Advertentie
Witte kool, chilisaus en pepers worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen we je dan ook graag alles over kimchi. Want wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is kimchi?
Waarschijnlijk heb je het al vaker voorbij zien komen of zelfs al weleens gegeten. Maar wat is kimchi eigenlijk? Het is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal kool. In Korea is het zelfs hét nationale gerecht, het staat zelfs op de Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst. Het wordt – net als bijvoorbeeld zuurkool – gefermenteerd.
Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van gisten, schimmels en bacteriën. In het geval van kimchi groeien deze vanzelf door de warme en vochtige omgeving. Je voedsel krijgt door de fermentatie een friszure smaak en kan veel langer bewaard worden. Deze techniek werd al gebruikt door onze voorouders.
Traditioneel wordt de gefermenteerde kool gegeten als bijgerecht naast bijvoorbeeld gekookte rijst of bibimbap, maar het wordt ook wel gebruikt in stoofschotels, soepen en omeletten. Of probeer het eens op een broodje hamburger, een tosti of door een salade. Het kan allemaal!
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt kimchi?
Het heeft wat ons betreft absoluut een unieke smaak. Pittig, zoet en tegelijkertijd een beetje zout; dat is misschien wel de beste omschrijving. Vergis je niet, de meeste kimchi is behoorlijk aan de pittige kant. Daarnaast proef je vaak tonen van gember en knoflook, met een friszure smaak.
Door het proces van fermenteren krijgt de kimchi een bijzondere lichtzure smaak, die we ook kennen in bijvoorbeeld kombucha.
Hoe kun je kimchi maken?
Kimchi wordt gemaakt van groenten en verschillende kruiden. Je kunt de gefermenteerde kool direct eten nadat je het hebt bereid maar je kunt het ook laten fermenteren. De smaak wordt dan zuurder en sterker. Doordat je kunt spelen met groenten en kruiden, is ieder recept weer anders.
Zo kun je een witte of rode variant maken. Probeer de eerste keer een basisrecept voor kimchi en ga daarna los met variëren. Moeilijk? Natuurlijk niet, elke foodie kan dit maken. En dat is zeker de moeite waard!
Waar koop je het?
Naast dat je het zelf kunt maken vind je kimchi haast in elke supermarkt tegenwoordig. Al raden we je aan om naar een toko te gaan, daar vind je vaak varianten die net iets beter van kwaliteit en smaak zijn. Je koopt het in kleine blikjes of in glazen potten.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Koop je het product in de supermarkt of bij de toko? Dan is het ongeopend haast eeuwig houdbaar. Kijk natuurlijk wel altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na openen is het vaak nog een aantal dagen in de koelkast houdbaar.
Maak je het zelf? In de koelkast stopt het fermentatieproces. Goed afgesloten blijft het daar zo’n drie maanden houdbaar.
Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk kun je het als bijgerecht eten, zeker als je iets maakt uit de Koreaanse keuken. Daarnaast kun je het eigenlijk overal wel bij serveren. Zelf maken we er het liefste een heerlijke soep mee, doen we het op een tosti of eten we het gewoon als bijgerecht bij het avondeten.
Doordat het gezonde bacteriën en vitamines bevat is het een perfecte toevoeging aan haast elke maaltijd.
Zelf kimchi maken:
Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf kimchi te maken, zeker niet met dit recept:
Zelf kimchi maken
Met dit handige recept maak je meteen een kilo. Ideaal als je een voorraad wilt hebben van deze spicy vitaminebom. Heb je het basisrecept onder de knie? Varieer dan eens met verschillende soorten ingrediënten en diverse groenten.
Ingrediënten
- 1 krop Chinese kool
- 1 el zeezoutvlokken
- 1 el rijstbloem
- 1 ui (grof gehakt)
- 4 teentjes knoflook (grof gehakt)
- 1 stukje gember (ongeveer 3 cm en grof gehakt)
- 60 g gochugaru (Koreaanse chilivlokken van de toko)
- 50 ml vissaus (evt. tamarindesaus/Japanse sojassaus)
- 0,5 rettich (geschild en julienne gesneden)
- 1 winterpeen (geschild en julienne gesneden)
- 3 lente-uitjes (in stukjes van 3 cm)
Bereiding
Snijd de kool in de lengte in vier parten en verwijder de harde kern. Hak de kool in stukken van ca. 8 cm en doe hem in een kom. Bestrooi de kool met het zout en masseer de kool met je handen om het zout goed te verdelen. Laat 2-3 uur staan en schep de kool om de 30 minuten om, tot de kool zachter is geworden. Spoel de kool kort af met koud water, laat goed uitlekken en doe hem terug in de kom.
Doe de rijstbloem in een kleine pan met 100 ml water, breng aan de kook en kook al roerend op middelhoog vuur tot er een dikke pasta ontstaat.
Pureer de ui, de knoflook en de gember in een keukenmachine helemaal glad. Voeg eventueel een klein scheutje water toe indien nodig. Schep het mengsel in een kom en meng met de rijstbloempap, de chilivlokken en de vissaus. Voeg ¾ van deze pasta toe aan de kool en masseer goed in tot er vocht vrij komt. Voeg de rettich, de winterpeen, de lente-ui en de overige pasta toe en meng alles heel goed door elkaar.
Schep de groenten in een glazen pot (1 l inhoud) en druk goed aan om alle lucht eruit te krijgen. Schenk het vocht uit de kom erbij. Als je de groenten aandrukt, moet er genoeg vocht omhoogkomen zodat de groenten helemaal onderstaan. Zit er te weinig vocht in de pot? Los dan 1 tl zout in 100 ml net gekookt water op en schenk dit in de pot.
Verzwaar de groenten met een zuurkoolsteen of leg er een schoteltje met iets zwaars (bijv. een zakje gevuld met bonen) op, zodat de groenten onder de vloeistof blijven. Leg het deksel erop of leg er een stuk keukenpapier op en bind vast met een elastiekje. Laat 1-2 dagen op kamertemperatuur staan op een koele, donkere plek. Haal twee keer per dag het deksel eraf en proef. De kimchi is klaar voor gebruik als de smaak duidelijk veranderd is en de groenten friszuur smaken.
Schep de kimchi over in een plastic bak met een deksel en bewaar in de koelkast. Hoe langer je hem bewaart, hoe smaakvoller de kimchi wordt. De kimchi blijft gekoeld ongeveer 1 maand goed.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Adam Bush Foto’s: Danielle Wood Styling: Faye Wears
Kimchi recepten:
Trek gekregen? Dat snappen we! Laat je inspireren door onze favoriete recepten met kimchi en duik snel de keuken in!
Noedels met sesam-spiegelei
Je hebt maar 20 minuten nodig om dit heerlijke gerecht op tafel te zetten, ideaal voor drukke doordeweekse dagen dus!
Bibimbap met spek en eieren
Bij dit populaire Koreaanse gerecht mag kimchi natuurlijk niet ontbreken. Het combineert erg goed met alle groenten, het gebakken eitje en knapperig spek. Eet smakelijk!
Angry Asian Man tosti
Dorothy Porker: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”
Meer recepten? Lees ook:
Meer inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.