Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
bakken met pure chocolade Bruineboter-walnotenkoekjes met chocolade

Bruineboter-walnotenkoekjes met chocolade

  • Eenvoudig

Advertentie

Aantal personen: 20

Ingrediënten

Bereiding

  1. 1. Hak 125 g walnoten fijn (niet tot poeder maar ook niet te grof). Verhit 1 el boter in een pan en bak er de gemalen walnoten op laag vuur 3-4 minuten in. Zet apart en laat afkoelen.

  2. 2. Smelt 225 g boter in een pan en blijf al roerend verwarmen tot de boter bruin begint te kleuren. Roer goed over de bodem met een garde en stop op tijd; de boter verbrandt snel. Giet de bruine boter (voorzichtig want heet!) in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De boter mag niet meer vloeibaar zijn. Meng in een kom 300 g bloem, 1 tl zout, 1 tl kaneelpoeder en 1 tl bakpoeder.

  3. 3. Klop in een andere kom de bruine boter met de 200 g bruine basterdsuiker en 100 g kristalsuiker in ca. 2 minuten luchtig met een handmixer. Voeg 1 tl vanille-extract toe. Voeg een voor een 2 eieren toe en klop telkens goed door tot het ei is opgenomen. Roer de gebakken walnoten erdoorheen. Vouw nu met een houten spatel het bloemmengsel erdoorheen. Meng zo kort mogelijk tot de bloem net niet meer zichtbaar is. Meng 200 g grof gehakte pure chocolade door het beslag.

  4. 4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Schep ca. 20 hoopjes beslag (ik vind een ijslepel handig) met voldoende tussenruimte op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Druk in ieder hoopje beslag nog 2 walnoten. Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Ze lijken dan nog erg zacht, maar bak ze niet te lang. Zo worden ze lekker chewy in plaats van droog of krokant. Laat de koekjes kort afkoelen op de bakplaat en daarna helemaal afkoelen op een rooster.

Foto: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)