Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
261. Zandkoekje met gezouten boter en chocoladestukjes

Zandkoekjes met gezouten boter en chocoladestukjes

  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Voor 24 koekjes

Alison: "Ik heb altijd wel wat aan te merken op chocolate chip cookies (dit zegt veel over mij). Te zoet, te zacht of met te veel chocolade – er valt flink wat te verbeteren, als je het mij vraagt. Maar niemand heeft het mij gevraagd en in plaats van het meest iconische koekje van heel Amerika een complete make-over te geven, heb ik met al mijn favoriete elementen iets heel anders bedacht. Minder chocolate chip cookie, meer zandkoekje met stukjes chocolade – dit zou zomaar het koekje kunnen zijn waar je al die tijd naar zocht."

Bereiding

  1. 1. Leg bakpapier op een of twee bakplaten met opstaande rand.

  2. 2. Doe de boter, suikers en vanille in een beslagkom en klop alles 3-5 minuten met een mixer of in een keukenmachine met platte menghaak op middelhoge snelheid tot het deeg superlicht en luchtig is. Schraap het deeg van de wand, zet de mixer op lage snelheid en voeg langzaam de bloem toe, gevolgd door de chocoladestukjes. Mix tot alle bloem opgenomen is.

  3. 3. Verdeel het deeg in tweeën en leg beide helften op een groot stuk plasticfolie. Vouw het plastic om het deeg, zodat je geen plakkerige handen krijgt. Vorm het deeg met je handen (alsof je aan het kleien bent) tot een worst; dat gaat makkelijker als je het heen en weer rolt op het aanrecht, maar hij hoeft heus niet perfect te zijn. Je kunt hier ook bakpapier voor gebruiken, maar ik vind plasticfolie handiger om een worst te vormen. Uit elke deeghelft haal je twee worsten met een doorsnede van 5-6 cm. Zet het deeg een uur of 2 in de koelkast tot het goed stevig is.

  4. 4. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  5. 5. Bestrijk de deegworsten met het losgeklopte ei en rol ze door de rietsuiker (voor zo’n echt verrukkelijk knapperig randje).

  6. 6. Snijd elke deegworst in schijfjes van 1 cm dik, leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaat of bakplaten, ongeveer 2,5 cm uit elkaar (ze lopen niet veel uit) en bestrooi met zoutvlokken. Bak ze 12-15 minuten tot de randjes bruin worden. Laat ze afkoelen voor je ze allemaal opeet.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)

Lekker thuis

€ 28,99
Cover voor Lekker thuis