zeeuwse bloem?

Laten we beginnen met het verschil tussen meel en bloem. Een tarwekorrel bestaat uit een kern met een vlies eromheen. Als je hem in z’n geheel fijnmaalt, krijg je volkorenmeel. Als je vervolgens de vliesjes uit dat meel zeeft, hou je tarwebloem over. Dan het verschil tussen tarwebloem en Zeeuwse bloem. Die worden op dezelfde manier gemaakt, maar van andere tarwesoorten. Zeeuwse bloem wordt gemaakt van een zachte tarwesoort, met relatief weinig eiwitten. Deze tarwesoort groeit het beste in een vochtig klimaat, dicht bij zee – vandaar de naam.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt Zeeuwse bloem?

Nu we de vraag ‘wat is Zeeuwse bloem’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Of eigenlijk, wat je ermee kan. Want Zeeuwse bloem smaakt vooral melig natuurlijk. Het lage eiwitgehalte geeft het bijzondere bakeigenschappen. Die eiwitten, ook wel gluten, zorgen voor elasticiteit en samenhang in een deeg. Als je brood wil bakken, moet je het dus niet gebruiken. Maar als je brosse, kruimelige koekjes wil bakken, dan is het juist perfect. Denk bijvoorbeeld aan spritsen.

Hoe vervang je het?

Vaak geeft een mengsel van gewone bloem en Zeeuwse bloem het beste resultaat voor je koekjes en taarten: lekker brosse baksels met toch een beetje samenhang. Mocht je nou geen Zeeuwse bloem kunnen vinden, of de zak blijkt nét als je spritsen wil gaan bakken helemaal leeg. Dan kan je altijd gewone tarwebloem gebruiken. Het resultaat zal dan net iets minder bros en luchtig worden. Gebruik liever geen patentbloem, dat is tarwebloem die gemaakt is van het de kern van de tarwekorrel. Die kern is juist rijk aan gluten, dus zal patentbloem een nog minder bros koekje opleveren.

Waar koop je het?

Het grote voordeel de populariteit van programma’s als Heel Holland Bakt en de opkomst van het thuisbakken, is dat specialistische bakproducten veel beter beschikbaar zijn geworden. Waar het tot voor kort vooral via bakkersgroothandels te koop was, is het nu vrij algemeen te vinden. Bij grotere supermarkten, kook- en bakwinkels en molens maak je een goede kans Zeeuwse bloem te vinden. En anders is het online wel te verkrijgen.

Wat kan je er allemaal mee?

Heerlijk brosse koekjes bakken. Denk aan de al genoemde spritsen, maar ook bijvoorbeeld aan shortbread. Leuk om te weten, ‘short’ in shortbread staat voor bros en kruimelig. De Engelsen maken dus een onderscheid tussen lang deeg (elastisch en samenhangend), geschikt voor brood, en kort deeg (bros), geschikt voor kruimelige koekjes. Ons advies is om vooral lekker te experimenteren met de verhouding tussen gewone en Zeeuwse bloem in je baksels, net zo lang tot je het perfecte koekje hebt.

Lees ook:

Recepten met Zeeuwse bloem:

261. Zandkoekje met gezouten boter en chocoladestukjes

Zandkoekjes met gezouten boter en chocoladestukjes

Zandkoekjes maak je gemakkelijk, ideaal als je eens met kinderen wil bakken. Daarnaast zijn ze ook nog eens héél erg lekker, zeker in combinatie met de gezouten boter en chocoladestukjes. Probeer maar eens uit met dit recept!

Naar het recept
bakken met pure chocolade Bruineboter-walnotenkoekjes met chocolade

Bruineboter-walnotenkoekjes met chocolade

Dit recept klinkt net zo lekker als dat de koekjes smaken. Bruine boter, walnoten én chocolade; dat kan niet anders dan een perfecte combinatie zijn. Deel de koekjes uit, serveer ze bij de koffie of thee of bewaar een kleine voorraad voor jezelf. Smullen!

Naar het recept
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!